Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate

Afectiuni endocrine, Obezitate, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate, articol scris de catre Slăbuţa

Legatura dintre tiroida si metabolism bazal

Se considera de foarte mult timp ca exista o relatie complexa intre afectiunile endocrine, greutate si metabolism.

dureri cap Metabolism Bazal, Tiroida si GreutateHormonul tiroidian regleaza metabolismul, care este determinat prin masurarea cantitatii de oxigen folosite de catre corp intr-un timp anume. Daca masuratorile sunt facute in conditii stricte de repaos/relax total, vorbim de metabolismul bazal. Masurarea metabolismului bazal a fost unul dintre primele teste folosite pentru a evalua statusul tiroidian al unui pacient.

Pacientii ai caror glanda tiroida nu functioneaza au un metabolismul bazal scazut, iar cei cu o glanda tiroida hiperactiva au un metabolism bazal crescut.

Studiile de ultima ora au facut legatura dintre aceste observatii si masuratorile pentru nivelurile hormonului tiroidian, ceea ce a aratat ca nivelurile scazute de hormon tiroidian sunt asociate cu un metabolism bazal scazut si invers.

Legatura dintre tiroida si greutate

Fluctuatiile in metabolismul bazal sunt asociate cu modificari in balanta energetica. Balanta energetica reflecta diferenta dintre cantitatea de calorii ingerate si cantitatea de calorii pe care corpul o foloseste.

Asadar, schimbarile in nivelurile hormonului tiroidian duc la schimbari de metabolism bazal si implicit la modificari in balanta energetica si, drept rezultat, la modificari ale greutatii corporale. Cu toate acestea, metabolismul bazal nu este singurul care ar avea legatura cu greutatea si tiroida.

Exista multe alti hormoni (in afara de hormonul tiroidian), proteine ​​si alte substante chimice, care sunt foarte importante pentru controlul consumului energetic, aportului energetic si greutatii corporale. Cu toate aceastea, in acest moment, ne aflam in imposibilitatea de a anticipa efectul schimbarii statusului tiroidian asupra greutatii corpului unui individ.

Legatura dintre hipertiroidism si cresterea in greutate

Avand in vedere ca metabolismul bazal in cazul pacientilor care sufera de hipertiroidism este ridicat, intr-adevar, multi dintre ei pot inregistra pierderi in greutate. In plus, probabilitatea de pierdere in greutate care apare este legata de gradul de severitate al tiroidei hiperactive. Astfel, in cazul in care tiroida este extrem de hiperactiva, metabolismul bazal al individului creste, ceea ce duce la cresterea necesitatilor energetice (calorice) pentru a mentine acea greutate. In cazul in care persoana nu creste numarul de calorii ingerate pentru a acoperi excesul de calorii arse, rezultatul este pierderea in greutate.

Dupa cum am mentionat si mai devreme, factorii care controleaza apetitul nostru, metabolismul si activitatea sunt foarte complecsi si hormonul tiroidian este doar un factor in acest sistem complex. S-a observat, in medie, cu cat mai severa este forma de hipertiroidism, cu atat mai mare este pierderea in greutate.

Pierderea in greutate este, de asemenea, observata si in alte conditii in care hormonii tiroidieni au valori crescute/ridicate, cum ar fi in faza toxica de tiroidita si in cazul in care pacientul se afla sub tratament cu o doza prea mare de pastile cu hormoni tiroidieni. Deoarece hipertiroidismul de asemenea, creste si pofta de mancare, unii dintre pacienti pot sa nu piarda in greutate, ci dimpotriva sa castige in greutate, depinde de cat de mult este crescut aportul lor caloric.

De ce cresc in greutate dupa ce hipertiroidismul este tratat?

Deoarece hipertiroidismul este o stare anormala, putem presupune ca orice pierdere in greutate cauzata de o stare anormala, nu ar trebui mentinuta si atunci cand aceasta stare este tratata. In urma observatiilor s-a constatat ca, in medie, orice greutate pierduta in timpul hipertiroidismului este recastigata atunci cand hipertiroidismul este tratat. O consecinta a acestei observatii este faptul ca utilizarea de hormoni tiroidieni pentru a trata obezitatea nu este o abordare constructiva. Odata ce tratamentul cu hormonul tiroidian este oprit, kilogramele pierdute in timpul tratamentului vor reveni dupa incetarea lui.

Legatura dintre hipotiroidism si scaderea in greutate

17072 Metabolism Bazal, Tiroida si GreutateAvand in vedere ca metabolismul bazal in cazul pacientilor care sufera de hipotiroidism este scazut, o tiroida mai putin activa este in general asociata cu unele cresteri in greutate. Cresterea in greutate este adesea mai mare la acele persoane care se confrunta cu forme de hipotiroidism mai severe. Cu toate acestea, scaderea metabolismului bazal ca urmare a hipotiroidismului este de obicei mult mai putin dramatica decat cresterea care este observata in caz de hipertiroidie. Drept rezultat si modificarile in greutate sunt mai modeste decat in hipertiroidism.

Cauza cresterii in greutate la persoanele cu hipotiroidism este, de asemenea, un subiect complex si nu intotdeauna are legatura cu acumularea de grasime in exces. Cea mai partea a greutatii acumulate se datoreaza, de obicei, acumularii in exces de sare si apa.

In general, 5-10 kg de greutate corporala in plus pot fi atribuite tiroidei, totul depinde de severitatea hipotiroidismului. In cele din urma, daca cresterea in greutate este singurul simptom al hipotiroidismului care este prezent, este mai putin probabil ca aceasta sa se datoreze exclusiv tiroidei.

Cate kilograme voi pierde odata ce hipotiroidismul va fi tratat?

Deoarece o mare parte din greutate castigata in caz de hipotiroidism reprezinta acumularea de sare si apa, in cazul in care hipotiroidismul este tratat se poate astepta o mica scaderea in greutate (de obicei, mai putin de 10% din greutatea corpului).

Odata ce hipotiroidismul a fost tratat si nivelul hormonilor tiroidieni a revenit la valorile normale, capacitatea de a creste sau a pierde in greutate este aceeasi ca si in cazul persoanelor care nu au probleme cu glanda tiroida.

Poate fi hormonul tiroidian folosit pentru a pierde in greutate?

In trecut, hormonii tiroidieni au fost folositi ca un instrument de pierdere in greutate. Mai multe studii au aratat ca un tratament cu hormoni tiroidieni poate ajuta la scaderea in greutate. Cu toate acestea, odata ce tratamentul cu hormoni tiroidieni este oprit, greutatea pierduta anterior este recastigata.

In plus, pot exista consecinte negative semnificative ca urmare a utilizarii de hormoni tiroidieni in acest scop; cresterea dozei de hormoni tiroidieni poate duce la aparitia altor probleme metabolice.

Articol tradus si adaptat: www.thyroid.org/patients/patient_brochures/weight.html

Credit foto:

www.myhypothyroidismchecklist.com/hypothyroidism-causes-symptoms-and-treatment-methods

The A.D.A.M. Medical Encyclopedia

Mai cititi si...

  • Metabolism bazal – factori de influenta
    In articolul precedent (Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR), am vorbit despre ce inseamna metabolismul bazal si modul in care poate fi estimat. Influente asupra metabolismului bazal Metabolismul bazal este determinat in principal de factorii genetici si
  • Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR)
    Definitia metabolismului bazal Metabolismul bazal, rata metabolica bazala (BMR), descrie cantitatea de energie consumata de corpul uman in starea post-absorbtiva (adica sistemul digestiv este inactiv, de obicei la 12-14 ore dupa ce a fost luata ultima
  • Dieta + Sport = Rezultate
    Unii dintre noi sunt interesati de scadere in greutate, altii – de ingrasare. Oricare ar fi scopul, nu trebuie sa omitem ideea de baza: dieta si miscarea fizica nu pot fi separate. Kilogramele in plus inseamna
  • Slabeste mancand sanatos
    Pentru multe femei a slabi mancand sanatos, a-si forma obiceiuri alimentare sanatoase, este ceva inimaginabil si imposibil. Pentru multe adolescente a slabi este intotdeauna egal cu a nu manca sau a manca putin, alte cai de
  • Antrenament cu greutati pentru incepatori – partea V
    De ce ridicarea greutatilor este cheia pentru pierderea in greutate? Se stie ca pierderea din tesutul adipos implica cresterea metabolismului. Ceea ce poate nu stii este ca masa musculara joaca un rol foarte important in cresterea

3 păreri despre “Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate”

  1. 3
    sidonia

    Sunt hipotiroidiana si de curand m-am scapat si de un ovar.Am trecut printr-un soc emotional puternic si m-am trezit cu 15 kg.in plus in decurs de 1 an(fara sa imi schimb regimul alimentar).Acum nu mai reusesc sa le dau jos orice as face(regim Montignac,sport,reflexo).Picioarele imi sunt umflate excesiv si nu pot elimina apa care deja mi-a facut niste edeme urate in jurul gleznelor.Ma poate ajuta cineva? Am fost la merdic, mi s-a spus ca am insuficienta venoasa,am facut tratament cu Revada,insa rezultatele au fost minime si de scurta durata.

  2. 2
    mota aurelia

    si eu am tiroida hasimotto, de 3 luni nu mai gasesc eutyrox de 0.25 mg ,dar nu gasesc deloc , de la farmacie mi l-au inlocuit cu Ltiroxina , o suport mai bine , nu mai am scaune diareice ,dar n-am mai fost la control , un lucru e sigur dietele in cazul meu nu dau rezultate si am 73 kg la 149cm inaltime . sunt suyparata ca nu reusesc sa slabesc

  3. 1
    Valeria Heres

    am hipotiroidism descoperit cand aveam 30 de ani…am luat medicamente pentru a tine tiroida sub control, insa de vreo cativa ani am intrerupt tratamentul pentru ca asa am vrut eu si AM GRESIT…acest lucru a dus la supra ingrasarea mea…acum lupt impotriva kilogramelor.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Afectiuni endocrine, Obezitate, Promo (69 / 410)


In articolul precedent (Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR), am vorbit despre ce inseamna metabolismul bazal si modul in care poate fi estimat. Influente asupra metabolismului bazal Metabolismul bazal este determinat in principal de factorii ...