Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Invata-ti copilul sa manance sanatos!

Promo, Sanatatea in familie


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Invata-ti copilul sa manance sanatos!, articol scris de catre Slăbuţa

Cred ca ai observat si tu ca multi oameni mananca mult mai mult decat are nevoie organismul lor. In ziua de azi, multe produse sunt suprasaturate de calorii inutile sub forma de faina alba, zahar si grasimi rele, dar si ingrediente modificate genetic (omg). Recordul pentru continutul de ingrediente modificate genetic il detin alimentele de tip fast-food.

Ritmul actual de viata, mereu grabiti si ocupati, pe multi dintre noi, ne impinge sa facem alegeri alimentare nesanatoase – sa mancam fast-food, snacks-uri, sa bem litri intregi de bauturi carboagazoase, etc.

alimentatie sanatoasa Invata ti copilul sa manance sanatos!Cu o astfel de alimentatie zilnica este dificil sa ramai sanatos, sa iti pastrezi silueta si sa fii plin de energie. Fast-food-ul are un continut scazut de vitamine, carbohidrati buni, proteine complete, minerale si grasimi bune. Practic, organismul fiind hranit zilnic cu astfel de produse este secat la un moment dat de nutrientii esentiali de care are nevoie pentru a functiona corect. Chiar daca pe moment ai senzatia ca nu se intampla nimic, pe termen lung efectele sunt ingrozitoare, alimentatia nesanatoasa poate fi asociata cu o bomba cu actiune lenta, care te “distruge” in timp.

Toate aceste bauturi carbogazoase indulcite, dulciuri, batoane de ciocolata, produse de patiserie, produse de cofetarie nu contin nimic util.

Cel mai trist lucru este ca, in ultimii ani, tot mai multi copii si adolescenti sunt prinsi in aceasta capcana a produselor bomba. Este foarte greu pentru un copil, dintr-o data, sa inteleaga ce este o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos, in condiitile in care toti colegii isi cumprara alimente (croissante, snackuri, etc) de la chioscul de la colt.

Conform nenumaratelor studii, la multi adolescenti nivelul colesterolului este deosebit de ridicat. In alimentatia zilnica a unui adolescent sunt prezente enorm de multe alimente “goale”  cu continut mare de zahar, grasimi rele si faina alba. Pe de alta parte, multi copii si adolescenti pur si simplu evita alte alimente, precum: produse lactate, carne, fructe si legume, dar mananca o multime de inlocuitori de zahar daunatori sanatatii, euri – continute din plin in batoanele de ciocolata, napolitane, sucuri, biscuiti, branza topita, etc.

Indulcitorul este componenta principala a tuturor bauturilor carbogazoase. Consumul a 2-3 cani pe zi duce nu numai la un exces de greutate, dar poate deregla metabolismul, poate genera probleme cu coloana vertebrala si articulatiile.

Kilogramele in plus nu sunt doar un rezultat al mancatului in exces. Cercetarile arata ca aparitia obezitatii in 30% din cazuri este determinata genetic si in 70% din cazuri – modul de viata. In cazul copiilor si adolescentilor, kilogramele in plus sunt deosebit de periculoase. Asociate de o alimentatie incorecta, copilul poate sa ajunga sa sufere de obezitate si multe boli periculoase, chiar si la o varsta foarte frageda.

Alimentatia copilului tau depinde direct de tine. Inca din copilarie invata-l cu o alimentatie sanatoasa, lucru care ii va dezvolta gustul pentru o anumita categorie de alimente, iar tentatia produselor nesanatoase va fi mai mica, nefiind obisnuit cu astfel de alimente inca de mic copil.

In cazul in care tu nu ai o dieta sanatoasa, este putin probabil ca vei reusi sa iti convingi copilul sa manance altceva decat ceea ce vede in farfuria ta. Dupa cum stii, copiii imita fenomenele care le observa, dar in mod special, copiii isi imita parintii. De aceea, daca tu ii vei gati copilului tau un terci de cereale cu legume, iar in farfuria ta vor trona cartofii prajiti, copilul, cu siguranta, va vrea sa manance ceea ce mananci si tu.

Este important ca un copil mic sa intre cat mai tarziu in contact cu alimente dulci, alimente care contin aditivi alimentari, ingrediente modificate genetic, diversi potentiatori de aroma si gust, cum ar fi glutamatul de monosodiu. In general, astfel de aditivi ar trebui sa lipseasca din alimentatia unui copil. Acest lucru il va proteja pe copil sa nu isi dezvolte obiceiuri alimentare nesanatoase.

Cand copilul creste mai mare, invata-l sa faca alegeri sanatoase, de exemplu, explica-i ce anume este bine sa manance si ce alimente este de dorit sa le evite si de ce.

Invata-l sa acorde atentie etichetelor, eventual explica-i ce inseamna fiecare “e” si care e-uri sunt pe lista neagra.

Nu il certa pentru punga de chips-uri cumparata – ajuta-l sa inteleaga de ce nu este bun acest aliment. Apoi, impreuna, decideti cu ce alt aliment sanatos si gustos se poate face inlocuirea.

Mai cititi si...

  • Parinti sanatosi – copii sanatosi
    Sa fim parinti sanatosi? Startul in educatia alimentara a copiilor incepe cu exemplul pe care il dau parintii. Acesta este lucru care nu trebuie sa va scape pentru ca atunci cand incercati sa ii impuneti copilului
  • O viata sanatoasa pentru copilul tau
    Este destul de dificil sa-ti poti convinge copilul sa aiba o alimentatie sanatoasa, in conditiile in care copiii de la gradinita sau scoala mananca fast-food, snack-uri dulci, consuma bauturi carbogazoase pline de aditivi alimentari, etc. Provocarea
  • Dieta si alaptare
    Acest articolul se adreseaza mamicilor care inca alapteaza! Multe femei dupa nastere incep sa se uite mai insistent in oglinda si, daca in timpul sarcinii isi admirau burtica, acum nu le-a ramas decat sa vada o
  • Primele rezultate la Petitie
    Am constatat cu bucurie in suflet ca Prima Petitie Nationala pentru Dreptul la o Viata Sanatoasa are deja rezultate, chiar si pana la strangerea numarului necesar de semnaturi. Aceste rezultate se datoreaza presiunii care se creeaza
  • Calorii.slabute.ro a depasit 15 000 de alimente!
    Calorii.slabute.ro, prezentat sub forma unui calculator de calorii si valori nutritionale, a mai batut un record, si anume, a depasit cifra de 15.000 de alimente, ceea ce il mentine in pozitia de cea mai mare

4 păreri despre “Invata-ti copilul sa manance sanatos!”

  1. 4
    CezaraCezarului

    Foarte bun articolul, atinge un punct tare sensibil pentru parintii asa-zisi moderni. Pentru ei modernitatea inseamna acces la fast-food, mancarea rapida pe care o cumperi din lipsa de timp, semi-preparate, pachete pline de chimicale care n-au nimic de-a face cu vitaminele sau cu nutrientii necesari pentru ca un copil sa “functioneze” bine. Ma bucur insa cand mai intalnesc si exceptii – ieri, la cumparaturi, un copil, impreuna cu mama sa se uitau pe spatele unei pungi de dulciuri si copilul spunea “as vrea sa mananc, stiu ca are gust bun, dar uite mami cate E-uri are!”. Asa da. Regret doar ca nu am primit o educatie asemanatoare.

  2. 3
    viktoria

    Foarte reusit articolul! Bravo slabuta !
    Ai atins o tema care din pacate este ignorata de o buna parte din parinti. Cu totii stim ca exista o categorie de pesoane care considera ca copilul trebuie sa pape mult si de toate si ca sa fie sanatos, consecintele se pot vedea in poza postata la inceput. :( :(Trist …

  3. 2
    slabuta

    Poza este facuta vara trecuta (2010) la mare.
    Am observat ca, de la an la an, vad pe plaja tot mai multe persoane care au probleme cu greutatea. :(

  4. 1
    Sand

    E foarte bine scris articolul si poza se potriveste perfect. M-a si amuzat dar nu e nimic de ras privind-o de fapt…e chiar trist.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Promo, Sanatatea in familie (175 / 420)


Multe femei, in momentul in care se decid sa ramana insarcinate, sunt speriate de cresterea greutatii in timpul sarcinii, dar in acelasi timp sunt preocupate si de sanatatea bebelusului. Trebuie specificat faptul ca un rol ...