Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Avocado

Afectiuni cardio-vasculare, Calorii, Dieta, Incarcatura glicemica, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Avocado, articol scris de catre Slăbuţa

Avocado este un fruct, nu o leguma. O denumire mai putin cunoscuta a acestui fruct este “para aligatorului”, numele vine de la aspectul si textura coajei si forma asemanatoarea cu para. Un arbore de avocado produce intre 150 si 300 de fructe pe an.

Avocado – 4 motive importante pentru care sa alegi acest fruct

1. Studiile recente au aratat ca absorbtia celor doi antioxidanti carotenoizi cheie – licopen si beta-caroten, creste semnificativ atunci cand avocado proaspat (sau uleiul de avocado) este adaugat intr-o salata oarecare. O cana de avocado proaspat (~150 gr) adaugat la o salata formata din laptuca (salata verde romaneasca), spanac si morcovi creste absorbtia carotenoidelor din acea salata cu 200-400%. Rezultatele acestei cercetari au sens, deoarece carotenoidele sunt liposolubile si practic, prin adaugarea de avocado, vor fi asigurate cu grasimea de care au nevoie pentru absorbtie. Uleiul de avocado adaugat in salata asigura acelasi rezultat.

avocado Avocado2. Metoda prin care decojesti avocado poate face diferenta pentru sanatatea ta. Cercetarile au aratat ca cea mai mare concentratie de carotenoide se afla in partea verde-inchisa a fructului de avocado. Din acest motiv, cea mai buna metoda de a curata acest fruct este “cu mainile”, intr-un mod asemanator ca si cum am curata banana. Se imparte fructul in doua jumatati egale si dupa aceea putem curata foarte usor.

3. Avocado deseori este privit ca un aliment care trebuie evitat din cauza continutului mare de grasime. Intr-adevar, avocado este un aliment cu continut mare de grasimi (mai mult de 85% din totalul de calorii provine din grasime), dar grasimea continuta in avocado este “neobisnuita”  si aduce beneficii enorme pentru sanatatea ta. Natura neobisnuita a grasimii din avocado are un rol triplu.

  • In primul rand, fitosterolii reprezinta o parte importanta a grasimii din avocado. Acesti fitosteroli includ beta-sitosterol, campesterol si stigmasterol, ei sunt suporterii-cheie ai sistemului nostru inflamator, care ajuta la mentinerea inflamatiei sub control. Beneficiile anti-inflamatorii ale acestor grasimi sunt deosebit de bune si cu privire la problemele care implica artrita.
  • In al doilea rand, avocado contine alcooli polihidroxilati (PFA polyhydroxylated). PFA sunt prezenti in plantele din ocean, dar destul de rar intalnite printre plantele de teren, ceea ce pozitioneaza arborele de avocado (si fructele lui) pe un loc preferential. Asa cum fitosterolii din avocado, la fel si alcoolii polihidroxilati aduc beneficii anti-inflamatorii.
  • In al treilea rand, avocado asigura un aport mare de acizi grasi sub forma de acid oleic. Mai mult de jumatate din totalul de grasimi provine sub forma de acid oleic, un lucru asemanator cu cel al maslinelor si uleiul de masline. Acidul oleic ajuta tractul digestiv sa asimileze cat mai optim nutrientii liposolubili, cum sunt carotenoidele. In calitatea sa de acid gras mononesaturat s-a demonstrat ca ajuta la scaderea riscului de boli cardio-vasculare.

In consecinta, nu trebuie sa iti fie frica pentru continutul mare de grasimi, asa cum este si cazul nucilor sau semintelor crude, studiaza provenienta/sursa acestor grasimi si ia o decizie corecta si benefica pentru sanatatea ta.

4. Un aliment low-carb, cu continut scazut de carbohidrati si zaharuri. Implicit, se poate lauda cu indice glicemic mic si incarcatura glicemica mica.

Indice Glicemic si Incarcatura Glicemica pentru Avocado

Avocado – profil nutritional

Avocado are cel mai mare continut in proteine dintre toate fructele. De asemenea, contine mai mult potasiu decat bananele. Un avocado contine 81 mcg de luteina, un important nutrient pentru sanatatea ochilor.

AVOCADO – nutrienti per o cana (~146 gr)

Mai cititi si...

  • Oua de prepelita – partea II
    In partea I am vorbit despre cateva dintre beneficiile oualelor de prepelita, precum si despre deosebirile dintre ouale de gaina si cele de prepelita. Continuam cu alte aspecte importante. Ouale de prepelita contin mai multe vitamine Chiar daca
  • File de pui cu piure de mango si avocado
    Ingrediente pentru 2 portii: foto: livejournal.com mango – 1 bucata avocado – 1 bucata file de pui – 2 jumatati de piept de pui suc de lamaie – 1 lingura sare, piper – dupa gust apa – 1 lingura Mod de preparare: Fileul de
  • Pomelo
    Pomelo – un “parfum” al naturii Pomelo este cel mai mare dintre toate fructele citrice, are o aroma si un gust deosebit. Partea comestibila are o culoare care variaza de la galben pal la roz si
  • Spanacul
    Spanacul are frunze de culoare verde inchis si poate fi folosit in alimentatia zilnica, sub forma de salate, mancaruri, etc. Frunzele tinere de spanac au un gust delicios. Dar inainte de a le consuma, trebuie sa
  • Ouale de prepelita – sanatate in cateva grame
    Ouale de prepelita sunt un aliment extrem de nutritiv si important pentru sanatate. Cate oua de prepelita se consuma? Conform studiilor de specilitate, se respecta urmatorele cantitati: copii intre 1-3 ani = nu mai mult de 2 oua/zi copii

5 păreri despre “Avocado”

  1. 5
    grasa

    Eu am slabit mancand avocado in loc de o masa , este un fruct excelent din gradina lui D-zeu. Se alege apasand cu degetele coaja, trebuie sa fie putin moale si elastica ,altfel nu e bun. Daca e tare, e necopt, daca raman urme de degete pe coaja iarasi nu e bun.Sigur, n-am slabit numai cu avocado, ci si cu ananas, pomelo, gref (mai rar , nu chiar in fiecare zi) , mango, portocale, chiar si lamaie.

  2. 4
    Adriana Koster

    Pentru a manca cu placere avocado acesta trebuie sa fie bine copt astfel incat sa poata fi usor curatat cu mana dupa ce a fost taiat cu un cutit in doua bucati.Este bine ca avocado sa fie destul de rece si nu se mananca numai avocado ci asociat cu ceapa rosie, hajme si rosii. Se poate adauga in salate sau preparat un guacamole.

  3. 3
    gabi

    poti sa manaic avocado pe paine prajita,cu o felie de rosie sare,pipe
    sau…paine prajita ,avocado,branza Philadelphia,rosie sare,piper
    sau ceva super bun avocado,paine prajita,branza Philadelphia,SOMON afumat (fille)cu rosie feliata sare piper…este de vis..mancarea mea preferata.
    poti sa consumi acesta combinatie dimineata…daca crezi ca sunt pre multe calorii…te rog sa ma vrezi ca merita

  4. 2
    Slăbuţa

    Buna Irina, :)

    Prima mea experienta cu avocado s-a terminat dramatic, l-am aruncat la gunoi. Acest lucru se intampla acum multi ani. Mai tarziu, am zis sa ii mai acord un credit si sa incerc reteta de guacamole http://www.slabuta.ro/retete/mic-dejun/guacamole-1005.html. De atunci avocado este unul dintre alimentele mele preferate. :)

    Inca cateva retete cu avocado:
    http://www.slabute.ro/deserturi-dulciuri/8669-inghetata-verde-racoritoare-de-avocado-si-ruccola.html
    http://www.slabute.ro/ciorbe-supe-borsuri/7465-supa-crema-de-avocado.html
    http://www.slabute.ro/mancaruri-cu-carne/8747-file-de-pui-cu-piure-de-mango-si-avocado.html
    http://www.slabuta.ro/retete/pranz/fructe-mare-guacamole-2-1307.html

    Slabuta
    (Marina)

  5. 1
    Irina

    mie una mi se pare foarte gretos, si mai mult de 2-3 bucatele nu pot manca pt ca simt ca imi vine inapoi….aveti idee ce as putea sa fac sa il pot manca?multumesc

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Afectiuni cardio-vasculare, Calorii, Dieta, Incarcatura glicemica, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie, Sfaturi slabire (6 / 466)


Ingrediente pentru 4 persoane: 500 gr varza de Bruxelles 1 capatana de broccoli 1 ceapa rosie 2 catei de usturoi un pumn de seminte de pin un pumn merisoare uscate 1 lingura otet balsamic 1 ...