Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

E621 – Glutamat Monosodic

E-uri periculoase


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

E621 – Glutamat Monosodic, articol scris de catre Slăbuţa

Glutamat monosodic – E621

Problemele de sanatate asociate cu alimentele procesate (cu aditivi alimentari) continua sa creasca.

Abundenta acestor alimente din ultimul timp a adus alimentatia noastra de zi cu zi in pragul unui dezastru, ne hrahim prost si nesanatos.

Informatiile privind aditivii alimentari (in special cei periculosi) ar trebui sa fie cunoscute de fiecare dintre noi.

In acest articol vom vorbi despre cel mai periculos aditiv alimentar – Glutamat Monosodic. Glutamatul este un potentiator de aroma/gust, a fost folosit in mancarea chinezeasca, unde a dat nastere unui noi arome “umami” (insemnand gustos), dar astazi se gaseste in aproape fiecare aliment de pe rafturile magazinelor, in special mezeluri (carnati, crenvursti, sunca, salam, etc), snackuri, mancaruri instant (supe, ciorbe instant, piure instant, etc), dulciuri, condimente & sosuri (ketchup, dressing-uri, etc), bauturi racoritoare, etc. Pana acum se cunosteau doar 4 gusturi de baza: dulce, sarat, acru si amar, “umami” este consecinta unor receptori ai limbii care produc un gust cu totul special.

Intelegerea si studiul acestui aditiv poate fi foarte confuza. Glutamatul este un aminoacid natural, pe care corpul il foloseste si are nevoie de el. Pana acum nimic periculos. Transformarea sintetica si procesarea glutamatului produc o “forma” care nu se gaseste in natura. Glutamatul a fost etichetat ca o excitotoxina, deoarece exista presupozitia ca are capacitatea de a suprastimula (duce) celulele la moarte. Multi oameni descriu dureri de cap, inrosirea fetei, lipsa concentrarii si alte simptome, precum si boli ca fibromialgia, din cauza aportului de glutamat.

Cercetarile recente privind acest aditiv au scos la iveala si alte siptome, ca: senzatii de arsura la nivelul gurii, capului si gatului, slabiciune in brate sau picioare, dureri de cap si stomac deranjat, toate acestea la aproximativ 15 minute dupa consumul glutamatului monosodic. Mai multe cercetari au aratat aceleasi siptome in foarte multe cazuri, cum ar fi: inrosirea fetei, durerile de cap si urticaria sau reactii de tip alergic. Un studiu pe soareci a concluzionat ca injectiile (adica aportul de glutamat) cu glutamat produc obezitate, inactivitate si multe alte fluctuatii hormonale. Russell Blaylock, neurochirurg, a scris chiar o carte pe aceasta tema, “Excitotoxinele: Gustul care ucide”.

Unul dintre cei mai importanti factori in cercetarea glutamatului este faptul ca unele dintre efectele sale negative pot sa apara foarte repede in timp ce altele, care sunt, probabil, mult mai daunatoare, cumuleaza in timp si sunt cu expunerea ulterioara. De exemplu, un studiu realizat pe animale, a aratat ca expunerea (consumul) de glutamat monosodic pe o perioada de 3-6 luni a dus la daune considerabile asupra retinei ochilor. Aceste modificari nu s-au observat imediat in studiu, ceea ce a demonstrat ca studiile pe glutamat, folosind 1-2 doze, “pierd” din vedere multe dintre efectele negative potentiale, pe termen lung, asociate cu un aport constant de glutamat.

Glutamatul monosodic “vine” pe masa noastra prin intermediul mai multor alimente procesate si snackuri. Consumatorii trebuie sa isi faca un obicei din a studia etichetele alimentelor inainte de a le pune in cos.

Producatorii sunt obligati sa declare, pe eticheta, daca alimentul x sau y contine glutamat. Din pacate, in unele cazuri, este foarte dificil de recunoscut acest “e periculos”, deoarece multi producatori ii dau denumiri dintre cele mai variate.

Daca intalnesti urmatoarele “nume” (glutamat, glutamat monosodic, E621, glutamat disodic, potentiator de gust si aroma – E621, monoglutamat), fii sigura ca ai de-a face cu glutamatul.

Bineinteles ca o cantitate mica continuta intr-o felie de sunca nu are ce sa-ti faca, dar gandeste-te ce se va intampla pe termen lung, mancand constant produse alimentare care contin glutamat te expui la un risc foarte mare.

Mai cititi si...

  • Informare: Glutamat monosodic – E621
    Acest articol face parte din seria “Informare despre glutamat monosodic (E621)”: E621 – Glutamat Monosodic (20.02.2009) Glutamat – E621 sau “deliciul alimentelor” (8.06.2010) De ce este Glutamatul Monosodic periculos pentru mine si familia mea? Glutamatul monosodic a ajuns sa
  • Glutamat – E621 sau “deliciul alimentelor”
    Celebrul E621 sau potentiatorul de aroma si gust (cunoscut sub “presudonimele”: glutamat monosodic, glutamat disodic, monoglutamat, etc) il gasim mai peste tot. Uneori, cu greu mai poti cumpara ceva care sa nu contina acest E frumusel
  • Sa gatim sanatos – Condimente naturale
    Cum ar fi mancarea fara condimente?! Ce gust ar avea?! Sa alegem condimente naturale Magazinele abunda in fel de fel de pachetele, cubulete, borcanele, sticlute… Astazi, putem gasim o gama extrem de larga de condimente care
  • Branzeturi. Adevarul despre branza topita
    Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Motive si beneficii Branzeturi. Ce alegem? Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic Adevarul despre branza de topita Branza topita a aparut din necesitatea valorificarii branzeturilor fermentate si maturate care nu au un
  • E100 – Curcumina
    Denumire: E100 – Curcumina Tip: aditiv alimentar Functia: colorant alimentar natural Reactii organism: inofensiv E100 da alimentelor o culoare portocalie sau galbena. Este un aditiv admis spre folosire in industria alimentara. Obtinere Curcumina este un colorant natural izolat din radacinile si

5 păreri despre “E621 – Glutamat Monosodic”

  1. 5
    iulianerrea

    - Sa vorbim si despre CODEX ALIMENTARIUS, INITIUM, FLUORURAREA APEI, NOUA ORDINE MONDIALA…..

  2. 4
    Mioara

    Dna Rusu Dana, totul este o conspiratie la nivel inalt…Nimeni “nu poate da in gat” pe nimeni. Se platesc bani grei sa ai o marca inregistrata de prestigiu si sa detii patente ale unor produs larg comercializate, pe plan mondial. Noi suntem prea mici pt. a primi raspuns la “de ce?” -urile noastre. Ce putem face este sa asimilam informatiile corecte si sa le aplicam, pt. sanatatea familiilor noastre.

  3. 3
    Calin

    Vegeta, Delikat, Maggi si alte asemenea, sunt cam 3 sferturi sare, un sfert E621 – glutamat monosodic, si pe ici pe colo ceva legume uscate si coloranti.

    Daca esti gospodina, bucatareasa si folosesti asa ceva, crezand ca doamne ce buna mancare le faci la copii / nepoti, atunci buna dimineata. Sa stii ca denota incompetenta extrema, folosirea de asemenea arome, si de asemenea distrugi cu mult succes sanatatea tuturor celor ce servesc la masa ta :)

  4. 2
    slabuta

    Buna Dana. :)

    Nu vreau sa intru in detalii, cred ca stim cu toate cum se procedeaza in cazul corporatiilor mari.

    Din pacate, in zilele noastre, singura sansa de a mai putea manca cat de cat mai sanatos, este sa fim documentati si sa ne purtam singuri de grija. Stiu, suna absurd in conditiile in care statul are aceasta datorie, dar daca statul nu se ocupa suficient de acest aspect nu ne ramane decat sa fim mult mai atenti la ce punem in cos.

    Sfatul meu e sa iti faci o listuta, pe care o vei completa pe masura ce faci cumparaturi, la un moment dat vei avea pe lista toate produsele care trebuie evitate. Raionul condimente-baze mancaruri-mancaruri instant este cu probleme, cred ca ai citit si tu cateva etichete.

    Alege pentru mancaruri condimente si verdeturi simple, patrunjel, marar, ceapa.

    Apoi, vin snacks-urile, mezelurile, iarasi mare grija.

  5. 1
    rusu dana

    Daca toate produsele MAGGI si NESTLE produse pe care gospodinele le folosesc la mincarea zilnica si in alimentatia copiilor contin glutamat, de ce Ministerul Sanatatii nu le interzice comercializarea .Credeti ca o gospodina are timp sa citeasca fiecare continut al unui produs?. NU merge pe premiza ca exista CINEVA care se ocupa de protectia si sanatatea populatiei

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
  • Căsuta slăbuțelor active
    butterfly30, 18 mar 2020 16:01:15
    Buna, fetelor! Pentru ca jurnalele oe grupe de vrasta, stil de dieta, ...
  • #Slabesc!
    lonely, 06 feb 2020 14:51:09
    Buna ziua, Deschid o noua pagina de jurnal - cel vechi era prea ...
  • Twisty’s Diary.
    Twisty, 17 ian 2020 13:52:57
    Hey!Buna! >:D< Din pacate vechiul meu jurnal zace prafuit in arhiva asa ca ...
  • Îmi caut forumul pentru grupa mea de slabute
    Zori de zi, 07 ian 2020 20:11:09
    Buna seara! Nu i nici o slăbuță intre 80 și 90 de ...
  • New Year, new Me :)
    Sabine_28, 03 ian 2020 11:45:11
    La multi ani, dragi slabute! Au trecut 10 ani de cand am intrat ...
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare: