E100 – Curcumina
20 Februarie, 2009 E-uri inofensive |
- Denumire: E100 – Curcumina
- Tip: aditiv alimentar
- Functia: colorant alimentar natural
- Reactii organism: inofensiv
E100 da alimentelor o culoare portocalie sau galbena. Este un aditiv admis spre folosire in industria alimentara.
Obtinere
Curcumina este un colorant natural izolat din radacinile si tulpinile Curcuma longa (se gaseste in procent de 1.2-5.4) si Curcuma domestica. Curcumina nu se dizolva in apa, in ulei sau alcool.
Continut in
E100 sau curcumina se contine in multe produse.
Se foloseste la colorarea uleiurilor si grasimilor alimentare, branzeturilor topite, margarinelor light, pentru colorarea supelor si borsurilor de preparare rapida (semipreparate/instant), bomboanelor, produselor de brutarie, produselor lactate, conservelor, sucurilor, biscuitilor, prajiturilor, sosurilor, etc.
Doza admisa
Doza admisa de curcumina este de pana la 1 mg/kg corp pentru curcumina si 0,3 mg/kg corp pentru turmeric.
Cercetarile realizate pana in prezent nu au identificat un potential pericol pentru sanatate in urma consumarii acestui aditiv alimentar.
Face parte din categoria “E-uri inofensive”.
Discutii despre E-uri pe forum. Clic aici Aditivi Alimentari.
Mai cititi si...
- E101 – Riboflavina
Denumire: E101 – Riboflavina Tip: aditiv alimentar Functia: colorant alimentar natural, vitamina Reactii organism: inofensiv Riboflavina (aditivul alimentar E101) se imparte in 2 tipuri: E101i – riboflavina simpla E101ii – riboflavina 5-fosfat E101 este greu dizolvabil in apa. In organism, vitamina B2 - E161g – Cantaxantin (galbenus de ou portocaliu, somon rosu)
Denumire: E161g – Cantaxantin (cantaxantina) Tip: aditiv alimentar Functia: coloranti alimentari Doza maxima recomandata: 0-0.3 mg/kg corp; 80 mg/kg produs Aprobare: aprobat in UE si SUA; interzis in Australia si Noua Zeelanda Reactii organism: pastilele autobronzante au fost asociate cu - E1103 – Invertaza
Denumire: E1103 – Invertaza Tip: aditiv alimentar Functia: ferment, catalizator biologic, stabilizator Reactii organism: periculos pentru sanatate atunci cand este obtinut prin modificare genetica Obtinere Printr-un proces controlat de fermentatie sub actiunea drojdiei Saccharomyces sp. (Kluyve-romyces) sau modificare genetica. Metabolism si - E621 – Glutamat Monosodic
Glutamat monosodic – E621 Problemele de sanatate asociate cu alimentele procesate (cu aditivi alimentari) continua sa creasca. Abundenta acestor alimente din ultimul timp a adus alimentatia noastra de zi cu zi in pragul unui dezastru, ne hrahim - Aditivii alimentari
Aditivii alimentari Categorii de aditivi alimentari Indulcitori: substante care dau un gust dulce produselor alimentare; Coloranti: substante care redau sau intensifica culoarea produselor alimentare; Conservanti: substante care prelungesc durata de pastrare a produselor alimentare; Antioxidanti: protejeaza impotriva deteriorarii cauzate de