Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Medicina explica despre: Cetoza

Afectiuni renale, Diabet zaharat, Dieta, Medicina explica, Promo, Slabire si Medicina, Stiinta si Tehnologie


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Medicina explica despre: Cetoza, articol scris de catre Slăbuţa
cetogeneza corpi cetonici Medicina explica despre: Cetoza

Cetogeneza, corpi cetonici

Definitie

Cetoza este o forma de acidoza, o perturbare in echilibrul pH-ului din corpul tau, care rezulta din prezenta / acumulare excesiva a cetonelor in sange. Cetonele, sau corpii cetonici, sunt un produs auxiliar al metabolismului lipidic. Acestia sunt eliberati atunci cand grasimea este defalcata pentru a produce energie necesara organismului.

Cetoza este o conditie obisnuita in timpul perioadelor de infometare si atacurilor acute de diabet zaharat. Prezenta unor cantitati mari de corpi cetonici in sange poate duce la o afectiune numita cetoacidoza, cu posibile efecte secundare adverse.

Metabolism

Atunci cand nu exista suficient zahar in sange pentru a fi utilizat in scop energetic, corpul tau va incepe sa metabolizeze grasimile. Atunci cand grasimea este defalcata in glucoza, pentru a fi folosita pentru energie rezulta, ca produs secundar, si corpii cetonici care circula in sange, cauzand o stare de cetoza.

Corpii cetonici sunt produsi in ficat si pot fi reutilizati pentru alte procese metabolice implicate in productia energetica sau pot fi excretate din corpul tau prin urina.

Cetoacidoza

Corpii cetonici au o sarcina ionica pozitiva, ceea ce le face foarte acizi. Corpul tau mentine in mod normal, echilibrul acido-bazic in sange. Cu toate acestea, atunci cand prea multi corpi cetonici sunt prezenti in sange, corpul tau nu va mai fi capabil de a echilibra acizi si baze, ceea ce  va face sangele tau usor acid, o afectiune cunoscuta sub numele de cetoacidoza.

Cetoacidoza poate plasa stresul excesiv asupra ficatului si rinichilor, crescand astfel riscul de pietre la rinichi si insuficienta sistemului renal.

Nutritie

Prin intermediul unei alimentatii cu un aport crescut de grasimi, proteine si un aport scazut de carbohidrati (mai putin de 20 gr/zi) corpul poate intra in stare de cetoza. Cetoza apare atunci cand nu exista suficient zahar (glucoza) pentru a produce energie.

In stadiul initial de cetoza, nivelurile de zahar in sange sunt mentinute prin gluconeogeneza sau prin defalcarea proteinelor penru a produce energie. Atunci cand corpul tau nu va mai fi capabil sa descompuna o cantitate suficienta de proteine pentru a forma glucoza, acesta va incepe sa foloseasca grasimile, rezultatul acestui proces fiind producerea de corpi cetonici in sange.

Desi extrem de controversate, unele diete ketogenice sau diete low-carb extreme induc in mod deliberat o stare de cetoza pentru o potentiala crestere a arderilor de grasimi. (Articol Diete low-carb extreme)

Utilizare

Cu toate ca dietele ketogenice, precum si alte variante de diete low-carb, sunt populare si intens mediatizate pentru pierderea rapida a kilogramelor, scopul original al inducerii starii de cetoza a fost prevenirea crizelor epileptice.

Pericole

Efectele adverse care pot aparea cel mai des in cetoza (mentinuta o perioada mai lunga) sunt: osteoporoza, constipatie, deshidratare, greata, dureri de cap, epuizare mentala, oboseala, pietre la rinichi, carente si respiratie urat mirositoare.

In momentul de fata, nu se cunosc posibilele efectele negative pe termen lung, datorita faptului ca cele mai multe studii si cercetari stiintifice au durat mai putin de un an.

Amenoree / Lipsa menstruatie

Cetoza poate, de asemenea, afecta unele organe din corpul tau, prin eliberarea de chimicale in timpul procesului de conversie a grasimii in energie.

Exista mai multe motive pentru care o femeie poate experimenta amenoreea sau lipsa menstruatiei, printre ele se afla si cetoza. Daca, in mod intentionat, vrei sa induci starea de cetoza cu ajutorul unei diete, absenta menstruatiei in aceasta perioada poate insemna ca ai mers prea departe. Se recomanda o vizita de urgenta la medic.

In timpul sarcinii, alaptarii se recomanda pe cat posibil evitarea starilor de cetoza.

Bibliografie:

  • emedicine.medscape.com/article/118361-overview#
  • www.medicalnewstoday.com/articles/180858.php
  • www.nhs.uk/conditions/Ketosis/Pages/Introduction.aspx
  • www.psychologytoday.com/blog/evolutionary-psychiatry/201105/sunlight-sugar-and-serotonin?page=2
  • www.mayoclinic.com/health/amenorrhea/DS00581/DSECTION=causes
  • www.bhia.org/articles/weight-loss/ketogenicdiets.htm
  • general.utpb.edu/fac/eldridge_j/kine6362/ancillaryfiles/High%20Protein.pdf
  • ajcn.nutrition.org/content/83/5/1055.full.pdf+html?sid=17d50795-ae15-467f-a76a-6cf1ba3131d8
  • Wheless JW. (2001). The ketogenic diet: an effective medical therapy with side effects. J Child Neurol 16, 633-635.
  • Furth SL, Casey JC, Pyzik PL, Neu AM, Docimo SG, Vining EP, Freeman JM, Fivush B A. (2000). Risk factors for urolithiasis in children on the ketogenic diet. Pediatr Nephrol 15, 125-128.
  • Sampath A, Kossoff EH, Furth SL, Pyzik PL, Vining EPG (2007). Kidney stones and the ketogenic diet: risk factors and prevention. J Child Neurol 22, 375-8.

Mai cititi si...

  • Dieta Keto
    O dieta ketogenica este o dieta bogata in grasimi si proteine si aduce un aport redus de carbohidrati (20-40 gr/zi), prin urmare poate fi numita o dieta low-carb extrema. Aportul crescut de grasimi va “aduce”
  • Diete low carb extreme
    Anumite diete low-carb promit o scadere in greutate intr-un termen scurt, dar sunt insotite si de unele pericole grave. Ce trebuie sa stii despre dietele low carb? Folosirea unui regim alimentar extrem de scazut in carbohidrati (sub
  • Ce se intampla cu grasimea corporala atunci cand slabim
    Atunci cand arzi mai multe calorii decat consumi/ingeri, corpul tau foloseste grasimile (trigliceridele) pentru a produce energie. Acest lucru face ca celulele de grasime sa se micsoreze. In acelasi timp, trigliceridele sunt defalcate in doua
  • Exercitii Aerobice
    Cel putin 30 de minute de activitate aerobica pe zi – cum ar fi mersul pe jos, bicicleta sau inotul, te poate ajuta sa traiesti mai mult si mai sanatos. In timpul exercitiilor aerobice se misca,
  • Grasimi
    Grasimile sau lipidele sunt substante organice esentiale, indispensabile sanatatii si o sursa de energie. Alimentele cu continut mare de grasimi provin din produse de origine animala, cum ar fi: carne, lapte si oua, la care se

2 păreri despre “Medicina explica despre: Cetoza”

  1. 2
    veronicawe

    Grija permanenta trebuie sa o aiba fiecare pentru a nu manca in exces si a nu se ingrasa. In caz de ingrasare, nu trebuie lasat organismul sa se obisnuiasca cu surplusul de greutate, consecinta fiind slabirea mai dificila si de durata. Orice slabire trebuie sa se petreaca fara sensibilizarea organismului, ca de ex. cetoza etc, prin stabilirea unor portii fixe zilnice care sa se consume luni sau ani de zile. Daca dupa ingrasare apare si starea de saturatie, este indicat a nu se manca nimic sau f usor pana la reaparitia senzatiei de foame. Daca se exagereaza cu dietele sau lipsa de hrana, nu apare numai cetoza dar si anemie, sangele este afectat, se reduc globulele rosii,un semn rau care conduce la boli si astfel de la obezitate se ajunge la leucemie.

  2. 1
    Mihaela (Prapadeala)

    Buna Marina,

    S-a stabilit de ce cetoza intarzie menstruatie? Ce hormoni sunt afectati de cetoza pentru a intarzia menstruatia. Am cautat mai multe informatii pe subiect, dar nu am gasit. Sau o alta sursa de informare de unde sa aflu mai multe detalii, ar fi foarte buna.

    Multumesc,
    Mihaela

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Afectiuni renale, Diabet zaharat, Dieta, Medicina explica, Promo, Slabire si Medicina, Stiinta si Tehnologie (3 / 439)


In articolul de prezentare "Oamenii care creeaza Lumea Slabute" va spuneam ca veti face cunostinta cu acei oameni speciali care mi-au fost alaturi pe parcursul ultimilor 4 ani de existenta a comunitatii Slabute. Imi doresc ...