Seminte de in
10 Ianuarie, 2012 Calorii, Dieta, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie |
Origine
Semintele de in sunt cunoscute inca din epoca de piatra. Primele insemnari ale intrebuintarii lor culinare dateaza din Grecia Antica. Abia in secolul al XVII semintele de in au fost introduse in Canada, care, in prezent, este producatorul de baza al acestui super-aliment.
Descriere
Inul este o planta anuala care poate ajunge la inaltimi de pana la 1.2 m, florile sunt de culoarea albastru deschis, au 5 petale, de asemenea, pot fi de culoarea rosu deschis. Semintele de in sunt asemanatoare celor de mar si sunt de culoarea maro stralucitoare. Din seminte de in se obtine ulei de in care este recomandat pentru proprietatile sale nutritionale.
Semintele de in sunt putin mai mari decat semintele de susan, au coaja tare care este neteda si lucioasa.
In medicina
Semintele de in sunt bogate in acid alfa-linoleic (ALA), care poate convertit in corp in EPA. Aceasta conversie depinde de prezenta si activitatea unei enzime numite delta-6-desaturaza, care la unele persoane este mai putin prezenta, iar la altele mai putin activa. Suplimentar, aceasta enzima este inhibata de prezenta diabetului, de consumul grasimilor saturate si de alcool.
Drept consecinta, trebuie consumate cantitati mari de seminte de in pentru a obtine aceleasi beneficii ca si in cazul acizilor grasi omega 3, care se gasesc in uleiul de peste (de apa rece).
In cazul persoanelor care nu consuma (din diverse motive) peste, semintele de in pot fi o alternativa buna pentru a le include in alimentatia zilnica.
Semintele de in sunt o excelenta sursa de acizi grasi esentiali Omega 3. De asemenea, sunt o sursa buna de fibre, vitamina B1 si mangan, magneziu, fosfor si cupru. Suplimentar, acestea au un continut mare de fitonutrienti lignan.
Este un remediu bun in cazul persoanelor care sufera de constipatie, de sindromul colonului iritabil si inflamarea intestinului subtire (enterita); semintele de in sunt benefice si pentru hipertensiune, scaderea nivelului colesterolului rau din sange si pentru a se proteja de cancer de san, cancer de colon si cancer de prostata.
In bucatarie/alimentatie
Niciodata nu se va folosi ulei de in in timpul prepararii mancarurilor, acesta se adauga doar dupa ce mancarurile au fost pregatite/incalzite. Semintele de in se consuma macinate.
Semintele de in se folosesc in special la produsele de brutarie; de obicei, se presara deasupra, dar se pot folosi si in amestec cu faina.
Informatii nutritionale
Bibliografie:
- The George Mateljan Foundation – whfoods.com
- National Institutes of Health – nlm.nih.gov
Mai cititi si...
- Grasimi bune
In ultimii ani, modul de abordare a subiectului “grasimi” s-a schimbat radical. La inceput, toate grasimile erau considerate nesanatoase si responsabile pentru diverse boli (de la boli cardiovasculare pana la diabet). Dar, multiplele cercetari au - Somon
Somon – un “izvor” de Omega 3 Sunt atat de multe lucruri bune pe care trebuie sa le stiti despre somon, incat nu stiu de unde sa incep. Este un peste care, chiar si persoanelor care - Oua vopsite in culori naturale
Exista mai multe metode de a obtine culori naturale pentru ouale de Pasti, fara a folosi “colorantii-vopsea” (e-uri) din comert (E102 – galben, E133 – albastru, E122 – rosu sau E110 – portocaliu). Coji de ceapa - Omega 3
Aportul de grasimi nesaturate, care se gasesc in peste si in uleiurile vegetale, este foarte important, deoarece ele nu pot fi produse de catre organism. Acizii grasi esentiali cunoscuti sub denumirea de Omega 3 detin multiple - Margarina
Margarina este un produs artificial, foarte prelucrat chimic si cu o “compozitie” bogata in aditivi. Cel mai trist lucru este faptul ca margarina ne este prezentata si promovata ca o alternativa sanatoasa a untului, lucru care