Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Branzeturi. Motive si beneficii

Dieta, Info alimente, Obezitate, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Branzeturi. Motive si beneficii, articol scris de catre Slăbuţa

Articolul face parte din seria Branzeturi:

De ce sa mancam branzeturi?

O alimentatie sanatoasa si echilibrata inseamna “a include o varietate cat mai mare de alimente sanatoase, care asigura necesarul de nutrienti pentru functionarea corecta a organismului, pentru a fi sanatosi, pentru a ne simti bine si pentru a avea energie”.

Branzeturi – sursa de proteina completa

Branzeturile sunt unele dintre cele mai complete alimente naturale si sanatoase (contin proteine complete* (link), esentiale pentru organismul uman)

* O proteina completa este o sursa de proteina care contine o proportie adecvata a celor 9 aminoacizi esentiali,  necesari pentru nevoile organismului uman. Unele surse de proteine sunt considerate incomplete chiar daca contin toti cei 9 aminoacizi esentiali, numai o proportie corecta a aminoacizilor esentiali  (pentru a asigura functiile biologice in corpul uman), poate fi considerata o sursa de proteina completa.

Grasimea din branzeturi – mit vs realitate

Informarea generala incorecta despre alimentatia sanatoasa a dus la inradacinarea unor principii complet gresite in mintea multor oameni, de aceea trebuie sa fim atenti in selectia surselor de documentare si informare.

cla branza brie Branzeturi. Motive si beneficiiUnul dintre aceste principii este teama de grasime (probabil se face o asociere intre grasimea pe care ne-o furnizeaza alimentele si grasimea de pe solduri sau burta) si, prin consecinta, promovarea produselor low-fat (lactate si branzeturi cu 0% grasime).

Un alt principiu este teama de calorii si, prin consecinta, promovarea produselor cu continut caloric mic dar ingrediente de proasta calitate (vezi branza topita cu 10% grasime, dar invadata de e-uri, alimentele cu indulcitori – aditivi alimentari periculosi, etc). Trebuie sa punem punct unor astfel de idei gresite si care sunt departe de o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Chiar daca unele branzeturi au un continut de grasime mare, includerea lor, in proportii moderate in alimentatia noastra, ne poate furniza nutrienti esentiali. Branzeturile sunt o sursa bogata de acid linoleic (CLA)*, unele varietati de branza (brie, edam, branza cu mucegai, cheddar, etc) contin pana la 7.96 mg/per gr de grasime. Continutul de acid linoleic (CLA) este semnificativ mai mare in branzeturile care provin de la animalele pascute (crescute cu iarba), decat de la cele crescute cu cereale.

* Acidul linoleic (CLA) indeplineste functiile vitale in organism si este necesar pentru o sanatate optima. Acidul linoleic (CLA) are numeroase beneficii, inclusiv pentru bolile de inima, prevenirea si stoparea evolutiei cancerului si reducerea grasimii corporale.

Beneficiile consumului de branzeturi

Profilul nutritional

In branzeturi gasim un adevarat “zacamant” de nutrienti esentiali, inclusiv proteine de calitate si o mare varietate de minerale (calciu, fosfor, zinc) si vitamine (vitamina A, riboflavina (vitamina B2), vitamina B12).

branzeturi calciu dinti sanatosi Branzeturi. Motive si beneficiiPrevenirea cancerului, bolilor de inima

Branzeturile contin substante precum: acidul linoleic (CLA) si sfingolipidele, care ajuta la prevenirea cancerului. Suplimentar, continutul de vitamina B ajuta la mentinerea functiilor organismului si il protejeaza de diverse afectiuni.

Sistem osos puternic/Prevenirea osteoporozei

Continutul mare de calciu are si efecte benefice asupra oaselor, densitatii osoase si cartilajelor copiilor, oamenilor in varsta si mamicelor care sunt insarcinate sau alapteaza.

Vitamine liposolubile si asbsorbtia lor

Vitaminele A, D, E si K sunt liposolubile. Vitamina A, care se gaseste din abundenta in branzeturi, este esentiala pentru cresterea celulelor, vedere si sistemul imunitar. Vitaminele liposolubile sunt solubile in grasime si astfel absorbtia lor este mai buna/sporita in prezenta grasimilor. Consumul de produse complet degresate impiedica buna functionare a acestui mecanism.

Grasimile saturate (acizii grasi saturati) din branzeturi sunt periculoase?

Nu o singura data m-am lovit de explicatia standard: “nu mancati branzeturi pentru ca au grasimi saturate, iar acestea sunt raspunzatoare pentru boala coronariana, cancer si obezitate”. Este o tema indelung discutata si dezbatuta, cu numeroase studii si cercetari, de aceea am considerat ca este nevoie de mai multe explicatii pentru a intelege corect notiunea de grasimi saturate.

  • Acest articol abordeaza in detaliu tema grasimilor saturate: Grasimi saturate vs Boala (cardiaca) coronariana, Cancer si Obezitate

Bibliografie:

  • altmedangel.com/cla.htm
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19284724
  • www.acsh.org/healthissues/newsID.726/healthissue_detail.asp
  • www.ajcn.org/content/89/6/1877.full
  • www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/67
  • www.nutritionandmetabolism.com/content/8/1/41#B16

foto: gettyimages.com

Mai cititi si...

  • Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic
    Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Motive si beneficii Branzeturi. Ce alegem? Branzeturi. Adevarul despre branza topita Mentiuni speciale despre branzeturi Sarcina In timpul sarcinii, trebuie evitate anumite tipuri de branzeturi, care pot dezvolta bacterii precum listeria* (aceasta bacterie poate
  • Branzeturi. Ce alegem?
    Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Motive si beneficii Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic Branzeturi. Adevarul despre branza topita Ce branzeturi sa includem in alimentatia noastra? Branzeturile sanatoase ne ofera o mare diversitate de gusturi, arome, aspect,
  • Branzeturi. Adevarul despre branza topita
    Articolul face parte din seria Branzeturi: Branzeturi. Motive si beneficii Branzeturi. Ce alegem? Branzeturi. Sarcina, Tensiune arteriala, Intoleranta, Efect insulinogenic Adevarul despre branza de topita Branza topita a aparut din necesitatea valorificarii branzeturilor fermentate si maturate care nu au un
  • Grasimi rele
    Cum am spus in articolul precedent, nu toate grasimile sunt la fel si cum exista grasimi bune, exista si cele rele. Despre ele vei afla in acest articol. Grasimile rele se solidifica la temperatura camerei (lucru
  • Oua de prepelita – partea II
    In partea I am vorbit despre cateva dintre beneficiile oualelor de prepelita, precum si despre deosebirile dintre ouale de gaina si cele de prepelita. Continuam cu alte aspecte importante. Ouale de prepelita contin mai multe vitamine Chiar daca

O părere despre “Branzeturi. Motive si beneficii”

  1. 1
    maryana

    o intrebare va rog intr o dieta este voie sa consuman urda de vaca?

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Info alimente, Obezitate, Promo (62 / 445)


Ingrediente: 500 gr pipote de pui 1/4 pahar sos de soia, putin sarat, de calitate 1 legatura ceapa verde 2 ardei grasi verzi 1/4 pahar susan 1 lingura suc de limette (lamai verzi), optional 1 ...