Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Automedicatia – riscuri, pericole

Promo, Sanatatea in familie


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Automedicatia – riscuri, pericole, articol scris de catre Slăbuţa

Ai apelat vreodata, in cazuri cu simptome similare, la prescriptiile medicale mai vechi, primite de la doctor? Ai urmat vreodata sfatul unui prieten care se confrunta cu aceeasi problema si ti-a impartasit tratamentul pe care i l-a recomandat doctorul? Suna cunoscut, nu? Autodiagnosticarea si Automedicatia nu poate inlocui consultatia, recomandarea unui doctor specialist si poate avea urmari grave.

Antibiotice, analgezice, etc

automedicatia antibiotice Automedicatia   riscuri, pericoleCele mai frecvente afectiuni pentru care recurgem la automedicatie sunt: durerile de cap, raceala, febra, problemele digestive – diareea, constipatia sau aciditatea.

Ceea ce ne scapa din vedere este faptul ca, atunci cand luam un analgezic impreuna cu o pastila pentru febra si adaugam la aceasta combinatie si ceva pentru raceala, ne supradozam corpul cu ingrediente active care se multiplica si care pot provoca probleme de aciditate sau crampe – uneori foarte grave.

Administrarea de pastile (din propria initiativa) poate duce in timp la dezvoltarea de reactii alergice, cum ar fi: eruptii de piele, dureri de stomac si toate acestea pot proveni de la o simpla pastila antinevralgica.

Unele dintre tipurile de complicatii care pot aparea din cauza automedicatiei pot include: tensiune arteriala, dureri de cap/migrene, rezistenta la antibiotice, ulcere gastrice, aritmii cardiace, etc.

De exemplu, ibuprofenul amelioreaza durerea, dar administrarea lui, pentru perioade mai lungi de timp, poate afecta rinichii. Mai mult decat atat, administrarea constanta de analgezice poate ascunde simptomele, dar nu va rezolva cauza, care de multe ori poate fi foarte grava si are nevoie de o consultatie imediata.

Pentru ceva banal cum este o tuse, poate ni s-ar parea normal sa administram un sirop de tuse, fara sa realizam ca acea tuse poate fi cauzata de alte probleme de sanatate si de aici rezulta ca nu putem fi siguri de eficienta automedicatiei pe care alegem sa o practicam. Numai doctorul poate decide de ce tratament avem nevoie!

Antidepresive

Anxietatea este una dintre cele mai raspandite tulburari psihologice. Poate lua mai multe forme, inclusiv o stare generalizata de neliniste, atacuri de panica, comportament obsesiv-compulsiv, fobii si frica intensa de situatii sociale. Oamenii care sunt afectati de aceste tulburari de anxietate de multe ori incearca sa isi rezolve singuri problema lor prin automedicatie, cu pastile sau alcool. Desi, la un moment dat, aceasta practica poate parea buna in atenuarea simptomelor, adesea poate avea si un efect invers, de agravarea efectelor de anxietate.

Psihiatrii si psihologii de mult timp suspecteaza ca exista o legatura intre tulburarile de anxietate si abuzul de substante. Un studiu canadian ne ofera dovezi clinice ca automedicatia in cazul problemelor de anxietate este de multe ori cauza principala a abuzului de substante.

Multe tipuri de medicamente pot fi prescrise pentru atenuarea simptomelor de anxietate, inclusiv antidepresive, benzodiazepine si betablocante. Aceste medicamente sunt periculoase si ar trebui administrate numai sub supravegherea medicului. Chiar si folosirea de medicamente pe baza de prescriptie medicala  pentru a trata anxietatea poate avea efecte secundare negative. Acesta este si motivul pentru care cel mai eficient tratament pe termen lung pentru tulburari de anxietate este consilierea si terapia. Unele tehnici, care sunt eficiente in tratamentul anxietatii, includ terapie cognitiv-comportamentala si meditatie.

Modificarea stilului de viata, a alimeniatiei, includerea exercitiilor fizice si stabilirea unui program de somn sunt adesea necesare pentru a ajuta la mentinerea nivelului de anxietate sub control.

Cu siguranta, se poate spune ca si medicii fac greseli, stabilesc diagnosticuri gresite si drept rezultat recomanda un tratament complet inutil si daunator, dar, cu toate acestea, nu putem nega faptul ca exista si doctori buni, care au ani de studii in spate, care au o experienta vasta, care stiu sa ascultate pacientul si stiu sa ne ajute in problemele de sanatate pe care le avem. Automedicatia nu poate inlocui un doctor!

Suplimente alimentare

In ultimii ani, automedicatia cu suplimente alimentare a crescut foarte mult. Suplimentele alimentare nu sunt bomboane si trebuie tratate cu aceeasi atentie ca si orice alta pastila.

Consultatia unui doctor specialist, rezultatele unor analize medicale, in baza carora sa ni se recomande un tratament adecvat, nu pot fi inlocuite de automedicatie cu suplimente alimentare. Trebuie tratata cauza unei afectiuni sau insuficiente si nu efectul, cauza nu o putem afla acasa, in fata calculatorului!

  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20615179
  • www.roadhealthytips.com/the-risks-of-self-medication.html
  • depression.emedtv.com/trazodone/trazodone-and-bipolar-disorder.html
  • www.thebody.com/content/65740/pain-drugs-and-the-risks-of-self-medication.html
  • expertscolumn.com/content/risks-self-diagnosis-and-self-medication
  • www.healthguidance.org/entry/15933/1/Dangers-of-Self-Medication.html
  • depression.emedtv.com/trazodone/trazodone-and-bipolar-disorder.html

Mai cititi si...

  • Aditivii alimentari
    Aditivii alimentari Categorii de aditivi alimentari Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare; Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare; Conservanti: substante care prelungesc durata de pastrare a produselor alimentare; Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de
  • Vergeturi – rezultatul dietelor drastice
    Dietele drastice duc la vergeturi Cred ca nu mai este pentru nimeni un secret ca dietele drastice duc la vergeturi, acesta este un lucru dovedit. Vergeturile (striae atrophicae), chiar daca din punct de vedere medical nu
  • Metabolism bazal – factori de influenta
    In articolul precedent (Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR), am vorbit despre ce inseamna metabolismul bazal si modul in care poate fi estimat. Influente asupra metabolismului bazal Metabolismul bazal este determinat in principal de factorii genetici si
  • Am slabit 60 kg in 1,5 ani!
    “Buna ziua tuturor! Am decis sa postez si eu povestea mea. Am reusit sa slabesc 60 kg in 1,5 ani, respectand niste reguli simple, fara sa beau pastile de slabit sau sa imi fac vreo
  • Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate
    Legatura dintre tiroida si metabolism bazal Se considera de foarte mult timp ca exista o relatie complexa intre afectiunile endocrine, greutate si metabolism. Hormonul tiroidian regleaza metabolismul, care este determinat prin masurarea cantitatii de oxigen folosite de

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Promo, Sanatatea in familie (35 / 420)


Culoare Pete rosii pe/in galbenus Cu siguranta, nu o singura data ati observat pete rosii pe galbenus. Aceste pete apar ca rezultat al spargerii de vase sanguine la gaina-mama si patrunderea sangelui in galbenus. Prezenta ...