Coliva (de grau)
23 Martie, 2011 Deserturi, Dulciuri, Promo, Retete post |
![]() |
Ingrediente (pentru 3200 gr):
grau – 600 g (500 g cu bob mare, asa numit grau intunecat, 100 g erau boabe faramitate bine de tot de grau)
- migdale – 400 g, din care 200 g le-am prajit bine la cuptor fara ulei
- nuci braziliene – 200 g, prajite la cuptor fara ulei
- amestec nuci si alune – 150 g
- fructoza – 100 g
- zahar vanilat – 2 x 8 g
- miere – 1.5 lg
- coaja portocale – 1 buc
- esenta rom – 10 picaturi
- esenta vanilie – 7 picaturi
Am decorat cu:
- nuca de cocos – cam 35 g
- ciocolata neagra 99% – 6 patratele, cam 30 g
- cacao – 10 g
Mod de preparare:
Am ales si spalat graul cu bob mare in 9 ape reci si 3 calde. Am pus la fiert graul cu boabe mare cu 1.25 l apa, la care am mai adaugat apoi pana am facut in total cam 1.5 l.
La graul cu bob mic l-am scufundat intr-un litru de apa clocotita (el era intr-o punga si a absorbit cam 250 ml apa). Le-am lasat la fiert pana au inceput sa se sfarame boabele si sa devina lipicioase (la graul cu bob mare se evaporase toata apa).
Am amestecat graul intr-un singur castron.
Am tocat cu cutitul amestecul de nuci si alune si 100 g nuci braziliene. Restul de nuci le-am rasnit fin. Am pus totul deoparte pentru o zi si un pic.
Apoi am luat graul si am adaugat nucile, coaja de portocala, esentele, fructoza si zaharul vanilat. Am amestecat bine cu o lingura ca sa fie cat mai omogen amestecul, apoi la sfarsit am adaugat mierea si am amestecat din nou.
La sfarsit am framantat cu mana amestecul pana s-a amestecat totul foarte bine. Mi-au iesit doua vase de coliva, in total 3.2 kg.
Informatii nutritionale Coliva (de grau) per 100 gr:
220.1 calorii, 6.24 gr proteine, 12.96 gr grasimi, 23.2 gr carbohidrati, 4.7 gr fibre, 0.9 mg sodiu, 1.96 gr zaharuri
Mai cititi si...
- Pasca fara aluat
Ingrediente pentru 8 portii: branza grasa de vaca – 750 gr zahar cu vanilie Bourbon – 24 gr (3 pliculete) fructoza, sirop de agave – 120 gr pudra/praf de budinca cu aroma de vanilie – 40 gr smantana 15 % - Para in ciocolata, Montignac faza I
Ingrediente: 2 pere (cate vreti voi, eu de data aceasta le-am lasat intregi, data viitoare nu le mai las intregi) 350 ml apa 3 linguri fructoza 70 gr ciocolata 85% cacao Mod de preparare: Perele le-am curatat de coaja si le-am - Vinete “parmigiana”
Ingrediente: ceapa usturoi vinete suc de rosii sare ulei de masline mozzarella parmezan busuioc Mod de preparare: Am spalat vinetele, le-am taiat pe lung apoi le-am lasat in apa cam vreo 20 de minute. Le-am lasat la scurs bine, apoi le-am presarat cu putina sare. Intre timp - Fursecuri simple cu migdale
Fursecuri cu migdale (pentru 13 bucati) Ingrediente: 5 gr tarate fine de grau 58 gr faina integrala 30 gr fructoza, sirop de agave 4 ml esenta de vanilie, lamaie 10 ml ulei masline, o lingura 13 migdale 5 gr scortisoara 25 gr unt/(nu margarina) Mod - Prajitura cu branza
Ingrediente: 250 gr branza proaspata degresata 5 gr coaja de lamaie 3 oua 60 gr fructoza 1 praf de sare 10 ml ( merge si mai putin) ulei de masline pentru uns forma 2 ml esenta de vanilie Mod de preparare: Se fierbe coaja