Vitamina E
29 Decembrie, 2009 Sanatatea in familie |
![]() |
Vitamina E este un antioxidant puternic; menţine integritatea membranelor celulare si a tesuturilor conjunctive (ligamente, tendoane) din organism. Totodata ajuta la formarea de globule rosii si la sintetizarea vitaminei K, raspunzatoare de coagularea sangelui.
Joaca un rol esential in:
- Sanatatea inimii si a vaselor sangvine; actioneaza ca inhibitor al oxidarii moleculelor de LDL (molecule de densitate mica ale colesterolului), care se depoziteaza pe peretii arteriali ducand la cresterea riscului de aparitie a problemelor cardiovasculare.
- Sanatatea prostatei; vitamina E opreste progresia afectiunilor prostatei, lucru foarte important pentru ca aceste afectiuni sunt latente si nu pot fi descoperite clinic.
- Dureri musculare; poate ameliora durerile de muschi cauzate de efortul fizic intens.
- Sanatatea parului si a pielii; pe masura ce imbatranim, celulele si tesuturile se dezintegreaza si astfel apar: riduri, tonicitate scazuta, subtierea firului de pa. Vitamina E protejeaza pielea si incetineste procesul imbatranirii.
- Sanatatea vederii; in prezent se fac cercetari pentru a confirma efectul de preventie si incetinire a progresiei cataractei (opaciere partiala sau totala a cristalinului, consecutiva alterarii metabolismului fibrelor cristalinului)
ALIMENTE CE CONTIN VITAMINA E
- Migdale (30 de grame conţin 7,4 mg de vitamina E),
- Seminte de floarea soarelui (30 de grame conţin 6 mg vitamina E),
- Spanac (o cana de spanac crud contine 0,6 mg vitamina E),
- Ulei de porumb,
- Broccoli,
- Kiwi,
- Mango,
- Alune,
- Nuci.
DEFICIENTA VITAMINEI E
Ca rezultat al unor afectiuni care nu permit absorbtia vitaminei E din grasimi (bolile ficatului, dereglari ale metabolismului grasimilor si ale secretiilor bilei), apare deficienta.
Alte boli care sunt raspunzatoare pentru absorbtia deficitara de vitamina E sunt:
- Fibromatoza chistica
- Ciroza biliara
De asemenea, nou-nascutii prematur pot avea rezerve scazute de vitamina E pentru ca numai cantitati mici de vitamina E patrund prin placenta.
Aceeasi deficienta poate aparea si daca sunt hraniti cu lapte praf cu grasimi saturate si cantitati mici de vitamina E.
NECESARUL ZILNIC RECOMANDAT DE VITAMINA E
- Copii:
- 0 si 6 luni: 4 mg
- 7 si 12 luni: 5 mg
- 1 si 3 ani: 6 mg
- 4 si 8 ani: 7 mg
- 9 si 13 ani: 11 mg
- Adulti: 15 mg
- Femei in timpul lactatiei: 19 mg
Mai cititi si...
- Spanacul
Spanacul are frunze de culoare verde inchis si poate fi folosit in alimentatia zilnica, sub forma de salate, mancaruri, etc. Frunzele tinere de spanac au un gust delicios. Dar inainte de a le consuma, trebuie sa - Somon
Somon – un “izvor” de Omega 3 Sunt atat de multe lucruri bune pe care trebuie sa le stiti despre somon, incat nu stiu de unde sa incep. Este un peste care, chiar si persoanelor care - Vitaminele ingrasa?
Deseori aud intrebarea: “vitaminele ingrasa?”. Haideti sa descoperim impreuna raspunsul la aceasta intrebare si, de asemenea, sa aflam cum putem preveni carentele de vitamine. Multi-vitaminele deseori sunt recomandate persoanelor subponderale pentru a mai creste in greutate. - Pomelo
Pomelo – un “parfum” al naturii Pomelo este cel mai mare dintre toate fructele citrice, are o aroma si un gust deosebit. Partea comestibila are o culoare care variaza de la galben pal la roz si - Detoxifierea ficatului
Ficatul are un rol major in eliminarea toxinelor din organism si substantelor care provoaca alergii. Pentru a avea un ficat sanatos trebuie sa ii “furnizam” antioxidantii necesari, pe care ii foloseste in procesul de detoxifiere. Nutrienti Extract de