Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Diete low carb extreme

Dieta, Dieta low-carb, Promo, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Diete low carb extreme, articol scris de catre Slăbuţa

Anumite diete low-carb promit o scadere in greutate intr-un termen scurt, dar sunt insotite si de unele pericole grave.

Ce trebuie sa stii despre dietele low carb?

Folosirea unui regim alimentar extrem de scazut in carbohidrati (sub 30 gr pe zi) este periculos pentru sanatate, dar si foarte plictistor!

Nu toti carbohidratii sunt inamicul nostru. Includerea in dieta a unor anumite tipuri de alimente bogate in carbohidrati “buni” este esentiala pentru sanatatea noastra, slabirea corecta si mentinere usoara.

Care este reactia corpului la dietele low-carb extreme?

proteina Diete low carb extremeAtunci cand exista un deficit foarte mare de carbohidrati, organismul are mai multe reactii imediate:

Din cauza inexistentei glucozei disponibile pentru energie, organismul incepe sa foloseasca proteinele din alimente, pentru a “crea” energie. Prin urmare, aceasta proteina nu mai este disponibila pentru mai multe functii importante in organism, cum ar fi: crearea de celule noi, tesuturi, enzime, hormoni si anticorpi.

Atunci cand carbohidratii lipsesc, organismul nu poate arde grasimea in mod corect. In mod normal, carbohidratii se combina cu fragmente de grasime pentru a fi utilizati ca energie. Cand carbohidratii nu sunt disponibili, se petrece un fenomen, o defalcare incompleta a grasimilor, ceea ce duce la producerea de cetone. Aceste cetone se acumuleaza in sange si in urina provocand cetoza, care este o stare anormala. Cetoza cauzeaza o scadere a apetitului pentru ca este unul dintre mecanismele de protectie ale organismului.

Datorita lipsei de energie si acumularea de cetone, dietele sarace in carbohidrati sunt adesea insotite de greata, dureri de cap, ameteala, oboseala, respiratie urat mirositoare si deshidratare.

Din cauza deshidratarii si a lipsei de fibre, apare constipatia. Performanta in sport este redusa atunci cand este urmata o dieta low carb. Sa nu fii surprinsa daca nivelul de energie este atat de scazut incat nu poti finaliza un antrenament pe care inainte il faceai cu multa usurinta.

Efectele pe termen lung ale dietelor low carb

Atunci cand reduci cantitatea de carbohidrati, creste consumul (ingerarea) de proteine si grasimi, ceea ce are mai multe efecte negative, daca se urmeaza o astfel de dieta pe termen lung:

Riscul de cancer creste atunci cand fructele, legumele, cerealele integrale, fasolea sunt eliminate din dieta.

Alimentele bogate in proteine sunt, de asemenea, bogate in purine, care sunt descompuse in acid uric. Nivelurile crescute de acid uric in sange pot duce la guta.

Pietrele la rinichi sunt mai des intalnite la persoanele care urmeaza diete cu multe proteine.

Pe termen lung, dietele bogate in proteine pot duce la pierderi de calciu si osteoporoza.

Riscul bolilor de inima este mult mai crescut daca urmezi o dieta low carb, bogata in proteine, colesterol, grasimi si grasimi saturate.

Sa ne “construim” o dieta corecta, care sa includa si carbohidrati!

Iata o categorisire a alimentelor care contin carbohidrati si cum trebuie sa fie ele incluse in dieta. Pentru ce inseamna o portie, consultati acest articol.

Regula 1: Includerea obligatorie a urmatoarelor categorii de alimente

  • Fructe: 2-4 portii/zi
  • Legume: 3-5 portii/zi
  • Produse din cereale integrale (paine, cereale, paste fainoase, orez brun, etc): 6-11 portii/zi
  • Leguminoase, fasole si mazare: 1-2 portii/zi
  • Produse lactate cu continut scazut de grasime: 3 portii/zi

Regula 2: Limitarea urmatoarelor categorii de alimente la mai putin de 2 portii pe zi

  • Sucuri de fructe
  • Produse din faina alba (paine, briose, covrigi, rulouri, paste fainoase, taitei, biscuiti, cereale)
  • Orez alb
  • Cartofi pai
  • Legume prajite

Regula 3: Eliminarea urmatoarele categorii de alimente din dieta ta sau consumul lor doar la ocazii

  • Deserturi cu zahar, prajituri, placinte, bomboane, inghetata
  • Produse de patiserie
  • Chips-uri, cola si bauturi carbogazoase
  • Zahar, miere, sirop, gem, jeleu, melasa

Mai cititi si...

  • Dieta cu Incarcatura glicemica
    Conceptul de Incarcatura Glicemica este o noutate in nutritie. Controlul nivelului de zahar din sange este cheia pentru scaderea in greutate si reducerea riscului aparitiei unor anumite boli. A adopta o dieta cu incarcatura glicemica scazuta
  • Carbohidrati
    Este adevarat. O dieta bogata in carbohidrati poate creste pofta de mancare, dar si “circumferintele” tale. Deci, ce trebuie sa faci? Adevarul este ca, poti manca carbohidrati, doar trebuie sa stii pe care sa-i alegi. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii
  • Dieta Keto
    O dieta ketogenica este o dieta bogata in grasimi si proteine si aduce un aport redus de carbohidrati (20-40 gr/zi), prin urmare poate fi numita o dieta low-carb extrema. Aportul crescut de grasimi va “aduce”
  • Densitate calorica
    Atunci cand incerci sa slabesti nu doar numarul de calorii este de luat in calcul. Un studiu clinic a aratat ca densitatea calorica este importanta atunci cand vrem sa slabim sanatos si sa ne mentinem
  • Combinare alimente
    Stii cu ce se mananca carnea? dar orezul, fructele? Iti prezentam un ghid care sa te ajute sa faci alegeri potrivite pentru mesele tale zilnice. Teoria nutritiei se bazeaza pe o ipoteza, si anume, absorbtia necorespunzatoare

7 păreri despre “Diete low carb extreme”

  1. 7
    Luiza

    Imi poate spune cineva de ce la produse din cereale integrale (paine, cereale, paste fainoase, orez brun, etc) sunt trecute 6-11 portii/zi? Nu este cumva o greseala?

  2. 6
    Didi

    andreuzza stiu ca e vechi comentariul tau, dar vreau sa iti spun faptul ca pe mine m-a ajutat enorm o dieta low carb. Mie mi-a reglat menstruatia, nu mai am dureri atat de mari, ma tine mai putin cu o zi si nici cantitatea nu mai e atat de mare. Trebuie sa spun ca am tinut ketogenica varianta sub 50 carbs/zi cu fff putin sport gen abdomene, ridicari de picioare sau dans, 1-2 ori/saptamana. Am observat ca sindromul premenstrual nu ma mai “loveste” cu 2 saptamani inainte asa cum era odata, ci doar cu 4-5 zile. Ideea e sa nu mananci intr-o cantitate exagerata grasimi si proteine animale, consuma nuci, fistic, caju, seminte, alune, unt, branza, cascavac, smantana, urda. Consumand numai carnita e posibil sa iti dai peste cap organismul.

  3. 5
    Slăbuţa

    Buna andreuzza, :)

    Low-carb extrem inseamna >30 gr carbohidrati/zi. Intr-adevar, o dieta low-carb extrema se poate urma pe termen scurt, cum ai spus si tu – 2 saptamani.
    Pe termen lung apar problemele.

    Inevitabil, la un low-carb extrem ajungi sa ai proteinele peste norma cu mult, ceea ce iar nu este bine (am scris in articol despre efectele pe termen lung).

  4. 4
    andreuzza

    din cate am inteles…pe termen de 10-14 zile nu are efectele prezentate de mine..dar eu am aproape 2 ani de cand nu ma las de program…si evident..saptamanile in care nu mai puteam si mancam si carbohidrati..puneam imediat la loc..si iar ma chinuiam cu kilele de proteina..~X(….acum insa am inceput sa introduc usor usor si carbo..mai mult in prima parte a zilei..:D..voi sa nu faceti ca mine:d..multumesc pt articol slabuta..e bine sa ma trezesc si in al 12-lea ceas..decat deloc..:));)

  5. 3
    andreuzza

    wow..asta nu stiam..de mult timp alimentatia mea e bazata exclusiv pe proteine..si indirect grasimi..ca de..nu se poate fara..stiam ca nu e ft corect ceea ce fac deoarece instructorul la sala mi-a recomandat dieta low carb dar doar pt 2 saptamani..dar eu:-”ma credeam inteligenta si am zis ca o sa continui sa mananc asa..ca doar era evident ca scadeam in greutate…Nu stiam ca are atatea efecte negative..desi unele am inceput sa le vad..parul cade in prostie…ma tem sa nu raman cheala..:))..apoi unghiile nici nu le pot privi…cel mai grav e ca de aprox 2 ani nu mai am menstruatie..si medicii nu stiu de ce..acum stiu eu de ce..dar nu am idee daca se mai poate face ceva…

  6. 2
    oana_twenytu

    Arlene, ceea ce spui tu e gresit din cel putin un punct de vedere: fructele se mananca intre mese, nicidecum nu incheiem masa cu ele!

  7. 1
    arlene

    Necesarul zilnic de legume si fructe este de aproximativ 700 de grame, sustin nutritionistii. Acestea garanteaza nu doar un aportul de fibre, ca sa nu mai vorbim de vitamine si minerale, ci si o dieta corecta, capabila sa stopeze cresterea in greutate, chiar si in cazul persoanelor sedentare.

    Cat de mare e schimbarea implicata de introducerea verdeturilor, a legumelor si a fructelor in alimentatie? Radicala, as spune. Insa chinul “carnivorilor” nu va fi exagerat, daca acestia apeleaza la cateva trucuri.

    1. Alegeti un fruct, dintre cele care va plac cel mai mult, pentru a incheia cu acesta micul dejun.

    2. Inlocuiti pauza de cafea cu o pauza de fructe.

    3. Incepeti pranzul cu o salata. Spalata bine si asezonata cu un fir subtire de ulei de masline e un aperitiv delicios. Incheiati masa cu un mar ori un alt fruct.

    4. Inlocuiti cina cu o salata asortata. Sau, macar, asezati-o langa un meniu lejer.

    Veti vedea ca rezultatele nu vor intarzia.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
  • Un nou inceput
    barbuta, 08 ian 2016 23:00:23
    Buna seara fetele ,sînt cîteva fete care ma cunosc ff bine de ...
  • Jurnal mami alinutza656
    alinutza656, 04 ian 2016 19:19:42
    Buna seara dragele mele. Pentru ca vechiul meu jurnal este arhivat m-am ...
  • Jurnalul Adolescentelor
    Lauragirl, 25 dec 2015 17:20:28
    Buna fetelor :) Ce mai faceti? Am deschis acest subiect pentru a ...
  • Jurnalul unui nou inceput
    roxana1985, 02 dec 2015 16:49:49
    Din nou eu, cea care a reusit odata ce nu credea ca ...
  • Jurnal Gabiy 2
    gabiy, 01 dec 2015 11:23:39
    Buna jurnal!
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Dieta low-carb, Promo, Sfaturi slabire (301 / 454)


Pentru o mai buna functionare a organismului, si tractul gastrointestinal trebuie sa fie curatat in mod corespunzator, astfel incat sa poata elimina deseurile din organism mai eficient. Daca tractul gastrointestinal nu isi face bine treaba, ...