Tiramisu dietetic – Retete prajituri Craciun
28 Noiembrie, 2010 Deserturi, Dulciuri, Promo, Retete Craciun |
![]() |
Aceasta reteta de Tiramisu este o surpriza dietetica ideala pentru cei care sunt adepti ai stilului de viata sanatos.
Din ingredientele de mai jos vei obtine o prajitura de 12 portii. O portie are ~240 kcal.
Ingrediente pentru blat:
- oua – 4 bucati
- fructoza/sirop de agave/miere – 100 gr
- faina integrala in amestec cu tarate (proportie dupa preferinta) – 100 gr
- faina de migdale (migdale macinate) – 50 gr
- praf de copt – 1 lingurita ceai
- cafea tare – 125 gr
- esenta de vanilie
Ingrediente pentru crema:
- oua – 2 bucati
- fructoza/sirop de agave/miere – 50 gr
- Mascarpone – 250 gr
- smantana slaba – 100 gr
- lichior “Amaretto” sau “Quantro” – 20 ml
Ornat:
- cacao praf
- optional: fructoza
Mod de preparare blat:
- Albusurile se separa de galbenusuri.
- Galbenusurile se bat bine cu 4 linguri apa, putina sare, fructoza (miere sau sirop de agave) si esenta de vanilie.
- Separat, albusurile se bat bine, spuma.
- Faina cu tarate se amesteca cu migdalele macinate, praful de copt si amestecul de galbenusuri.
- Se incorporeaza si albusurile. Se bate cu mixerul pentru uniformizare.
- Se ia o forma de copt, se tapeteaza cu hartie de copt, se rastoarna aluatul si se da la cuptor, la 180 C, 30 minute.
- Dupa ce este gata, se scoate blatul din forma, se taie in 2 jumatati si se lasa deoparte la racit.
- Se prepara cafeaua tare, nu se foloseste cafeaua instant, ci cafeaua facuta la ibric.
- Dupa ce s-a racit, blatul se stropeste cu cafea (125 ml).
Mod de preparare crema:
Lichiorul confera acestei prajituri o aroma si un gust aparte, Amaretto – un gust de nuci, Quantro – unul de portocale. Alege lichiorul care se potriveste mai bine gusturilor tale.
- Mascarpone se amesteca cu smantana.
- Galbenusurile si fructoza (mierea sau siropul de agave) se bat bine si se adauga in mascarpone si smantana.
- Se incorporeaza lichiorul, se amesteca si la sfarsit albusurile batute spuma.
Asamblare tort:
- Blaturile inmuiate in cafea, se mai pot stropi cu lichiorul ales.
- Pe un platou/farfurie, se aseaza primul blat. Deasupra se pune toata crema, nivelandu-se bine.
- Se aseaza al doilea blat, deasupra se presara cacao praf.
Optional, se poate “desena” un brad cu fructoza.
Se da la frigider pentru minim 4 ore.
Mai cititi si...
- Cheesecake sicilian aromat de Craciun
Iti propunem o alta varianta de desert dietetic delicios pentru masa de Craciun – o reteta de cheesecake sicilian. Ingredientele sunt pentru 12 portii, iar o portie are ~230 kcal. Ingrediente blat: oua – 2 bucata fructoza/sirop agave/miere – - Pasca fara aluat
Ingrediente pentru 8 portii: branza grasa de vaca – 750 gr zahar cu vanilie Bourbon – 24 gr (3 pliculete) fructoza, sirop de agave – 120 gr pudra/praf de budinca cu aroma de vanilie – 40 gr smantana 15 % - Tort dietetic – Reteta prajituri Craciun
O reteta de tort dietetic care ii va incanta pe toti invitatii tai, atat prin aspectul sau, cat si prin gustul puternic de ciocolata neagra. Din ingredientele de mai jos rezulta un tort de 8 - Cheesecake de lamaie-mac, fara gluten
Ingrediente blat: 250 gr faina de migdale 1 ou 125 gr unt 75 gr sirop agave putina sare Ingrediente umplutura de mac: 150 gr mac 1 galbenus 2 linguri sirop de agave Ingrediente crema: 500 gr crema de branza (cream-cheese) 3 oua 100 gr sirop agave 1 lingurita coaja - Fursecuri simple cu migdale
Fursecuri cu migdale (pentru 13 bucati) Ingrediente: 5 gr tarate fine de grau 58 gr faina integrala 30 gr fructoza, sirop de agave 4 ml esenta de vanilie, lamaie 10 ml ulei masline, o lingura 13 migdale 5 gr scortisoara 25 gr unt/(nu margarina) Mod