Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Dieta dupa nastere

Dieta, Sport si Sarcina, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Dieta dupa nastere, articol scris de catre Slăbuţa

Bineinteles ca nu o singura mama dupa nastere isi pune aceasta intrebare: “Ce-i de facut, cum sa slabesc?”

Intrebarea pare sa aiba un raspuns simplu, dar nu este asa, deoarece in perioada de dupa nastere si anume, in perioada de alaptare, orice mama trebuie sa se preocupe in primul rand de sanatatea bebelusului, care depinde intr-o masura foarte mare de laptele matern.

Dieta dupa nastere – principii generale

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa-ti recapeti silueta de dinainte de sarcina:

Nu manca mai mult decat este nevoie. Faptul ca alaptezi nu inseamna ca trebuie sa mananci pentru doi.

sarcina Dieta dupa nastereNu termina mancarea bebelusului. Chiar daca a ramas mai mult de jumatate de farfurie acest lucru nu inseamna ca tu trebuie sa termini acea mancare. Tot ce este in plus se va vedea si pe silueta ta.

O alta greseala pe care o fac multe mamici este legata de organizarea activitatilor de peste zi. Chiar daca ai un copil mic, nu inseamna ca trebuie sa te neglijezi si sa ajungi sa ai o masa sau doua pe zi. Cand mananca bebe poti manca si tu cu el, cand bebe doarme mai poti lua o gustarica.

Regula de baza: nu mai putin de 4 mese sanatoase pe zi! Niciodata nu se sare peste micul dejun, iar cina trebuie sa fie usoara, nu mai tarziu de 4 ore inainte de somn.

O mama care alapteaza nu are voie sa urmeze diete drastice, diete disociate, diete care nu furnizeaza necesarul zilnic de nutrienti; inainte de a face aceasta greseala ar trebui sa se gandeasca de doua ori, acum nu mai este vorba doar de sanatatea ei, ci si de cea a beblusului.

Dieta dupa nastere – particularitati

Sa trecem la niste recomandari mai clare si care tin cont de anumite particularitati:

In primul rand stabileste-ti necesarul zilnic de calorii. O femeie care alapteaza are o alta necesitate energetica decat o femeie care nu alapteaza.

(aici se poate afla necesarul tau zilnic de caloriicalculator necesar caloric)

Este recomandabil sa incepi un jurnal, in care sa tii evidenta atat la meniurile tale cat si la evolutia in kilograme si dimenisiuni (cm).

(exemplu de jurnal a unei mamici care alapteaza – jurnal jolye79)

Mare atentie atunci cand se aleg alimentele, trebuie sa provina din surse sanatoase, ceea ce inseamna ca: se limiteaza si chiar se exclude consumul de mezeluri (extrem de procesate chimic; contin multi aditivi periculosi), consumul de fast-food, bauturi carbogazoase, dulciuri, snackuri din comert, etc.

dieta dupa nastere Dieta dupa nastereLipsa acestor alimente te va ajuta in redobandirea siluetei de dinainte de sarcina si iti va asigura un lapte sanatos pentru bebelusul tau.

O mama care alapteaza nu are voie sa consume bauturi alcoolice, iar cea care nu alapteaza trebuie sa tina minte ca 100 gr de alcool furnizeaza destul de multe calorii, deci, numai la ocazii.

In timpul lactatiei nu se administreaza pastile de slabit, prafuri/pulberi de slabit sau alte substante care ar dauna sanatatii copilului tau si implicit tie.

Se mananca fructe si legume proaspete, carnuri slabe, peste, lactate si branzeturi semidegresate.

Alimentatia se poate suplimenta cu vitamine si minerale, pentru mai multe detalii trebuie sa discuti cu doctorul tau.

In cazul in care copilul are intoleranta la gluten sau lactoza se va adopta o alimentatie speciala in care se vor exclude alimente ce contin gluten si lactoza.

Glutenul se contine in: ovaz, grau, orz, secara, paine sau produse de brutarie, cous-cous, biscuiti, napolitane, paste fainoase, supe instant, prajituri, tort, gogosi, placinte, sosuri ingrosate cu faina, etc.

Exemple de cereale si pseudocereale care nu contin gluten: orez salbatic, porumb, hrisca, mei, quinoa, amaranth.

Ovazul trebuie sa provina dintr-o cultura de origine controlata ca sa nu contina gluten.

In cazul intolerantei la lactoza, se vor evita alimente care contin lactoza, lapte sau substanta uscata din lapte.

Activitatea fizica dupa nastere

In redobandirea siluetei de dinainte de nastere un rol important va juca activitatea fizica care la inceput va fi usoara, iar odata cu trecerea lunilor se va putea intensifica.

La doua saptamani dupa nastere se pot introduce plimbarile cu bebe prin parc. Chiar daca te intalnesti cu alte mamici este recomandabil sa nu stati pe loc si sa vorbiti despre copiii vostri, ci sa discutati in timp ce va plimbati.

Incepe cu plimbari de o ora. Treptat poti grabi pasul, iar un mers rapid consuma destul de multe calorii.

Cam la o luna dupa nastere te poti apuca de exercitii mai serioase. Poti incepe cu aerobicul, dansul, yoga, callanetics-ul sau pilates-ul.

Discuta cu mamicile despre alimentatia si activitatea fizica de dupa nastere:

Dieta, Sportul si Sarcina sau Jurnale de slabit pentru mamici

Mai cititi si...

  • Alimentatia in timpul alaptarii
    Multe mamici sunt nedumerite atunci cand vine vorba de ‘dieta’ in timpul alaptarii. In esenta, nu este vorba de o anume dieta, ci de o alimentatie variata, echilibrata, corecta si sanatoasa, care trebuie urmata atat
  • Cereale fara gluten
    Ce inseamna intoleranta la gluten? In ultimul timp, cazurile de intoleranta la gluten au crescut foarte mult. Intoleranta la gluten este o boala inflamatorie a intestinului subtire, care apare ca rezultat a unei reactii imunoalergice fata
  • Dieta si alaptare
    Acest articolul se adreseaza mamicilor care inca alapteaza! Multe femei dupa nastere incep sa se uite mai insistent in oglinda si, daca in timpul sarcinii isi admirau burtica, acum nu le-a ramas decat sa vada o
  • Gluten
    Ce este glutenul? In zilele noastre aceasta intrebare a capatat o importanta mai mare ca oricand. Gluten, in cateva cuvinte, este un fel de proteina prezenta in grau, orz, secara si alte cereale. Este important sa stii ca,
  • Calorii
    Daca obiectivul tau este sa pierzi in greutate si caloriile sunt importante. Caloriile fac parte din viata noastra. Ei sunt cei care ne intristeaza atunci cand exageram, dar ne si aduc cu picioarele pe pamant, dupa

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Sport si Sarcina, Promo (171 / 407)


David (Vidia) este o mamica din casuta slabutelor peste 30 de ani si a doua slabuta din Generatia Slabute 2011. Este o slabuta cu vechime in comunitate, o fire ambitioasa, puternica, frumoasa si o mama-exemplu. ...