Tipuri ulei de masline
27 Mai, 2010 Info alimente, Promo |
![]() |
Uleiul de masline – sanatate la “puterea extra”
Uleiul de masline se obtine prin presarea sau strivirea maslinelor. Se obtin mai multe tipuri de ulei, in functie de gradul de procesare.
Exista uleiuri nerafinate (sau virgine) si uleiuri rafinate. Uleiurile virgine sunt considerate cele mai calitative si care ofera mari beneficii organismului, deoarece pastreaza cele mai multe substante nutritive din masline.
Exista ulei de masline:
Extra virgin – acest ulei este in topul uleiurilor de masline. Este obtinut din prima “presare” a maslinelor de cea mai buna calitate. Uleiul este extras, printr-o metoda traditionala, prin presare la rece, proces in care nu sunt “implicate” substante chimice, ci doar o mica cantitate de caldura.
Virgin – acest ulei este obtinut din a doua presare a maslinelor sau din masline de calitatea a II, prin presare la rece. Nu sunt folosite substante chimice, doar foarte putina caldura.
Pur - de asemenea, comercializat ca ulei de masline “pur”. Acest tip de ulei nu este virgin, are “caracter” comercial. Acesta ar fi “pur” in masura in care ar fi compus numai din ulei de masline, dar nu este asa. Acest ulei este filtrat si rafinat prin utilizare de caldura, solventi chimici, presiune inalta si diverse procedee de filtrare. In cele din urma, este amestecat cu o cantitate mica de ulei de masline virgin pentru a-i restabili culoarea si aroma.
Luminos si extra luminos – aceste uleiuri sunt obtinute prin ultima presare a maslinelor. Ele sunt mai rafinate si de o calitate cu mult mai inferioara decat celelalte categorii. Au un grad mare de procesare si pastreaza foarte putin din aroma fructului de maslin.
Mai cititi si...
- Sa gatim sanatos – Condimente naturale
Cum ar fi mancarea fara condimente?! Ce gust ar avea?! Sa alegem condimente naturale Magazinele abunda in fel de fel de pachetele, cubulete, borcanele, sticlute… Astazi, putem gasim o gama extrem de larga de condimente care - Salata de castraveti cu germeni de grau incoltiti
Ingrediente: 2 castraveti 50 gr feta putin sarata 1-2 linguri ulei masline (extra-virgin) 1 pumn germeni de grau incoltiti Mod de preparare: Castravetii se dau pe razatoare cu gauri mari. Se aseaza intr-o salatiera. Feta se marunteste cu o furculita. Castravetii se amesteca cu - Detoxifierea pielii
Toxicitatea cutanata este o afectiune in care pielea nu este in masura sa indeplineasca functiile sale la nivel optim. Functiile pielii sunt legate de reglarea temperaturii, secretia unei substante acide care inhiba bacteriile si eliminarea deseurilor - Grasimi bune
In ultimii ani, modul de abordare a subiectului “grasimi” s-a schimbat radical. La inceput, toate grasimile erau considerate nesanatoase si responsabile pentru diverse boli (de la boli cardiovasculare pana la diabet). Dar, multiplele cercetari au - Supa crema de conopida
Ingrediente pentru 6 portii: conopida proaspata (deja curatata) – 690 gr ceapa – 103 gr ceapa verde – 30 gr lapte semidegresat – 405 gr ulei de masline extra virgin – 1 lingurita ceai cu varf usturoi – 15 gr sare, piper