Gulia
11 August, 2010 Calorii, Info alimente, Promo |
![]() |
Gulia – intre varza si ridiche
Gulia este o leguma cu o aroma fina si dulce, bogata in potasiu si Vitamina C.
Din punct de vedere nutritional, gulia poate fi, cu succes, folosita in dieta de slabire sau mentinere, deoarece are putine calorii si un aport mare de fibre, pe langa aceasta are importante “rezerve” de calciu, vitamina C, fosfor, magneziu, zinc, fier, etc.
Informatii nutritionale per 100 gr gulie cruda:
Calorii gulie: 27 kcal/100gr
- Proteine: 1.7 gr
- Grasimi: 0.1 g
- Grasimi saturate: 0.01 gr
- Grasimi polinesaturate: 0.05 gr
- Grasimi mononesaturate: 0.01 gr
- Colesterol: o gr
- Carbohidrati: 6.2 gr
- Fibre: 3.6 gr
- Zaharuri: 2.6 gr
- Sodiu: 20 mg
- Potasiu: 350 mg (7% din DZR)
- Vitamina C: 62 mg (82% din DZR)
- Calciu: 24 mg (2% din DZR)
- Magneziu: 19 mg (5% din DZR)
- Vitamina B6: 150 UI (11% din DZR)
Dupa cum se observa, gulia are putine grasimi, zero colesterol si multe fibre dietetice.
Indicele glicemic si Incarcatura glicemica sunt scazute ceea ce o incadreaza la alimente recomandate in alimentatie. (Vezi aici: Ig gulie)
Beneficiile guliei pentru sanatate
Datorita continutului de potasiu gulia previne formarea pietrilor la rinichi.
Gulia contine vitamina A, care poate ajuta la reducerea riscului de cataracta.
Includerea guliei in dieta poate imbunatati functiile sistemului imunitar, prevenirea bolilor de inima si a artritei reumatoide.
Gulia poate ajuta la scaderea riscului de scleroza multipla si a accidentului vascular cerebral.
Vitamina C, pe care o gasim din plin in gulie, este un antioxidant puternic care poseda, de asemenea, proprietati anti-inflamatorii. Este utila in tratamentul astmului.
Persoanele care “dezvolta” usor vanatai ar trebui sa includa gulia in alimentatie.
Retete dietetice cu gulie
Mai cititi si...
- Oua de prepelita – partea II
In partea I am vorbit despre cateva dintre beneficiile oualelor de prepelita, precum si despre deosebirile dintre ouale de gaina si cele de prepelita. Continuam cu alte aspecte importante. Ouale de prepelita contin mai multe vitamine Chiar daca - Conopida
Conopida – o “floare” hranitoare Conopida este un aliment foarte sanatos, hranitor si plin de vitamine. Partea comestibila o reprezinta mugurii tineri de flori, de culoare alba. Conopida apartine aceleeasi familii ca si broccoli, varza si varza creata - Pomelo
Pomelo – un “parfum” al naturii Pomelo este cel mai mare dintre toate fructele citrice, are o aroma si un gust deosebit. Partea comestibila are o culoare care variaza de la galben pal la roz si - Ovaz, fulgi de ovaz
Ovazul – bun la toate Faina de ovaz si taratele de ovaz sunt surse importante de fibre dietetice. Aceste fibre contin un amestec de aproximativ jumatate fibre solubile si jumatate fibre insolubile. O componenta a fibrelor solubile, - Ciupercile
Ciupercile se caracterizeaza prin prezenta proteinelor (care induc senzatia de satietate), bogatia in complexul vitaminelor B (riboflavina [vit. B2], niacina [vit. B3] si acid pantothenic [Vit. B5]) si minerale (seleniu, potasiu si cupru). Fibrele ciupercilor taie