Galbenus galben vs galbenus portocaliu
24 Aprilie, 2012 Dieta, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie |
![]() |
Culoarea este un factor important in procesul de selectie al unui produs de catre consumator. Drept rezultat, se folosesc din ce in ce mai multe “trucuri alimentare” care sa ne prezinte produsul cat mai atractiv, intr-un cuvant cat mai comercial.
Pentru consumator, culoarea adecvata a produsului este un indicativ al prospetimii si al calitatii superioare. Acesta este si cazul galbenusului, a carui culoare, cea portocalie, este asociata cu “sanatos”.
Tarile nordice, cu exceptia Germaniei, prefera culoarea galben-pala a galbenusului, in timp ce tarile din Europa de Sud-Vest prefera un galbenus de o culoarea mai intensa.
Cu totii stim ca, culoarea galbenusului variaza de la galben-pal pana la portocaliu-aprins-inchis.
Intr-un caz ideal, culoarea portocalie denota faptul ca gaina a fost crescuta in libertate, ceea ce se traduce prin faptul ca gaina are posibilitatea de a manca mai multe alimente pigmentate (carotenoidele sunt pigmentul natural care se gasesc in unele plante), pigmentul este apoi transferat galbenusului. Acest lucru nu influenteaza profilul macro-nutritional al oului (proteine, grasimi), dar poate avea influente asupra profilului micro-nutrientilor, cum ar fi Vitamina A si/sau luteina.
O alimentatie bogata in insecte, viermi, etc va schimba culoarea galbenusului spre un portocaliu-inchis.
Unii producatori, in scop de “pacaleala”, folosesc coloranti sintetici in alimentatia gainilor, astfel se obtin oua cu galbenus portocaliu, “de casa”.
Un aditiv utilizat pe scara larga este cantaxantin. Cantaxantin poate provoca probleme oculare la om. De exemplu, somonul si pastravul de crescatorie, de asemenea, este hranit cu canthaxantin pentru a adauga carnii mai multa culoare.
Un studiu recent arata ca ouale provenite de la gaini crescute pe pasuni au un continut mai mare de luteina si zeaxantina decat ouale provenite de la gaini crescute in captivitate.
Luteina si zeaxantina sunt substante naturale, similare cu beta-caroten, care protejeaza ochii de cataracta si o cauza comuna de orbire, numita “degenerescenta maculara”. Ele pot, de asemenea, proteja impotriva cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Oualele din comert, in majoritatea cazurilor, provin de la gaini crescute in cusca, chiar daca pe cutie scrie ca sunt crescute “pe sol”, inseamna ca, pur si simplu, nu cresc in cusca, dar in continuare nu au acces la iarba. Oualele ecologice sunt de la gaini hranite cu ingrediente ecologice, dar si acestea sunt crescute in captivitate.
In concluzie, este foarte greu de spus daca culoarea indica faptul ca un ou este sanatos sau nu, avand in vedere “manevrele comerciale” care se folosesc cu succes la ora actuala in industria alimentara si bineinteles acest lucru se evita a se mentiona pe eticheta. De aceea, Petitia pentru dreptul la o viata sanatoasa (semneaza aici) este vitala si imperios necesara, trebuie sa stim ce contine produsul X sau Y pe care vrem sa il punem in cosul nostru. Trebuie sa luam decizii in cunostinta de cauza.
Mai cititi si...
- Oua – cum le alegem, deosebim
Culoare Pete rosii pe/in galbenus Cu siguranta, nu o singura data ati observat pete rosii pe galbenus. Aceste pete apar ca rezultat al spargerii de vase sanguine la gaina-mama si patrunderea sangelui in galbenus. Prezenta acestor pete - E161g – Cantaxantin (galbenus de ou portocaliu, somon rosu)
Denumire: E161g – Cantaxantin (cantaxantina) Tip: aditiv alimentar Functia: coloranti alimentari Doza maxima recomandata: 0-0.3 mg/kg corp; 80 mg/kg produs Aprobare: aprobat in UE si SUA; interzis in Australia si Noua Zeelanda Reactii organism: pastilele autobronzante au fost asociate cu - Spanacul
Spanacul are frunze de culoare verde inchis si poate fi folosit in alimentatia zilnica, sub forma de salate, mancaruri, etc. Frunzele tinere de spanac au un gust delicios. Dar inainte de a le consuma, trebuie sa - Dieta disociata in functie de culoarea alimentelor
Aceasta dieta este disociata in functie de culorile alimentelor si se urmeaza pe parcursul a 2 saptamani. Este recomandat sa beti multe lichide (bauturi naturale facute in casa, ceaiuri sai apa plata) si sa evitati bauturile - Dieta Zen (macrobiotica)
Dieta macrobiotica este una dintre dietele a carei strategii este obtinerea unei armonii fizice si emotionale. Aceasta dieta isi are originile in Japonia, aparuta in secolul 19, fiind considerata una dintre cele mai vechi. Adeptii acestui
Aprilie 24th, 2012 at 10:14
Un subiect care ma interesa de mult, exterm de util!