Rozmarinul
23 August, 2011 Calorii, Info alimente, Promo |
![]() |
Origine
Rozmarinul este originar din zona mediteraneeana.
Numele de “rozmarin” vine din latina (“roua” – ros si “mare” – marinus sau “roua marii”). Ii place soarele, iar apa – in cantitati moderate. Acest lucru se datoreaza faptului ca ii este suficienta umiditatea care se formeaza datorita brizei marii. Cu cat primeste mai mult soare cu atat aroma este mai puternica.
Descriere
Rozmarinul este o planta foarte aromata si mereu verde. Are frunzele inguste, albastru-verzui care miros ca rasina si au forma asemanatoare cu acele bradului. Rozmarinul are flori mici care pot fi de culoarea: alba, roz, albastra, violeta.
Gustul si aroma sunt datorate uleiurilor pe care le contine, taninului, rasinilor, flavonelor, etc.
Partea comestibila sunt frunzele.
In medicina
Rezultatele studiilor asupra acestei plante au aratat ca acidul carnosic descoperit in rozmarin actioneaza ca un scut al creierului impotriva radicalilor liberi; prin acest fapt scade riscul accidentelor cardiovasculare si reduce incidenta bolilor neurodegenerative, precum boala Alzheimer si scleroza laterala amiotrofica. De asemenea are un rol anti-inflamator.
Rozmarinul contine o serie de compusi bioactivi, inclusiv antioxidanti, cum ar fi acidul carnosic si acidul rozmarinic.
Ajuta in cazuri de surmenaj, de dureri abdominale si dureri de cap, calmeaza durerile reumatismale si stimuleaza secretia biliara.
Trebuie folosit cu precautie in cazul persoanelor cu probleme de absorbtie fier si in cazul femeilor care sunt gravide sau alapteaza.
In bucatarie/alimentatie
Rozmarinul proaspat este foarte aromat, in schimb, daca se lasa la uscat, gustul sau devine usor amar si iute, si trebuie pus intr-o cantitate mai mica in mancare.
Poate fi folosit pentru asezonarea mielului, vanatului, carnii de porc si pui. De asemenea, se combina cu fructe si legume, precum rosiile, dovleceii, cartofii, etc.
Pentru pastrare, ramurile proaspete de rozmarin se invelesc intr-un prosop umed si se pun intr-o punga in frigider. Rozmarinul uscat trebuie tinut intr-un recipient bine inchis, intr-un loc intunecos si rece.
Rozmarinul se pune in mancare la inceput, iar ramurile se scot inainte de a servi macarea.
Rozmarinul se asociaza bine cu usturoiul si cimbrul.
Ulei de rozmarin
Se pun 3-4 ramuri de rozmarin proaspat intr-un borcan in care se toarna pana sus ulei de masline extravirgin.
Uleiul va imprumuta aroma rozmarinului in aproximativ 2 saptamani.
Optional, se pot adauga: un catel de usturoi si cateva boabe de piper.
Informatii nutritionale
Combinatie mancaruri
Rozmarin | |
---|---|
Ou | |
Paine | |
Mancaruri la cuptor | |
Desert | |
Fructe de mare | |
Peste | ▲ |
Vanat | ▲ |
Pui | ▲ |
Miel | ▲ |
Porc | ▲ |
Vitel | ▲ |
Vita | ▲ |
Orez | |
Paste | |
Cartofi | ▲ |
Legume | ▲ |
Legume verzi | ▲ |
Salate | |
Sosuri | |
Supe |
Mai cititi si...
- Cimbru
Origine Cimbrul este originar din zona mediteraneeana, dar cultivarea lui s-a extins in foarte multe regiuni: Europa, Asia, India, America de Nord, etc. Poate atinge inaltimi de 50 cm si creste sub forma de tufa. Descriere Cimbrul creste cel - Somon la gratar cu rozmarin
Somon la gratar cu rozmarin (pentru 4 portii) Ingrediente: 500 gr somon 2 lingurite ulei de masline extravirgin 2 lingurite zeama de lamaie proaspat stoarsa ¼ lingurita sare 1 varf de cutit piper negru proaspat macinat 2 catei de usturoi tocati 2 lingurite - Spanacul
Spanacul are frunze de culoare verde inchis si poate fi folosit in alimentatia zilnica, sub forma de salate, mancaruri, etc. Frunzele tinere de spanac au un gust delicios. Dar inainte de a le consuma, trebuie sa - Miel cu rozmarin la cuptor
Miel cu rozmarin la cuptor (pentru 4 portii) Ingrediente: 800 gr pulpa carne de miel 5 fire de rozmarin proaspat tocat 4 fire de menta proaspata tocata 4 fire patrunjel verde tocat 5 catei de usturoi tocat ulei de masline 2 lamai taiate - Scortisoara
Origine Scortisoara este originara din Asia de Sud-Est (Sri Lanka). Numele vine din ebraica si feniciana prin cuvantul grec “kinnámōmon”. Arborii de scortisoara cresc in plantatii, iar in natura, copacul poate atinge inaltimi de 20 m. Descriere Scortisoara este