Eticheta nutritionala/Informatii nutritionale
11 Noiembrie, 2011 Info alimente, Promo |
![]() |
Pentru unii, este deja un obicei ‘analiza’ etichetelor nutritionale de pe produsele gasite pe rafturile magazinelor. Pentru altii, inca este un subiect neimportant, iar pentru o alta parte de oameni – un subiect complet strain.
Intr-adevar, o astfel de ‘analiza’ poate prelungi timpul acordat cumparaturilor, dar este un timp folosit in beneficiul sanatatii noastre.
Ce spune o eticheta nutritionala
Pe eticheta nutritionala a unui produs gasim urmatoarele informatii:
Valoare energetica (Kcal sau Kj)
O calorie reprezinta unitatea de masurare a energiei, egala cu energia necesara pentru a creste cu 1°C temperatura unui ml de apa. O calorie este echivalenta cu 4,184 jouli (J). (articol detaliat – Calorii sau kcal?)
Proteine
Proteinele sunt macro molecule, alcatuite din mai multe lanturi numite aminoacizi. Proteinele sunt necesare pentru construirea unor “componente” de baza in corpul uman, cum ar fi muschii si organele. (articol detaliat – Proteine sau Proteine vegetale)
Grasimi
Grasimile sau lipidele sunt substante organice esentiale, indispensabile sanatatii si o sursa de energie. Sunt 2 aspecte care merita sa fie retinute, exista grasimi rele si grasimi bune, cele din urma sunt prietenul sanatatii si siluetei tale. (articol detaliat – Grasimi si Grasimi bune)
Grasimi saturate
Alimentele care contin cantitate mare de grasimi saturate este de dorit sa fie evitate, iar cele cu cantitate medie – consumate cu moderatie. (articol detaliat – Grasimi saturate)
Carbohidrati
Carbohidratii sunt combustibilul ideal al organismului, pentru majoritatea functiilor lui. Acestia furnizeaza si aprovizioneaza organismul cu energia necesara pentru muschi, creier si sistemul nervos central. Exista trei tipuri de carbohidrati:
- glucide simple (carbohidrati simpli)
- carbohidratii complecsi
- fibre
(articol detaliat – Carbohidrati)
Zaharuri
Zaharurile sunt o categorie a carbohidratilor. Zaharuri sunt:
- sucroza
- glucoza
- fructoza
- lactoza
- maltoza
- galactoza
Sodiu
Sodiu (Na) este un mineral care se gaseste in foarte multe alimente si cea mai cunoscuta sursa de sodiu este sarea. (articol detaliat – Sodiu)
Nu evita citirea etichetei nutritionale! Fii informata
In Calculatorul Nutritional Slabute, etichetele nutritionale ale alimentelor de baza contin si informatii nutritionale extinse (vitamine, minerale, etc)
Mai cititi si...
- Cate calorii are o reteta?
Nu stii cate calorii au retetele/mancarurile gatite in casa?! Atunci acest articol este pentru tine. Ne vom folosi de un exemplu pentru a intelege mecanismul de calcul. Pentru a usura calcularea vom folosi calculatorul nutritional de - Buseu cu dovlecei si urda
Buseu dietetic cu dovlecei si urda Ingrediente: Urda dulce de vaca, 104g Sare de/pentru masa, 6g (1 lingurita) Ceapa, 82g Dovlecei, 474g (3 dovlecei medii) Oua proaspete, 4 bucati Mod de preparare: Se dau dovleceii spalati pe razatoare. Se toaca marunt ceapa. Se razuie si - Tarta cu ciuperci si dovlecei
Tarta dietetica cu ciuperci, dovlecei si branza Ingrediente (pentru 4 portii): Dovlecei – 540 gr Ciuperci champignon – 200 gr Ceapa – 130 gr Oua – 240 gr (4-5 bucati, depinde de marime) Telemea de bivolita – 130 gr Mod de preparare: Se - Smoothie racoritor de vara
Smoothie dietetic Ingrediente (pentru o portie): Mango – 120g Pepene galben – 180g Inghetata de pepene galben – 40g Mod de preparare: Fructele se taie cubulete si se pun in blender. Se toarna in pahar si se serveste cu inghetata de pepene. - Oua de prepelita – partea II
In partea I am vorbit despre cateva dintre beneficiile oualelor de prepelita, precum si despre deosebirile dintre ouale de gaina si cele de prepelita. Continuam cu alte aspecte importante. Ouale de prepelita contin mai multe vitamine Chiar daca