Orez negru
26 Iunie, 2012 Afectiuni cardio-vasculare, Dieta, Info alimente, Obezitate, Promo, Sanatatea in familie |
![]() |
Orez negru – de ce trebuie sa il incluzi in alimentatia ta
Orezul negru este o alternativa mult mai sanatoasa si nutritiva orezului alb, care este ultra-procesat pentru ca sa devina alb. Orezul brun si orezul negru au niveluri similare de nutrienti, dar orezul negru se poate lauda cu o cantitate mai mare de antioxidanti, fibre, minerale, inclusiv fier.
In comparatie cu orezul alb, brun sau rosu, orezul negru are si cea mai mare cantitate de proteine si fibre. Este cultivat in special in Insulele Filipine si Indonezia si este consumat mai ales sub forma de taitei, sushi, pudding (budinca) si este folosit in scop decorativ pentru diverse mancaruri.
Orez negru – bogatie de antioxidanti
Conform cercetarilor departamentului de Stiinta si Ingineria Alimentelor din cadrul Universitatii de stat din Louisiana, o lingurita de tarate de orez negru are o doza mai mare de antioxidanti decat o cantitate similara de afine, dar cu un nivel mai mic de zaharuri si un nivel mai ridicat de vitamina E si fibre.
Orezul negru, in urma prepararii, capata o nuanta de violet foarte inchis si este foarte bogat in antocianine. Antocianinele sunt fitochimicale care sa gasesc in produse alimentare de culoarea albastru si violet si care se crede ca lupta impotriva bolilor cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima.
Orez negru – in lupta cu bolile cardio-vasculare
Un alt tip de antioxidant gasit in tarate de orez negru este considerat a fi responsabil pentru scaderea nivelului de colesterol rau si ajuta la prevenirea bolilor de inima.
Potrivit unui studiu din Jurnalul de Nutritie (Journal of Nutrition), iepurii care au fost hraniti cu orez negru au avut un nivel cu 50% mai mic de placi aterosclerotice decat iepurii hraniti cu orez alb. Orezul negru a fost de asemenea mentionat si pentru imbunatatirea nivelului de HDL, cunoscut sub numele de colesterol bun.
Orez negru – in lupta cu factorii inflamatori
Consumul de orez negru a fost asociat cu scaderea nivelului de compusi inflamatori, in special specii reactive de oxigen (SRO) si cresterea nivelului de mediatori anti-inflamatori, cum ar fi superoxid dismutaza (este o familie de metaloenzime antioxidante implicate in sistemul de aparare impotriva speciilor reactive de oxigen).
Cresterea factorului inflamator este asociata cu boli, precum: ateroscleroza, artrita, cancer, imbatranire si alergii.
Informatii nutritionale – comparatii
TIP OREZ | PROTEINE (gr/100 gr) | FIER (mg/100 gr) | ZINC (mg/100 gr) | FIBRE (g/100 gr) |
---|---|---|---|---|
orez alb, prelucrat (perlat) | 6.8 | 1.2 | 0.5 | 0.6 |
orez brun | 7.9 | 2.2 | 0.5 | 2.8 |
orez rosu | 7 | 5.5 | 3.3 | 2.0 |
orez purpuriu | 8.3 | 3.9 | 2.2 | 1.4 |
orez negru | 8.5 | 3.5 | 2.2 | 4.9 |
Orez negru – retete culinare sanatoase
Orez negru cu sparanghel si sos de creveti (la abur)
Porridge dulce cu orez negru
Ingrediente:
- 2/3 cani de apa
- 3/4 ceasca orez negru
- 1/2 cana zahar brun/sirop de agave
- 2 cani de lapte de nuca de cocos
- un pliculet de ceai verde
- fulgi de migdale, optional
Mod de preparare:
- Intr-o cratita se pune apa la fiert, atunci cand atinge punctul de fierbere se pune pliculetul de ceai verde, care se lasa la infuzat cateva minute.
- Scoateti pliculetul de ceai verde si adaugati orezul. Reduceti flacara, acoperiti cratita si fierbeti timp de 30 de minute (se mai adauga apa daca este necesar).
- Adaugati zaharul brun si amestecati, continuati sa gatiti pentru inca 7 minute. Daca folositi siropul de agave, acesta se adauga la sfarsit, impreuna cu laptele de cocos.
- Adaugati laptele de cocos, scoateti cratita de pe foc si serviti.
Pofta buna!
Bibliografie:
- www.fao.org/rice2004/en/f-sheet/factsheet3.pdf
- jn.nutrition.org/content/131/5/1421.abstract
- portal.acs.org/portal/acs/corg/content?_nfpb=true&_pageLabel=PP_ARTICLEMAIN&node_id=222&content_id=CNBP_025385&use_sec=true&sec_url_var=region1&__uuid=5e5cadeb-4d88-41b4-af77-6142bae06920
- www.blackrice.com
Mai cititi si...
- Orez negru cu sparanghel si sos de creveti (la abur)
Ingrediente pentru 4 portii: foto: Arhiva Slabute.ro 310 gr orez negru nefiert 305 gr creveti curatati (decorticati) 200 ml smantana pentru gatit 15% (se poate inlocui cu iaurt) sare de mare piper 230 gr sparanghel (8 fire) Mod de preparare: In vasul fara gauri - Crevete aromate cu orez salbatic
Crevete aromate cu orez salbatic (pentru 4 portii) Ingrediente: 180 gr orez salbatic 500 gr crevete curatate 2 lingurite boia 1/2 lingurita piper alb 1/2 lingurita sare 1/2 catel de usturoi tocat 1 lingura ulei de masline extravirgin 2 rosii taiate bucati patrunjel tocat (optional) Mod - Frigarui de vita, ardei si ciuperci
Frigarui de vita, ardei si ciuperci (pentru 4 portii) Ingrediente: 1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa 1 lingura ulei de masline extravirgin 1 lingura apa 2 lingurite mustar de Dijon 1/2 lingurita oregano proaspta tocat 1/4 lingurita piper negru proaspat macinat 500 - Dietă de slăbire cu orez
Cum o spun cei care susţin aceste diete, cu ajutorul orezului putem nu doar să slăbim, dar şi să ne detoxifiem organismul. Orezul are capacitatea de a absoarbe şi scoate din organism sărurile, reziduurile şi - Pui cu sos de vin
Pui cu sos de vin (pentru 4 portii) Ingrediente: 4 linguri ulei de masline extravirgin 1 catel de usturoi zdrobit 3 jumatati de piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasii 1/8 lingurita sare 1/4 lingurita piper negru macinat mare 1/2 cana
Iunie 29th, 2012 at 20:14
Foarte util articolul, multumim Marina