Cereale fara gluten
31 Ianuarie, 2012 Dieta, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie |
![]() |
Ce inseamna intoleranta la gluten?
In ultimul timp, cazurile de intoleranta la gluten au crescut foarte mult. Intoleranta la gluten este o boala inflamatorie a intestinului subtire, care apare ca rezultat a unei reactii imunoalergice fata de gluten.
Simptomele intolerantei la gluten difera de la om la om. Sindromul colonului iritabil, tulburarile imunitare, tulburarile gastro-intenstinale (balonare abdominala, meteorism, disconfort abdominal), autismul, depresiile, ADD* sau ADHD** sunt unele dintre aceste simptome care pot aparea ca rezultat al intolerantei la gluten.
Netratata mult timp, intoleranta la gluten se poate asocia cu anemie cronica, osteoporoza, diabet, boli autoimune (lupus, hepatita, boala Adisson, etc), psoriazis, vitiligo.
*Attention Deficit Disorder, o tulburare caracterizata prin deficit de atentie
**Attention Deficit Hyperactivity Disorder, o tulburare caracterizata prin deficit de atentie, hiperactivitate si impulsivitate
Primul pas care trebuie facut atunci cand tu sau cineva din familie sufera de intoleranta la gluten este schimbarea alimentatiei prin renuntarea la alimente care contin gluten. Glutenul se gaseste in mod normal in grau, secara, ovaz*, orz, malt de orz, tarate de grau, tarate de secara, bulgur, cuscus, grau dur, kamut, gris, alac, germeni de grau.
Optiunea: Cereale fara gluten
Dupa cum am mentionat mai sus, din alimentatia unui om care sufera de intoleranta la gluten trebuie sa lipseasca cerealele care contin gluten. Optiunea in acest caz sunt cerealele fara gluten.
Iata cateva cereale fara gluten:
- orez brun (faina de orez, fidea de orez, etc)
- quinoa
- ovaz*
- hrisca (faina de hrisca)
- mei
- psyllium
- faina de porumb
- arorut
- amaranth
Nota: Ca sa venim in ajutorul celor care sufera de aceasta boala, in Calculatorul Nutritional Slabute alimentele si retetele care nu contin gluten sunt marcate cu un simbol grafic special
* Controverse in ceea ce priveste ovazul. Unele (dar nu toate) soiuri de ovaz contin proteine patogene care provoaca o reactie in cazul persoanelor sensibile la gluten si la cei cu boala celiaca. Alternativ, semintele de ovaz par similare cu semintele de grau, orz si secara. Contaminarea incrucisata intre aceste cereale este greu de solutionat.
Bibliografie:
- www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/gluten-free_diet?open
- www.glutenfreediet.net.au
- www.naspghan.org
- www.nevdgp.org.au/info/gastro/patient_inf/cd_06.htm
- www.mayoclinic.com/health/gluten-free-diet/my01140
- www.nhs.uk/conditions/coeliac-disease/Pages/Introduction.aspx
- www.ausport.gov.au/ais/nutrition/factsheets/special_diets2/gluten-free_diets
Mai cititi si...
- Grupa sanguina AB – Cereale, panificatie si patiserie
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină AB – Cereale, produse de panificaţie şi patiserie - Grupa sanguina B – Cereale, panificatie si patiserie
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină B – Cereale, produse de panificaţie şi patiserie - Gluten
Ce este glutenul? In zilele noastre aceasta intrebare a capatat o importanta mai mare ca oricand. Gluten, in cateva cuvinte, este un fel de proteina prezenta in grau, orz, secara si alte cereale. Este important sa stii ca, - Grupa sanguina A – Cereale, panificatie si patiserie
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină A – Cereale, produse de panificaţie şi patiserie - Grupa sanguina 0 – Cereale, panificatie si patiserie
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină 0 – Cereale, produse de panificatie si patiserie
Februarie 22nd, 2012 at 18:26
Buna,
Am adaugat un comentariu in articol marcat cu * (asterisc) in ceea ce priveste controversele in cazul ovazului.
Suplimentar:
It is now generally accepted that non-contaminated gluten-free oats are safe for a celiac disease diet, with the exception of a small minority of celiacs who may have an additional intolerance to Avenin.
http://www.celiac.com/categories/Celiac-Disease-and-Oats%3A-Are-They-Gluten%252dFree%3F/
Februarie 20th, 2012 at 12:56
ovazul e trecut si la cereale cu gluten si la cele fara gluten.Care e adevarul? are sau nu gluten ovazul?