E101 – Riboflavina
20 Februarie, 2009 E-uri inofensive |
- Denumire: E101 – Riboflavina
- Tip: aditiv alimentar
- Functia: colorant alimentar natural, vitamina
- Reactii organism: inofensiv
Riboflavina (aditivul alimentar E101) se imparte in 2 tipuri:
- E101i – riboflavina simpla
- E101ii – riboflavina 5-fosfat
E101 este greu dizolvabil in apa. In organism, vitamina B2 (riboflavina) influenteaza asimilarea proteinelor si carbohidratilor, participa in sinteza mai multor enzime, care asigura transportul de oxigen in organism.
Obtinere
Se gaseste in mod natural in: carne, ficat, lapte, rinichi, oua, drojdie, legume. Se obtine printr-un proces controlat de fermentatie sub actiunea Bacillus Subtilils sau prin sintetizarea 3,4-dimetilanilina, D-riboza sau aloxan.
Alte surse naturale de riboflavina sunt: zmeura, murele, merele, caisele, vinetele, ardeiul, patrunjelul, sparanghelul, fasolea, salata verde, etc.
Folosit in
E101 sau riboflavina se foloseste in industria alimentara pentru a da culoare galbena maionezei, supelor, inghetatei, produselor de brutarie si patiserie. De asemenea, este folosit si in calitate de vitamina B2.
In industria farmaceutica si cosmetica, pentru colorare este mai rar folosit din cauza rezistentei cromatice slabe, de obicei este folosit in calitate de vitamina B2.
Doza admisa
Doza zilnica admisa de riboflavina este de pana la 0,5 mg/kg corp.
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar.
Face parte din categoria “E-uri inofensive”.
Discutii despre E101 pe forum. Clic aici E101 – riboflavina
Mai cititi si...
- E100 – Curcumina
Denumire: E100 – Curcumina Tip: aditiv alimentar Functia: colorant alimentar natural Reactii organism: inofensiv E100 da alimentelor o culoare portocalie sau galbena. Este un aditiv admis spre folosire in industria alimentara. Obtinere Curcumina este un colorant natural izolat din radacinile si - E161g – Cantaxantin (galbenus de ou portocaliu, somon rosu)
Denumire: E161g – Cantaxantin (cantaxantina) Tip: aditiv alimentar Functia: coloranti alimentari Doza maxima recomandata: 0-0.3 mg/kg corp; 80 mg/kg produs Aprobare: aprobat in UE si SUA; interzis in Australia si Noua Zeelanda Reactii organism: pastilele autobronzante au fost asociate cu - E1103 – Invertaza
Denumire: E1103 – Invertaza Tip: aditiv alimentar Functia: ferment, catalizator biologic, stabilizator Reactii organism: periculos pentru sanatate atunci cand este obtinut prin modificare genetica Obtinere Printr-un proces controlat de fermentatie sub actiunea drojdiei Saccharomyces sp. (Kluyve-romyces) sau modificare genetica. Metabolism si - Spanacul
Spanacul are frunze de culoare verde inchis si poate fi folosit in alimentatia zilnica, sub forma de salate, mancaruri, etc. Frunzele tinere de spanac au un gust delicios. Dar inainte de a le consuma, trebuie sa - Ciupercile
Ciupercile se caracterizeaza prin prezenta proteinelor (care induc senzatia de satietate), bogatia in complexul vitaminelor B (riboflavina [vit. B2], niacina [vit. B3] si acid pantothenic [Vit. B5]) si minerale (seleniu, potasiu si cupru). Fibrele ciupercilor taie