Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza aproximativ 5-10% dintre femei

Afectiuni endocrine, Diabet zaharat, Obezitate, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Sindromul ovarelor polichistice afecteaza aproximativ 5-10% dintre femei, articol scris de catre Slăbuţa

Sindrom ovare polichistice -- DEFINITIE

Sindromul Ovarelor Polichistice se refera la un dezechilibru al hormonilor sexuali feminini (estrogeni si progesteroni). Acest dezechilibru poate duce la modificari ale ciclului menstrual, la chisturi ovariene, probleme de conceptie si alte modificari.

O scurta prezentare a sistemului reproducator feminin

23231 Sindromul ovarelor polichistice afecteaza aproximativ 5 10% dintre femei

Maturizarea foliculilor - ovulatia. Foto: A.D.A.M.

Ovarele impreuna cu trompele uterine, uterul si vaginul alcatuiesc sistemul reproducator feminin. Ovarele tale sunt o rezerva de ovule pentru tot parcursul vietii. Aceste ovule sunt imature si sunt depozitate in structuri mici umplute cu lichid, care se numesc foliculi.

Glanda ta pituitara -- o mica glanda endocrina situata la baza creierului, produce hormoni care directioneaza functionarea ovarelor tale. In fiecare luna, glanda pituitara secreta Hormonul de stimulare foliculara (FSH) si Hormonul luteinizant (LH) in fluxul sanguin. Dupa ce acesti hormoni ajung la ovare, cateva sute de ovule imature incep sa se maturizeze, marind dimensiunea foliculului.

Pe masura ce ovulele se maturizeaza, foliculul secreta estrogen -- principalul hormon sexual feminin. Odata ce cantitatea de estrogen ajunge la un anumit nivel in fluxul sanguin, glanda pituitara trimite o cantitate mai mare de hormon luteinizant (LH) catre ovare, ceea ce duce la deschiderea celui mai matur folicul si eliberarea ovulului printr-un proces numit ovulatie.

Ovulul calatoreste prin trompa uterina, asteptand fecundarea. In cele din urma, foliculii si ovulele imature ramase sunt absorbite. In cazul in care conceptia nu se produce, atat mucoasa uterina cat si ovulul nefecundat se vor elimina, prin menstruatie.

17209 Sindromul ovarelor polichistice afecteaza aproximativ 5 10% dintre femei

Ovare normale vs Ovare polichistice. Foto: A.D.A.M.

Daca ai Sindromul Ovarelor Polichistice, glanda ta pituitara va secreta valori crescute, anormale de hormon luteinizant (LH) in fluxul sanguin, ceea ce duce la dezechilibrarea ciclului tau menstrual, drept consecinta, foliculii nu se maturizeaza si ovulatia nu are loc, fenomen care poate duce la infertilitate. Unii dintre foliculi imaturi nu se absorb si raman sub forma de saci umpluti cu lichid, numiti chisturi.

Suplimentar, doctorul tau poate descoperi un nivel crescut de insulina in fluxul sanguin -- un hormon secretat de pancreas. Cantitatea mare de insulina impreuna cu nivelul crescut de hormon luteinizant (LH) poate duce la producerea de hormon masculin in ovarele tale, hormon numit testosteron. Un nivel crescut, anormal de testosteron previne ovulatia si poate duce la infertilitate.

Nivelurile crescute de testosteron de asemenea cauzeaza multe caracteristici fizice asociate cu Sindromul Ovarelor Polichistice, cum ar fi:

  • acnee
  • pilozitate excesiva

Sindromul Ovarelor Polichistice este una dintre cele mai des intalnite afectiuni endocrine printre femeile cu varsta cuprinsa intre 12 si 45 ani, o problema de sanatate care afecteaza ~5-10% dintre femei.

Numele acestei afectiuni provine de la aspectul polichistic al ovarelor -- marite si cu un numar mare de chisturi mici situate de-a lungul marginii exterioare.

O reprezentare grafica foarte reusita:

Mai cititi si...

  • Dieta potrivita in Sindromul ovarelor polichistice si Rezistenta la insulina
    Documentare. Ce este Rezistenta la Insulina? In articolul anterior, despre Sindromul Ovarelor Polichistice, ai aflat despre hormonul secretat de pancreas – insulina. Dupa ingestia de alimente care contin carbohidrati, in intestinul subtire carbohidratii sunt defalcati in glucoza.
  • Obestatin, un hormon pentru slabit
    O echipa de cercetatori de la Universitatea Stanford a identificat un nou hormon care se pare ca ajuta la reglarea senzatiei de foame. Este vorba de un hormon, pe care l-au numit obestatin, spre deosebire de
  • Mituri demontate!
    Produsele light sunt o solutie de slabit. Fals Milioane de oameni obezi stau marturie! Desi consumul de produse light este ridicat si foarte mediatizat, procentul de obezi este in continua crestere. Produsele fara zahar contin un
  • Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic
    Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Motive si beneficii Branzeturi. Ce alegem? Branzeturi. Adevarul despre branza topita Mentiuni speciale despre branzeturi Sarcina In timpul sarcinii, trebuie evitate anumite tipuri de branzeturi, care pot dezvolta bacterii precum listeria* (aceasta bacterie poate
  • Dieta Zen (macrobiotica)
    Dieta macrobiotica este una dintre dietele a carei strategii este obtinerea unei armonii fizice si emotionale. Aceasta dieta isi are originile in Japonia, aparuta in secolul 19, fiind considerata una dintre cele mai vechi. Adeptii acestui

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Afectiuni endocrine, Diabet zaharat, Obezitate, Promo (9 / 411)


Vom avea nevoie de: 1 litru lapte de tara 2.5% grasime 200 gr frisca naturala (nu vegetala) 20% grasime 3 linguri otet din vin alb putina sare Cum obtinem branza cottage: Intr-o cratita turnam laptele ...