Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Oua – cum le alegem, deosebim

Dieta, Info alimente, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Oua – cum le alegem, deosebim, articol scris de catre Slăbuţa

Culoare

gaina pene rosiatice Oua   cum le alegem, deosebimPete rosii pe/in galbenus

Cu siguranta, nu o singura data ati observat pete rosii pe galbenus. Aceste pete apar ca rezultat al spargerii de vase sanguine la gaina-mama si patrunderea sangelui in galbenus. Prezenta acestor pete de sange vorbeste de prospetimea oualor si nu influenteaza in nici un fel gustul sau siguranta lor.

Invelisul galbenusului de culoarea verzuie

Ca rezultat al unei fierberi indelungate, galbenusul capata un invelis de culoare verzuie. Aceasta culoare este rezultat al prezentei fierului si sulfului si nu influenteaza in nici un fel calitatea oualor.

Coaja oului de culoarea maro sau alba

Culoarea cojii de oua depinde de rasa gainii. Gaina cu pene rosii si lobul urechilor rosu face oua cu coaja maro; iar gaina cu pene albe si cu lobul urechilor alb – oua cu coaja alba.

oua galbenus Oua   cum le alegem, deosebimAlbusul de culoarea alb-tulbure

Culoarea alb-tulbure a albusului vorbeste de prezenta dioxidului de carbon in albus, iar acest lucru inseamna oua proaspete. In ouale mai vechi si expirate, acest element se evapora prin porii cojii.

Albusul de culoarea roz sau verzuie

Culoarea roz sau verzuie a albusului indica prezenta unor bacterii – cel mai probabil, oul este stricat (chiar daca nu persista un miros specific). Este mai indicat a se evita consumul acestui ou.

Galbenusul de culoarea galbena sau portocalie

Culoarea galben-pal sau portocalie a galbenusului este influentata de alimentatia gainii.

Prospetime

Pentru a verifica prospetimea oualelor avem la indemana un procedeu vechi, dar foarte precis. Un ou crud se pune intr-un pahar cu apa. Daca oul se va duce la fundul paharului, inseamna ca este proaspat. Daca se va mentine undeva pe la mijlocul paharului – nu este foarte proaspat, dar poate fi mancat. Daca pluteste deasupra – este un ou expirat si este mai bine sa fie aruncat.

foto: gettyimages.com, arhiva slabute.ro

Mai cititi si...

  • Galbenus galben vs galbenus portocaliu
    Culoarea este un factor important in procesul de selectie al unui produs de catre consumator. Drept rezultat, se folosesc din ce in ce mai multe “trucuri alimentare” care sa ne prezinte produsul cat mai atractiv,
  • Nutritie – Oua
    Ouale – un aliment deosebit de controversat, despre care s-a crezut initial ca ar dauna sanatatii noastre ca urmare a influentei asupra nivelului colesterolului. Astazi, stim cu totii ca ouale, atunci cand provin din surse
  • Tratamente naturiste – Vergeturi
    Iata cateva remedii naturiste pentru unul dintre cei 2 dusmani principali – vergeturile. Pentru a estompa vergeturile Crema naturista pentru reducerea vergeturilor: 100 de frunze proaspete de papadie 1/2 litru de apa 1/2 sticla sirop de aloe vera 7 picaturi de
  • Sos “mousseline” cu lamaie
    Ingrediente pentru 1 portie: 1 ou 200g branza de vaci 0% grasimi 1 lingura de ulei masline suc de la 1/2 lamaie piper Mod de preparare: Se amesteca galbenusul cu branza. Se adauga uleiul si sucul de lamaie. Piperati. Albusul se bate spuma si se
  • Dieta disociata in functie de culoarea alimentelor
    Aceasta dieta este disociata in functie de culorile alimentelor si se urmeaza pe parcursul a 2 saptamani. Este recomandat sa beti multe lichide (bauturi naturale facute in casa, ceaiuri sai apa plata) si sa evitati bauturile

8 păreri despre “Oua – cum le alegem, deosebim”

  1. 8
    Elena

    Azi am spart cateva oua in tigaie si unul dintre ele avea albusul plin de sange, bineinteles ca l-am aruncat desi le verificasem daca sunt proaspete(le-am pus in apa rece).Stiti cumva din ce cauza albusul era plin de sange?.Multumesc.

  2. 7
    Mada

    Rallara: sa stii ca si “taranii“ au inceput sa isi hraneasca pasarile cu concentrat si cu tarate cu tot felul de minuni in ele, de aici culoarea. Eu am vazut la bunica`mea ca ea cumpara tarate cu diverse tampenii in ele …deci , mai nou , nici cele de la tara nu mai sunt bio …

  3. 6
    Ema

    Un articol deosebit de folositor. Oricine poate urma aceste sfaturi simple si de mare importanta pentru sanatate.
    Multumim, Marina!

  4. 5
    radu

    am gaini pe care le hranesc cu 65 la suta porumb si 35 la suta concentrat de la agroland si galbenusul are o culoare galben deschis .Am inceput sa le bag in ratie morcov si lucerna si nu observ o mare schimbare. Ce trebuie sa le dau ca sa aiba un galbenus mai portocaliu

  5. 4
    Rallara

    Multumesc de raspuns, chiar m-a ajutat.
    Si eu iau de la familii de incredere de obicei, dar uneori nu reusim si atunci le cumpar din piata… iar in privinta celor din magazin… sa stii ca ma gandeam ca folosesc coloranti… numai ca era doar o presupunere… ei lasa ca acum stiu sigur… vai de capul nostru. Sper sa semneze cat mai multa lume, mersi de raspuns si de articol, inca o data.

  6. 3
    Slăbuţa

    Buna Rallara,

    O intrebare foarte buna. Explicatia este putin mai lunga si o sa ti se para, din pacate, cam dezamagitoare.

    Culoarea galbenusului variaza de la galben-pal pana la portocaliu-aprins-inchis.

    Culoarea portocalie denota faptul ca gaina a fost crescuta in libertate, ceea ce se traduce prin faptul ca gaina are posibilitatea de a manca mai multe alimente pigmentate (carotenoidele sunt pigmentul natural care se gasesc in unele plante), pigmentul este apoi transferat galbenusului. Acest lucru nu influenteaza profilul macro-nutritional al oului (proteine, grasimi), dar poate avea influente asupra profilului micro-nutrientilor, cum ar fi Vitamina A si/sau luteina.

    O alimentatie bogata in insecte, viermi, etc va schimba culoarea galbenusului spre un portocaliu-inchis.

    Unii producatori, in scop de “pacaleala”, folosesc coloranti sintetici in alimentatia gainilor, astfel se obtin oua cu galbenus portocaliu, “de casa”.

    Un aditiv utilizat pe scara larga este “cantaxantin.” Cantaxantin poate provoca probleme oculare la om. De exemplu, somonul si pastravul de crescatorie, de asemenea, este hranit cu canthaxantin pentru a adauga carnii mai multa culoare.

    Un studiu recent arata ca ouale provenite de la gaini crescute pe pasuni au un continut mai mare in luteina si zeaxantina decat ouale provenite de la gaini crescute in captivitate.

    Luteina si zeaxantina sunt substante naturale, similare cu beta-caroten, care protejeaza ochii de cataracta si o cauza comuna de orbire, numita “degenerescenta maculara”. Ele pot de asemenea proteja impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare.

    Oualele din comert, in majoritatea cazurilor, provin de la gaini crescute in cusca, chiar daca pe cutie scrie ca sunt crescute “pe sol”, inseamna ca pur si simplu nu cresc in cusca, dar in continuare nu au acces la iarba. Ouale ecologice sunt de la gaini hranite cu ingrediente ecologice, dar si acestea sunt crescute in captivitate.

    In concluzie, este foarte greu de spus daca culoarea indica faptul ca un ou este sanatos sau nu, avand in vedere “manevrele comerciale” care se folosesc cu succes la ora actuala in industria alimentara si bineinteles acest lucru se evita a se mentiona pe eticheta. De aceea, Petitia pentru dreptul la o viata sanatoasa este vitala si imperios necesara, trebuie sa stim ce contine produsul X sau Y pe care vrem sa il punem in cosul nostru. Trebuie sa luam decizii in cunostinta de cauza.

    In cazul in care suntem indiferenti si nu actionam sau nu suntem luati in seama si suntem tratati ca o turma de vite, careia poti sa ii dai orice ca oricum tace si inghite, singura solutie este sa cautam, la tara, familii de incredere care ne pot furniza oua sanatoase. Eu asa fac de mai mult de un an.

    Toate cele bune,
    Slabuta
    (Marina)

  7. 2
    Rallara

    O alimentatie sanatoasa a gainii face ca galbenusul sa fie mai portocaliu iar una mai proasta, sa fie galben-pal? Sunt foarte interesanta de aspectul asta…
    In ultima vreme cele presupuse de casa (merg pe cuvantul vanzatorului din piata) au inceput sa aiba spre surprinderea mea galbenusul mai deschis la culoare, iar unele de magazin, mai inchis… se spunea ca cele de casa il au portocaliu, dar vad ca nu mai e nici o regula… mi-ar placea mult asadar sa stiu cu ce sunt hranite cele cu galbenusul portocaliu si cu ce gainile care fac oul cu galbenusul galben-pal.
    Ma poate ajuta cineva?

  8. 1
    Lumy

    Foarte folositor articolul. Multumim, Slabuta!

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
  • Ajutor va rog :)
    Coryna20, Ieri 16:05:15
    Am o mica problema , cum pot modifica valoarea apei din meniu? ...
  • Jurnal Aly
    aly farcal, 31 mar 2014 19:46:55
    Hey fetelor ! Ce vreti sa discutam :-/ ??? Sunt deschisa ...
  • vise ... la dieta !
    WhiteAngel, 24 mar 2014 06:30:17
    stiu ca mai este un topic despre vise .. interpretarea lor .. ...
  • jurnalul meu Otilia: nunta MAI 2015 - 50kg
    onetotilia, 23 mar 2014 11:39:46
    I am back... Unele dintre veterane poate ma mai tin mine. Revin din nou ...
  • Scoala si stilul de viata sanatos
    aly farcal, 20 mar 2014 20:02:10
    Hey tuturor :) ! Vreau sa discutam despre cum sa te descurci ...
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Info alimente, Promo (43 / 451)


Revolutioneaza stilul de viata sanatos alaturi de cei dragi! De Sfintele Sarbatori de Pasti invita pe cei dragi sa semneze Prima Petitie Nationala pentru Dreptul la Viata Sanatoasa. Beneficiati impreuna de aceasta sansa si cereti ...