Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

De la anorexie la Binge Eating si bulimie – introducere

Anorexie, Promo


De la anorexie la Binge Eating si bulimie – introducere, articol scris de catre CrisetenO

La cererea voastra, vom vorbi de data acesta despre trecerea de la o extrema la alta, de la anorexie la Binge Eating si bulimie.

Continuare la articolele: De la anorexie la alimentie sanatoasa (I) si De la anorexie la alimentie sanatoasa (II)

Introducere

Mai intai insa sa ne uitam ce anume inseamna anorexia si ce inseamna bulimia. E important sa ne dam seama ca nici una si nici cealalta nu au de-a face in mod direct cu pofta de mancare, desi in forma ei cea mai de baza bulimia poate proveni din, sa zic asa, lacomie. Si anorexia si bulimia se numesc si “nervosa” pe numele stiintific, tocmai pentru ca se caracterizeaza printr-un caracter compulsiv, care nu are nimic de-a face nici cu ratiunea si nici cu instinctul.

de la anorexie la bulimie De la anorexie la Binge Eating si bulimie   introducereLa anorexie ne infometam. In mintea noastra asociem numarul oaselor vizibile cu siguranta personala si uneori si cu frumusetea. Vedem in fiecare rotunjime un dusman al perfectiunii noastre, care trebuie sa dispara.

Elementul principal este controlul asupra fiecarei parti din dieta si fiecarui element care tine de noi. Pentru mine de exemplu controlul asupra mancarii s-a extins si asupra altor subiecte legate de persoana mea, precum felul de a invata, punctualitatea, toleranta fata de flexibilitatea si de ingaduinta altora. Anorexicul nu intelege si nu poate aprecia valoarea linistii si a repaosului, pentru ca in sine este o perioada de predare a controlului si nesiguranta si nefericirea ies la suprafata de sub masca de control.

Bulimia (cuvant care provine din traducere directa a expresiei “foame de bou”) apare atunci cand exista momente in care controlul se pierde complet in ceea ce priveste mancarea. E ca o perioada de nebunie, de inconstienta, pe care o numim binge eating in englezeste (binging, pe scurt) sau hai sa-i zicem infulecare in romaneste. Pentru ca sa ne putem da seama cat de necontrolat este acest impuls de a infuleca, uite, exista oameni care au acest impuls noaptea. Adica va ganditi la cum merge un somnambul… asa e si la acesti oameni, care se scoala noaptea si incep sa infulece. Ba chiar dimineata nici nu-si mai dau seama si nici nu-si aduc aminte ce au mancat si cand!

Bulimia insa se aseamana cu anorexia la sentimentul de vinovatie. Odata ce nebunia trece, apar momentele de remuscare, apare aceeasi teroare ca la anorexie. Cateodata teroarea nu este asociata cu dorinta de a fi slab(a), ci e o oroare de ce a fost consumat intr-o perioada relativ scurta de timp, o dorinta de curatare a organismului. Procesul de curatare se numeste “purging” (mi se pare un cuvant foarte, foarte potrivit, pentru ca e intr-adevar perceput de bulimice drept o curatare, o purificare).

Si in cazul bulimiei deci apare o groaza de mancare, pentru ca aici se asociaza tentatia si crizele (si noi ca bulimice nu avem nici un pic de control asupra crizelor in care infulecam) cu mancarea. In perioada de purificare bulimicele incearca sa scoata din organism ceea ce au mancat (daca se poate chiar imediat, daca nu, cel mult la cateva ore, cat mancarea nu a fost complet procesata). Cum incearca/reusesc sa faca asta? Exista mai multe strategii, de la provocarea vomei pana la diuretice, laxative, clisme si post negru (aceasta din urma este forma de bulimie care apare in orice caz la anorexice, si care in general se combina si cu voma).

Dar bulimia nu apare numai la anorexice. Ea poate aparea si dintr-o lacomie initiala, cand vrem de fapt sa mancam si sa ne bucuram de mancare, dar sa ramanem subtirele. La inceput, bulimicele pot incerca acest proces asa cum incearca o tigara cu colegii. Acest proces insa nu se numeste bulimie atata timp cat partea de infulecare se face in mod constient – din pofta.

continuarea “De la anorexie la Binge Eating si bulimie (I)“…

sursa fotografie: argoland

Mai cititi si...

  • De la anorexie la Binge Eating si bulimie (I)
    continuare la articolul “De la anorexie la Binge Eating si bulimie – introducere“ De la anorexie la Binge Eating si bulimie La anorexie nu mai simtim pofta de mancare. Incetul cu incetul instinctul de a manca se
  • De la anorexie la Binge Eating si bulimie (II)
    continuare la articolul “De la anorexie la Binge Eating si bulimie (I)“ Cum putem sa iesim din acesti cerc vicios? Ingaduinta Primul pas este sa incercam sa nu ne provocam voma si nici sa nu trecem automat la
  • De la anorexie la alimentatie sanatoasa (I)
    Imi propun in acest articol sa scriu despre aspecte ale tranzitiei de la anorexie la o alimentatie semi-normala, fara trecere prin bulimie si numai cu usoare relapsuri. Sunt multe fete care sufera de anorexie si care
  • Informeaza-te: Anorexie nervoasa!!!
    Anorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică din categoria tulburărilor de alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului şi printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă , persistentă, de îngrăşare. Persoanele suferind de anorexia
  • De vorba cu Meapasarica – “Atata timp cat stii ce vrei nu exista loc de tentatii”
    Spune-ne cateva cuvinte despre tine si ce iti place sa faci in timpul liber? 26 de ani, profesoara in Suedia, gurmanda convinsa, ambitioasa si incapatanata. Imi place sa fac de mancare in timpul liber si sa incerc

2 păreri despre “De la anorexie la Binge Eating si bulimie – introducere”

  1. 2
    Magda

    Din pacate la noi in tara aceste probleme de alimentatie nu sunt tratate in centre specializate si nu toata lumea le intelege.Aceste probleme alimentare insa devin tot mai des intalnite in randul adolescentelor.

  2. 1
    Chriselle

    Foarte fain articolul! Felicitari CrisetenO! Imi place foarte mult cum ai explicat simplu si la obiect cum stau lucrurile.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Anorexie, Promo (160 / 418)


O reteta foarte simpla, dar deosebit de gustoasa si sanatoasa. Ingrediente pentru 2 portii: un peste/crap intreg proaspat sare, piper ceapa verde, cat mai multa rosii pasata - 400 gr 1 ulei masline Mod de ...