Paine de soia
22 Ianuarie, 2010 Retete vegetariene |
![]() |
Ingrediente:
- 200g proteine de soia texturate
- 200g faina de grau integrala
- 50g tarate de grau
- 1 lingura de ulei
- drojdie de bere
- 1 lingura de zahar
- apa minerala
Mod de preparare:
Se amesteca intr-un vas drojdia, o lingura de zahar pudra si 1/2 litru de apa si se pun intr-un loc caldut.
Cu mixerul se freaca proteinele de soia pana se transforma in praf.
Se adauga uleiul, faina, taratele si, cand devine spumoasa ca berea (asta ia cam 15-30 de min), se adauga si drojdia.
Trebuie sa obtineti un aluat elastic, care se poate lucra.
Se framanta 5 minute pe o plansa data cu faina, se adauga faina si apa, ca sa se obtina un aluat suplu.
Se pune iar pe planseta data cu faina. Faramitati de 2-3 ori, apoi impartiti aluatul in 4 si dati fiecarei bucati o forma lunguiata.
Puneti in forme date cu faina. Infasurati-le in pungi de plastic si lasati-le la caldura timp de 1/2 ora, pana ca painile si-au luat volumul. Nu le lasati sa stea prea mult, altfel se vor lasa la copt.
In acest timp, incalziti cuptorul si puneti painea 45 de minute, pana devine aurie.
Nu deschideti cuptorul in timpul coacerii, pentru ca temperatura trebuie sa ramana constanta (mai ales in prima jumatate a coacerii).
Se scoate din cuptor si din forme si se lasa la racit.
Painea se poate parfuma cu verdeturi, plante si mirodenii: anason, chimen, marar, scortisoara, cuisoare, nucsoara sau/si o puteti pudra cu zaharina, ceea ce o va transforma intr-o prajitura.
Reteta recomandata de slabuta: Kathy
Mai cititi si...
- Paine din faina de porumb si faina integrala de grau
Ingrediente: 1 1/2 cana faina integrala de grau 1/2 cana faina de porumb 1 lingurita drojdie uscata 180 ml lapte 1 ou 25 gr unt/ulei de masline 1 lingurita sare 1 lingurita zahar brut Mod de preparare: Laptele se incalzeste putin, se adauga sarea, zaharul - Paine Montignac
Ingrediente: 410 gr faina integrala 1 plic drojdie uscata 300 ml apa calda 1 lingurita sare Mod de preparare: Drojdia se pune in apa calduta si se amesteca. Se lasa cam 15 minute. Apoi se adauga faina si sarea, si se amesteca - Fursecuri simple cu migdale
Fursecuri cu migdale (pentru 13 bucati) Ingrediente: 5 gr tarate fine de grau 58 gr faina integrala 30 gr fructoza, sirop de agave 4 ml esenta de vanilie, lamaie 10 ml ulei masline, o lingura 13 migdale 5 gr scortisoara 25 gr unt/(nu margarina) Mod - Paine de casa, din faina macerata
In articolele anterioare (art. 1 si art. 2) am vorbit despre importanta pre-prepararii unor cereale, printre care este si faina de grau integrala. Macerarea are ca rol neutralizarea acidului fitic, continut in majoritatea cerealelor, neutralizarea - Pachetele cu spanac si branza
Ingrediente: Pentru aluat: 300 gr faina integrala 100 ml lapte 13 gr drojdie 1 lingura jumate ulei de masline – 30 ml 1 ou 1 lingurita otet de mere 1 praf de sare Pentru umplutura: 1/2 ceapa – 35 gr spanac congelat – 140 gr telemea light