Ce mananc la pranz?
24 Mai, 2011 Dieta, Promo, Sfaturi slabire |
In articolul de aici am vorbit despre cum trebuie sa ne incepem ziua din punct de vedere alimentar, ce alimente trebuie sa includem sau sa evitam, precum si rolul micului dejun intr-o dieta sanatoasa si alimentatie corecta.
De data aceasta, continuam cu a doua masa principala – pranzul.
Tot asa cum unii au tendinta de a sari peste prima masa a zilei (micul dejun), exista altii care se abat de la cea de-a doua masa (pranzul).
Motive, din nou, sunt multe… Exact in momentul in care organismul trebuie sa isi suplineasca rezerva de energie, tu ai ceva mai important de facut si din nou sari peste aceasta masa, cu gandul ca recuperezi la cina. Nimic mai gresit.
O alta problema des intalnita este lipsa unor alimente sanatoase la indemana sau a unei caserole pregatite din timp, care sa poata alcatui un pranz pe cinste, si recurgerea la alimente de tip fast-food, usor de gasit si care nu necesita timp pierdut pentru preparare.
Nu trebuie uitat faptul ca alimentele fast-food sunt incarcate de grasimi nesanatoase, carbohidrati inutili si zahar din plin. Bineinteles, un astfel de pranz nu te va ajuta in procesul de slabire, iar mancat cu regularitate iti va aduce unele probleme de sanatate (obezitate, boli cardiovasculare, diabet, etc).
Alimentele sanatoase si hranitoare ajuta atat la mentinerea greutatii sau la obtinerea unor rezultate frumoase in procesul de slabire, cat si la pastrarea nivelului ridicat de energie.
Asigura-te ca masa ta de pranz contine proteine, fibre (legume/cereale/pseudocereale) si grasimi sanatoase.
Alege alimente proaspete sau cu o preparare termica cat mai redusa si uita de alimentele procesate.
Idei de pranz
Carne/Peste
Pestele din punct de vedere nutritiv este perfect pentru masa de pranz.
Daca esti acasa, il poti prepara la abur, la cuptor, iar daca te grabesti sau esti la servici iti poti face o salata cu ton, macrou sau sardine din conserva pe care o gasesti rapid la un magazin.
Ca sa stii ce fel de peste alegi pentru masa de pranz, citeste acest articol.
Aceleasi recomandari se pastreaza si pentru carne.
Ca sa stii ce fel de carne alegi, citeste aceste 2 articole: Carne si Carnea – sursa importanta de proteine
Supe/ciorbe
Iti poti prepara supe sau ciorbe; un aspect negativ este faptul ca nu se pot transporta la servici, deci ramane ca varianta de pranz atunci cand esti acasa.
Iti poti face supe/ciorbe de legume mai diluate sau supe-crema. Nu se vor folosi pastele sau orezul!
Legume/Fructe
Legumele sunt de nelipsit la masa de pranz, sunt sursa ta de fibre. De preferat sunt cele proaspete sub forma de salate, garnituri simple sau putin preparate termic, la abur, sote sau la cuptor. La salate si mancaruri se vor folosi doar uleiuri sanatoase (masline, in, canepa, canola, etc)
Nu se consuma fructe in timpul pranzului sau imediat dupa!
Orez, paste si cartofi
Se pot folosi orezul salbatic sau pastele din grau dur, sau o salata delicioasa de cuscus.
Cartofii facuti in folie la cuptor sau preparati la abur, impreuna cu o salata de legume vor alcatui un pranz gustos.
Retete dietetice si sanatoase pentru pranz
- Retete pranz “Slabuta”
- Peste provensal
- Peste cu lamaie, copt in folie de aluminiu
- Peste cu praz, la cuptor
- Crap cu sos de rosii, ceapa verde si lime
- Quiche cu somon si branza cu mucegai in stil Montignac
- Crevete aromate cu orez salbatic
- File de somon umplut cu spanac
- Frittata cu somon afumat
- Supa crema de conopida
- Supa crema de ciuperci
- Supa crema de mazare verde boabe
- Supa crema de legume
- Humus
- …
Mai cititi si...
- Ce mananc la mic dejun?
In fiecare zi, dimineata incepe cu o masa extrem de importanta si peste care nu ai voie sa sari – micul dejun. Mancand dimineata, te vei simti mult mai bine si mai plina de energie toata - Dieta “Slabire Rapida”
Micul dejun O jumatate de grapefruit sau un pahar de suc de graprefruit neindulcit. Doua oua fierte sau prajite in putin ulei de masline. Doua felii de sunca presata, de pui. Gustare Un mar sau un alt fruct Pranz - Supa crema de ciuperci, reteta de post
Reteta de post, recomandata de slabuta Rusu_Laura Ingrediente: 230 g ciuperci 35 gr faina neagra 15 gr vegeta 500-600 ml apa Mod de preparare: Se pune la fiert apa si vegeta. In alt vas se pun ciupercile la foc mic cu putina apa - Alimentatie in functie de varsta
Cu totii suntem de acord ca dupa 30 de ani abordarea slabitului are nevoie de mai multa atentie in zona alimentatiei, sursei alimentelor si activitatii fizice. Nu se poate compara metabolismul unei adolescente cu a - Dieta Mediteraneana
Dieta Mediteraneana – generalitati Este deja bine cunoscut faptul ca dieta mediteraneana este una dintre cele mai sanatoase diete, care te va ajuta atat in lupta cu kilogramele cat si in lupta cu anii/imbatranirea. Locuitorii din zona