Susan
9 Ianuarie, 2012 Calorii, Info alimente, Promo |
Origine
Susanul este unul dintre cele mai vechi condimente din lume. Chiar daca este originar din Asia de Sud, cultivarea lui s-a extins si in India, China, Sudan, Etiopia, Nigeria, Mexic, etc.
Descriere
Susanul este o planta anuala, cu tulpina lunga si dreapta si care poate ajunge la inaltimi de peste 100 cm. Florile acestei plante sunt galbene, dar pot varia in culori, pot fi si albastre sau violete. Semintele de susan se culeg aproximativ in a 12-a saptamana de la semanarea plantei.
Semintele de susan sunt o buna sursa de mangan si cupru, calciu, magneziu si fier, fosfor, vitamina B1, zinc si fibre. Suplimentar la aceste vitamine si minerale, susanul mai contine si 2 substante importante: sesamin si sesamolin, care scad nivelul colesterolului rau din sange si regleaza tensiunea arteriala.
In medicina
Datorita continutului bogat in calciu, semintele de susan sunt recomandate in tratamentul si profilaxia osteoporozei. Cuprul este benefic impotriva artritelor reumatoide. Suplimentar, cuprul joaca un rol important in activitatea lizil-oxidazei, o enzima necesara pentru legarea colagenului de elastina – substante care raspund de structura, rezistenta si elasticitatea vaselor de sange, oaselor si articulatiilor.
Magneziul regleaza tensiunea arteriala, iar calciul, conform ultimelor cercetari, protejeaza celulele colonului de chimicatele care favorizeaza dezvoltarea cancerului. De asemenea, acest mineral previne migrenele si reduce simptomele sindromului premenstrual (PMS) pe perioada fazei luteale a ciclului menstrual (perioada post-ovulatorie).
* Exista cateva controverse in ceea ce priveste semintele de susan si calciul, mai ales ca este o diferenta substantiala intre calciul continut in semintele decorticate si nedecorticate. Astfel, in cazul semintelor de susan nedecorticate, o lingura contine ~88 mg de calciu, iar in cazul celor decorticate – ~37 mg (~ cu 60% mai putin). Dar, cu toate ca invelisul (coaja) semintelor de susan furnizeaza o cantitate suplimentara de ~51 mg de calciu (88-37), calciul din acest invelis este prezent in mare parte sub forma oxalatului de calciu (cea mai comuna piatra de rinichi este alcatuita din oxalat de calciu). Aceasta forma de calciu este mult mai putin asimilabila decat cea care se gasete in susan decorticat. Asadar, chiar daca la prima vedere pare tentanta lingura de seminte de susan nedecorticate datorita continutului mai mare de calciu, este discutabil ce cantitate de calciu va fi asimilata de catre organism (cu siguranta va fi mai mica decat acea diferenta de 51 mg gasita in invelisul semintelor). De asemenea, se impune mai multa atentie in cazul dietei/regimului in care se doreste urmarirea aportului de oxalat de calciu.
In bucatarie/alimentatie
Susanul are un gust usor dulce, asemanator alunei.
Este folosit pe post de condiment la prepararea produselor de brutarie, iar in bucataria asiatica uleiul de susan este intrebuintat la mancarurile cu carne si peste. De asemenea, din susan macinat se face bine cunoscuta pasta tahini.
Susanul trebuie pastrat intr-un loc rece, intunecat si uscat; la umezeala, susanul rancezeste.
Informatii nutritionale
Susan | |
---|---|
Ou | |
Paine | ▲ |
Mancaruri la cuptor | ▲ |
Desert | ▲ |
Fructe de mare | |
Peste | ▲ |
Vanat | |
Pui | ▲ |
Miel | |
Porc | ▲ |
Vitel | |
Vita | ▲ |
Orez | |
Paste | |
Cartofi | ▲ |
Legume | |
Legume verzi | ▲ |
Salate | ▲ |
Sosuri | |
Supe | ▲ |
Bibiliografie:
- The George Mateljan Foundation – whfoods.com
- Journal of Agricultural and Food Chemistry
- United States Department of Agriculture – usda.gov
Mai cititi si...
- Pipote de pui cu susan
Ingrediente: 500 gr pipote de pui 1/4 pahar sos de soia, putin sarat, de calitate 1 legatura ceapa verde 2 ardei grasi verzi 1/4 pahar susan 1 lingura suc de limette (lamai verzi), optional 1 lingura ulei de in 1-2 picaturi sos tabasco 1 - Seminte de in
Origine Semintele de in sunt cunoscute inca din epoca de piatra. Primele insemnari ale intrebuintarii lor culinare dateaza din Grecia Antica. Abia in secolul al XVII semintele de in au fost introduse in Canada, care, in - Dieta in functie de varsta: 50+
Varsta 50+ (caracteristici) Iata ca ai ajuns si la varsta menopauzei. Ovarele secreta tot mai putin estrogen. La aceasta varsta kilogramele in plus, pe langa probleme de sanatate, vor aduce si cativa ani in plus, tot - Faina de migdale
Faina de migdale este o alternativa sanatoasa, nutritiva la traditionala faina de grau si o solutie foarte buna in cazul persoanelor care au intoleranta la gluten. De asemenea, este un aliment bun in cazul unei - Salata orientala de varza
Salata orientala de varza (pentru 4 portii) Ingrediente: ½ capatana de varza alba mica, tocata 3 hasme tocate 2 linguri ulei de susan brun 2 linguri otet din vin 2 linguri seminte de susan prajite Mod de preparare: Amestecati bine varza, hasmele, uleiul