De ce ai nevoie de grasimi sanatoase?
26 Mai, 2010 Afectiuni cardio-vasculare, Promo, Sanatatea in familie, Sfaturi slabire |
Organismul uman utilizeaza acizi grasi in multe functii, de la construirea membranelor celulare pana la efectuarea unor functii-cheie in creier, ochi si plamani.
Functiile grasimilor:
- Creier. Grasimile compun 60% din creier si sunt esentiale pentru functionarea creierului, inclusiv abilitatile de studiu si memorie. Grasimile sunt importante, in special, pentru femeile gravide, deoarece acestea participa la dezvoltarea creierului fatului.
- Celule. Acizii grasi asigura mobilitatea si flexibilitatea celulelor noastre, de aceea acestea sunt responsabile pentru construirea membranelor celulare.
- Inima. 60% din energia inimii noastre provine din arderea grasimilor. Grasimi specifice sunt, de asemenea, folosite pentru a mentine bataile inimii intr-un ritm regulat.
- Nervi. Grasimile compun “materialul” care protejeaza nervii, izolarea impulsurilor electrice si accelerarea transmiterii acestora.
- Plamanii. Surfactantul pulmonar, care necesita o concentratie mare de grasimi saturate, contribuie la buna functionare a plamanilor.
- Ochii. Grasimile sunt esentiale pentru realizarea functiilor ochiului.
- Digestia. Grasimile contribuie la asigurarea unui nivel constant de energie si “pastreaza” senzatia de satietate mai mult timp. Vitaminele liposolubile (A, D, E si K) se absorb doar in “prezenta” grasimilor.
- Organele. Grasimile “invelesc” si protejeaza organele interne.
- Sistemul imunitar. Unele grasimi ajuta metabolismul si asigura sanatatea sistemului tau imunitar.
Mai cititi si...
- Grasimi
Grasimile sau lipidele sunt substante organice esentiale, indispensabile sanatatii si o sursa de energie. Alimentele cu continut mare de grasimi provin din produse de origine animala, cum ar fi: carne, lapte si oua, la care se - Eticheta nutritionala/Informatii nutritionale
Pentru unii, este deja un obicei ‘analiza’ etichetelor nutritionale de pe produsele gasite pe rafturile magazinelor. Pentru altii, inca este un subiect neimportant, iar pentru o alta parte de oameni – un subiect complet strain. Intr-adevar, - Grasimi bune
In ultimii ani, modul de abordare a subiectului “grasimi” s-a schimbat radical. La inceput, toate grasimile erau considerate nesanatoase si responsabile pentru diverse boli (de la boli cardiovasculare pana la diabet). Dar, multiplele cercetari au - Dieta anti-imbatranire
Dieta anti-imbatranire Cuvantul “tinerete” este deosebit de important pentru multi dintre noi. Vorbind de tinerete ne gandim fie la petrecerile/intalnirile cu prietenii, etc, fie la sanatate si frumusete. In lupta cu batranetea, cremele nu au suficienta putere, - Branzeturi. Motive si beneficii
Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Ce alegem? Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic Branzeturi. Adevarul despre branza topita De ce sa mancam branzeturi? O alimentatie sanatoasa si echilibrata inseamna “a include o varietate cat mai mare de