Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Dieta + Sport = Rezultate

Dieta, Promo, Sfaturi slabire, Sport


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Dieta + Sport = Rezultate, articol scris de catre Slăbuţa

Unii dintre noi sunt interesati de scadere in greutate, altii – de ingrasare. Oricare ar fi scopul, nu trebuie sa omitem ideea de baza: dieta si miscarea fizica nu pot fi separate.

Kilogramele in plus inseamna probleme de sanatate (tensiune arteriala, osteoporoza, diabet, etc), iar ultimele studii au aratat ca au si efect negativ asupra longevitatii.

Inainte de a cauta cu disperare solutia-minune, trebuie sa intelegem cateva principii, pe cat de simple, pe atat de neglijate de foarte multa lume.

Excesul de greutate vs excesul de grasime

dieta sport rezultate Dieta + Sport = RezultateExcesul de greutate si excesul de grasime nu sunt intotdeauna sinonime, de aceea, cantaritul zilnic nu este doar o greseala, dar si o piedica (de cele mai multe ori demoralizatoare) pe care v-o puneti singuri.

Unii dintre oameni au o greutate mai mare pentru varsta si inaltimea lor si, totusi, nu au un exces de grasime. La analiza corporala, cantitatea de masa musculara raportata la cantitatea de grasime se situeaza intr-un interval foarte bun. Acest lucru este valabil in special pentru sportivi.

Nu toata grasimea trebuie privita cu ura. Pentru functionarea corecta a hormonilor organismului si sistemului imunitar, corpul nostru are nevoie de grasimea esentiala. Grasimile esentiale sunt stocate in maduva osoasa, inima, plamani, ficat, splina, rinichi, intestine, muschi si alte organe. Femeile au “depozite” suplimentare de grasimi esentiale la nivelul sanilor, pelvisului, soldurilor si coapselor. Aceasta grasime, din punct de vedere biologic, este foarte importanta pentru fertilitate si functionarea corecta a hormonului conex (legat de reproducere).

Mai multe informatii despre grasimea corporala, grasimea depozitata veti gasi in urmatoarele articole: Procent grasime corporala si Calculator grasime corporala.

In concluzie, cantarul nu este un indicativ “de fier”, de aceea este recomandabil sa va cumparati un metru si sa va uitati mai des in oglinda, acolo veti gasi raspunsul dorit.

Mai putine calorii, mai multe sanse de esec

Slabirea, ingrasarea sau mentinerea sunt subiecte cu abordari mult mai complexe decat pare la prima vedere. Pentru cazul “slabit”, de cele mai multe ori, se considera ca a manca cat mai putin (un aport caloric cat mai mic) este calea sigura spre reusita. Nimic mai gresit. Trebuie sa invatati cum se poate obtine un echilibru corect si sanatos intre aportul energetic (provenit din alimente), sursa alimentelor si energia consumata (prin activitati fizice).

In goana dupa cat mai multe kilograme slabite intr-un timp cat mai scurt, nu uitati de pilonul care va tine in viata – metabolismul bazal.

Urmatoarele articole abordeaza mai pe larg tema metabolismului bazal: Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR), Metabolism bazal – factori de influenta si Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate

Suplimentar, in articolul despre Ciclizarea caloriilor (Ciclizare – informatii suplimentare) este explicat fenomenul “infometarea” si cum este acesta perceput de corpul nostru.

Alimentatia sanatoasa si echilibrata este esentiala

Nu se poate trai fara miscare fizica

nu se poate fara miscare fizica Dieta + Sport = RezultateDaca ne uitam la procentul de obezitate, care este in continua crestere, vom constata un lucru sigur: oamenii nu mai fac suficienta miscare fizica. Toate inovatiile tehnologice ne-au facut viata mai usoara, mai confortabila, mai putin solicitanta fizic, ne miscam din ce in ce mai putin si, totusi, corpul nostru are nevoie de activitate fizica.

Adoptati o viata activa, efectele pozitive se vor resimti nu doar asupra aspectului fizic, sanatatii, ci si asupra starii voastre interioare. Incepeti prin a renunta la masina, autobuz, etc si mergeti mai mult pe jos. In weekend mergeti in parc, plimbati-va cat mai mult si petreceti-va timpul in mijlocul naturii.

Suplimentar, gasiti-va sportul care va atrage si va face sa va simtiti bine. Orice tip de miscare este benefica, fie ca optati pentru aerobic, bicicleta, alergat sau inot, jogging, pilates, etc, nu conteaza care, doar incepeti sa va miscati.

De la acest articol se poate incepe cu “documentarea” – Cum sa ne construim un corp echilibrat si puternic?

Grasimea nu se transforma in muschi

Grasimea si muschii sunt doua lucruri complet diferite si nici unul dintre cele doua nu se poate transforma in celalalt. Prin urmare, daca grasimea se mai poate pierde doar prin dieta, muschiul se “face” atat prin sport, cat si alimentatie corecta. Ultimul lucru de care vreti sa va lipsiti sunt muschii (a se vedea mai sus “metabolismul bazal”).

credit foto:

  • www.buyproshaperx.com
  • www.istockphoto.com

Mai cititi si...

  • Metabolism bazal – factori de influenta
    In articolul precedent (Metabolism bazal (Basal Metabolic Rate, BMR), am vorbit despre ce inseamna metabolismul bazal si modul in care poate fi estimat. Influente asupra metabolismului bazal Metabolismul bazal este determinat in principal de factorii genetici si
  • Procent grasime corporala
    Exista foarte multe variatii in ceea ce priveste procentul de grasime corporala la diferite grupuri de oameni. La sportivi, procentul de grasime corporala poate varia intre 5%-20% la barbati si intre 10%-20% la femele. Diferenta este,
  • Greutatea ideala
    Greutatea ideala – un subiect foarte controversat si interpretabil. Intr-adevar, nu exista o greutate ideala, nu exista dimensiuni ideale… suntem atat de diferiti. Exista estimari de greutate ideala pe baza unor formule stiintifice, care iau in
  • Metabolism Bazal, Tiroida si Greutate
    Legatura dintre tiroida si metabolism bazal Se considera de foarte mult timp ca exista o relatie complexa intre afectiunile endocrine, greutate si metabolism. Hormonul tiroidian regleaza metabolismul, care este determinat prin masurarea cantitatii de oxigen folosite de
  • Calculator grasime corporala
    In comunitatea slabutelor a fost implementata o “unealta” noua, afisarea la profilul tau a procentului de grasime corporala (estimat). Pentru a-ti calcula acest procent de grasime corporala nu trebuie decat sa fii logata in contul tau

2 păreri despre “Dieta + Sport = Rezultate”

  1. 2
    Slăbuţa

    Nu merge dieta fara sport sau sport fara dieta.

    Dieta este un termen generic (“regim alimentar special, recomandat in cazul unei boli sau pentru mentinerea sanatatii”), nu se refera la dieta X sau Y, se refera la o alimentatie sanatoasa si echilibrata, pentru sanatate.

    Pentru mine, cele doua stau pe aceleasi “scaune”, nu are nici una prioritate. :)

  2. 1
    WhiteAngel

    hmm eu as fi zis “sport + dieta = rezultate” deoarece miscarea este mai importanta ! ea trebuie pusa pe primul loc si trebuie sa incurajam mult sportul :)

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Promo, Sfaturi slabire, Sport (75 / 460)


Legatura dintre tiroida si metabolism bazal Se considera de foarte mult timp ca exista o relatie complexa intre afectiunile endocrine, greutate si metabolism. Hormonul tiroidian regleaza metabolismul, care este determinat prin masurarea cantitatii de oxigen ...