Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Dieta in functie de varsta: 40+

Dieta, Obezitate, Promo, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Dieta in functie de varsta: 40+, articol scris de catre Slăbuţa

Varsta 40+ (caracteristici)

Este varsta la care metabolismul bazal incetineste, iar, pe fundalul unor modificari endocrine si apropierea de menopauza, in organism au loc mai multe transformari: retentiile de apa sunt din ce in ce mai dese, creste tensiunea arteriala, esti lipsita de energie, prea obosita ca sa te mai ocupi de propriul corp, iar daca ai si o predispozitie pentru ingrasare “tabloul” general pare destul de pesimist.

La aceasta varsta toate sunt importante: munca, copiii, familia; toate cer atentie si grija maxima. Dar asta nu inseamna ca persoana ta trece pe locul doi. Viata pentru tine inca nu s-a terminat, poti fi frumoasa, poti fi atragatoare, poti fi sanatoasa, trebuie doar sa iti gasesti timp si pentru tine.

Sfaturi stil de viata

Daca esti casnica riscul de a manca ceva interzis este mai mare decat daca ai merge zi de zi la un job, bucataria este la cativa pasi, iar din bunatatile pe care le gatesti familiei tale este foarte greu sa te abtii sa nu gusti. Cauta-ti o ocupatie, un hobby, ceva placut care sa te tina mereu ocupata, altfel gandul iti va sta la mancare. Nu lasa ca plictiseala, lipsa de ocupatie sau, dimpotriva, stresul de la munca sa te acapereze si sa te conduca. Daca esti suparata sau nervoasa mai bine croseteaza, deseneaza sau citeste o carte decat sa mananci o prajitura.

Dupa cum am spus mai sus, metabolismul bazal scade odata cu varsta, in acest sens trebuie luate cateva masuri:

dieta 40 ani Dieta in functie de varsta: 40+

Mese corect organizate

Ia mesele la ore corecte, in momentul in care simti ca iti este foame inseamna ca stomacul s-a pregatit pentru digestie si prin urmare trebuie sa mananci, mai bine des si cate putin, decat o singura masa si foarte copioasa.

Hidrateaza-te

Hidratarea este extrem de importanta, pentru o functionare corecta a metabolismului tau este nevoie de acest lichid vital.

Miscare in aer liber

Trebuie sa faci cat mai multe plimbari in aer liber. Metabolismul bazal scade daca iti petreci toata ziua inchisa intr-o camera/birou/spatiu neaerisit, in care aerul devine greu respirabil.

Sauna

Mergi la sauna si nu pentru a slabi (cred ca de acest lucru esti constienta si tu), ci pentru a creste metabolismul bazal. In sauna prin porii dilatati se elimina toxinele. Este obligatoriu ca dupa sauna sa urmeze un dus, pentru o curatare completa. Pentru a grabi arderile intra in sauna pentru cateva minute, de cateva ori, decat sa stai mai mult timp.

Dusurile si masajul

Dusurile alternante cald-rece sunt deosebit de recomandate. Masajul imbunatateste circulatia sanguina si elimina toxinele.

Somnul si odihna

Daca nu dormi suficient, esti epuizata si obosita, ceea ce se reflecta si asupra metabolismului. Observa ca tocmai femeile care nu se odihnesc suficient sufera de problema kilogramelor in plus.

Sfaturi alimentatie

Avand in vedere ca majoritatea femeilor trecute de 40 de ani se confrunta cu un metabolism bazal mai scazut, necesarul caloric zilnic va scadea. (Calculator de estimare necesar calorii)

Se va limita cantitatea de grasimi si carbohidrati rai (dulciuri, prajituri, fast-food, patiserie), iar zaharul nici nu  ar trebui sa faca parte din “vocabularul alimentar”, sunt de preferat mierea sau fructele uscate pe post de indulcitor in deserturi, dar nu in cantitati exagerate.

Nu este cazul sa te supraalimentezi, dimpotriva, mesele regulate cu portii mai mici dar dese sunt cheia succesului.

Ceaiul verde este o solutie minune pentru femeile trecute de 40 de ani. Ceaiul verde te va ajuta nu doar in lupta cu kilogramele dar iti va scadea si tensiunea arteriala, si nivelul zaharului din sange.

Bauturile carbogazoase si sucurile din comert se vor inlocui cu apa plata, sucuri proaspat stoarse de legume sau fructe, sau ceai verde.

Nu trebuie sa uiti ca este varsta la care ai nevoie de un aport suficient de fibre, calciu si  potasiu.

Fibre

Te apropii incet de menopauza, iar riscul de a dezvolta boli cardiovasculare si diabet tip II este mare; creste nivelul de colesterol in sange, creste tensiunea arteriala.

Fibrele ajuta la o mai buna digestie si functionare a sistemului sanguin. Creeaza senzatia de satietate si impiedica absorbtia colesterolului.

Norma zilnica de fibre este de 25 gr. Fibrele se gasesc in fructe, legume, cereale integrale, etc.

(Pentru o mai buna monitorizare a cantitatii de fibre ingerate intr-o zi, Slabute.ro a dezvoltat conceptul de meniu personal)

Potasiu

Potasiu regleaza metabolismul hidric in organism, elimina apa si edemul. Mentine in limite normale tensiunea arteriala si este vital pentru buna functionare a miocardului si a altor muschi din organism. De asemenea, inlatura oboseala cronica si creste rezistenta fizica.

Doza zilnica recomandata de potasiu este 4700 mg. Potasiu se gaseste in rosii, broccoli, caise, cartofi.

Calciu

Calciul este important incepand cu 30 de ani, cu atat mai mult la 40 de ani cand sistemul osos are de suferit. (Calculator de estimare a dozei zilnice de calciu)

Sodiu

Se va acorda o atentie mare nivelului de sodiu din meniurile zilnice, acesta nu trebuie sa depaseasca 2400 mg/zi.

Sfaturi activitate fizica

Faptul ca ai trecut de 40 de ani nu inseamna ca nu poti fi activa fizic. Nu trebuie sa te suprasoliciti, dar nici sa ramai in continuare sedentara.

Poti incepe cu exercitii usoare, cu mult mers pe jos, sa abordezi sistemul de exercitii pilates sau callanetics.

In rest, la capitolul activitate fizica, se respecta recomandarile specifice varstei de 30+.

Mai cititi si...

  • Dieta in functie de varsta: 20+
    Varsta 20+ (caracteristici) Pornind la principiul “suntem ceea ce mancam”, fara nici o indoiala putem spune ca si varsta pe care o avem si felul in care aratam la acea varsta este in legatura directa cu
  • Metabolism bazal – factori de influenta
    In articolul precedent (Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR), am vorbit despre ce inseamna metabolismul bazal si modul in care poate fi estimat. Influente asupra metabolismului bazal Metabolismul bazal este determinat in principal de factorii genetici si
  • Dieta in functie de varsta: 50+
    Varsta 50+ (caracteristici) Iata ca ai ajuns si la varsta menopauzei. Ovarele secreta tot mai putin estrogen. La aceasta varsta kilogramele in plus, pe langa probleme de sanatate, vor aduce si cativa ani in plus, tot
  • Pestele – prietenul siluetei tale
    Aportul regulat de peste este asociat cu frumusetea, sanatatea si silueta armonioasa a unei femei. Medicii recomanda sa mancam peste de 2-3 ori/saptamana, datorita proprietatilor sale benefice: proteinele din peste sunt usor asimilabile si digirabile persoanele care se
  • Dieta in functie de varsta: 30+
    Varsta 30+ (caracteristici) Problema principala la aceasta varsta este lipsa de miscare – sedentarismul, din care rezulta un consum caloric minim. Tot aici se adauga alimentatia extrem de nesanatoasa (deseori grasa) si in proportii mari, anumite

4 păreri despre “Dieta in functie de varsta: 40+”

  1. 4
    Bury

    Articol cu sfaturi foarte utile. Incerc sa le urmez chiar de astazi.
    Va multumesc!

  2. 3
    Valeria Heres

    Multumesc ! Un articol cu informatii utile.

  3. 2
    deemar

    da, intr/adevar foarte bun articolul si important de urmat aceste sfaturi

  4. 1
    Sand

    Foarte bun acest articol. Este perfect adevarat tot ce scrie aici.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Obezitate, Promo, Sfaturi slabire (167 / 442)


Ingrediente pentru 8 fursecuri: nuci macinate - 85 gr ou de gaina, integral - 1 bucata esenta de vanilie - 1 lingurita esenta de migdale - 1 lingurita extract de Stevie (indulcitor), lichid - 20 ...