Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Metabolism bazal – factori de influenta

Dieta, Obezitate, Promo, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Metabolism bazal – factori de influenta, articol scris de catre Slăbuţa

In articolul precedent (Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR), am vorbit despre ce inseamna metabolismul bazal si modul in care poate fi estimat.

Influente asupra metabolismului bazal

 Metabolism bazal   factori de influentaMetabolismul bazal este determinat in principal de factorii genetici si factorii fiziologici generali. Rata metabolica este putin mai mare atunci cand suntem treziti si putin mai mica in timpul somnului. Metabolismul bazal reprezinta ~60-75% din totalul de calorii arse intr-o zi.

In afara de aceste diferente, metabolismul bazal poate fi influentat si de alti factori.

1. Temperatura corpului

Temperatura corpului are o influenta foarte mare asupra metabolismului bazal. Pentru fiecare crestere de 1/2 grade (Celsius) in temperatura corpului, metabolismul bazal creste cu peste 7%. Daca temperatura corpului este cu 4C peste normal, rata metabolica creste cu peste 50%. In mod evident, acesta nu este un mod sanatos de a creste consumul caloric.

2. Medicamente

Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele, pot modifica metabolismul bazal, ducand la crestere in greutate. Prin urmare, daca iti doresti sa slabesti, va trebui sa discuti acest aspect cu doctorul tau, care te va lamuri in ceea ce priveste potentialul efect al medicamentelor prescrise asupra metabolismului bazal.

3. Vatamare corporala

Ca urmare a unei vatamari corporale, metabolismul bazal poate suferi schimbari (temporare) in timp ce organismul foloseste acizii grasi esentiali si proteinele pentru a repara “structurile” accidentate si creeaza tesuturi noi.

4. Mancare de tip Fast-food

Alimentele procesate, bogate in grasimi si zahar rafinat, pot reduce metabolismul bazal. Acestea incetinesc activitatea intestinala si organismul va asimila mai multe calorii provenite din aceste alimente inainte de a le trece prin sistemul digestiv.

5. Muschi

Metabolismul bazal este influentat de cantitatea de masa musculara din corp. Aerobicul si alte exercitii cardio sunt bune, dar pana la un punct. In cazuri de supraantrenament se pot produce rupturi in tesuturile musculare, ceea ce este contra-productiv pentru pierderea in greutate. Un program eficient de exercitii va include atat cardio, cat si exercitii de forta.

6. Varsta

varsta metabolism bazal Metabolism bazal   factori de influentaMetabolismul bazal scade odata cu varsta, ca rezultat al pierderii in masa musculara, dar si ca rezultat al schimbarilor hormonale si neurologice.

Pe masura ce trec anii, oamenii tind sa depoziteze grasime si se pierde usor-usor din masa musculara. Inca nu este clar daca pierderea de muschi este cauzata de trecerea anilor sau pentru ca multi oameni devin mai putin activi odata cu inaintarea in varsta.

7. Greutate

Metabolismul bazal variaza pe masura ce se scade sau se creste in greutate. Este nevoie de mai multa energie pentru a acoperi necesitatile unei mase mai mari si de mai putina – pentru o masa mai mica.

8. Carente alimentare

O alimentatie saraca in iod reduce functia tiroida, ceea ce se traduce prin incetinirea metabolismului.

9. Infectii sau boala

Infectiile sau bolile au ca rezultat cresterea metabolismului bazal, pentru ca organismul trebuie sa munceasca mai mult pentru a construi tesuturi noi si pentru a crea un raspuns imunitar eficient.

10. Infometare, post negru, dieta restrictiva

Dietele restrictive, infometarea si postul incurajeaza organismul sa reduca rata metabolica pentru a conserva energie. In astfel de situatii, metabolismul bazal poate scadea cu pana la 15%. De asemenea, se pierde masa musculara, ceea ce influenteaza in sens negativ metabolismul bazal si astfel, in loc de kilograme in minus, riscati sa va treziti cu kilograme in plus.

11. Deficiente hormonale

Un articol detaliat care abordeaza acest aspect: Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate

12. Activitate fizica

Exercitiile anaerobe construiesc masa musculara. Dupa cum spuneam si mai sus, muschii contribui la cresterea metabolismului bazal.

Bibliografie:

  • mattmetzgar.blogs.com/matt_metzgar/files/concurrent_strength_and_endurance.pdf
  • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8775359
  • www.mayoclinic.com/health/metabolism/WT00006/METHOD=print
  • www.nap.edu/openbook.php?record_id=10490&page=112
  • www.thyroid.org/patients/patient_brochures/weight.html
  • www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Metabolism_explained
  • en.wikipedia.org/wiki/Basal_metabolic_rate#Aerobic_vs._anaerobic_exercise

Credit foto:

  • southbaytrainer.com/2012/01/strength-training

Mai cititi si...

  • Antrenament cu greutati pentru incepatori – partea V
    De ce ridicarea greutatilor este cheia pentru pierderea in greutate? Se stie ca pierderea din tesutul adipos implica cresterea metabolismului. Ceea ce poate nu stii este ca masa musculara joaca un rol foarte important in cresterea
  • Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR)
    Definitia metabolismului bazal Metabolismul bazal, rata metabolica bazala (BMR), descrie cantitatea de energie consumata de corpul uman in starea post-absorbtiva (adica sistemul digestiv este inactiv, de obicei la 12-14 ore dupa ce a fost luata ultima
  • Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate
    Legatura dintre tiroida si metabolism bazal Se considera de foarte mult timp ca exista o relatie complexa intre afectiunile endocrine, greutate si metabolism. Hormonul tiroidian regleaza metabolismul, care este determinat prin masurarea cantitatii de oxigen folosite de
  • Dieta + Sport = Rezultate
    Unii dintre noi sunt interesati de scadere in greutate, altii – de ingrasare. Oricare ar fi scopul, nu trebuie sa omitem ideea de baza: dieta si miscarea fizica nu pot fi separate. Kilogramele in plus inseamna
  • Slabeste mancand sanatos
    Pentru multe femei a slabi mancand sanatos, a-si forma obiceiuri alimentare sanatoase, este ceva inimaginabil si imposibil. Pentru multe adolescente a slabi este intotdeauna egal cu a nu manca sau a manca putin, alte cai de

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Obezitate, Promo, Sfaturi slabire (70 / 442)


Definitia metabolismului bazal Metabolismul bazal, rata metabolica bazala (BMR), descrie cantitatea de energie consumata de corpul uman in starea post-absorbtiva (adica sistemul digestiv este inactiv, de obicei la 12-14 ore dupa ce a fost luata ...