Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

“Declaratii” vs Valoare

Promo, Social


Dorin Sirbu (Vadmin) este Co-Fondator al celei mai ample campanii online de informare si promovare a stilului de viata sanatos, campanie cunoscuta sub denumirea Slabute. Dorin Sirbu este preocupat, inca de la varste fragede, de stiinta, filosofie si oameni. A activat cu succes in diverse domenii si a inventat concepte noi atat in domeniul tehnic, cat si social.

“Declaratii” vs Valoare, articol scris de catre Vadmin

“Lumea in care traim este o matematica foarte complexa si tot ce se intampla este o consecinta fireasca a actiunilor fiecaruia dintre noi.“

splash social Declaratii vs ValoareIdentificarea si cuantificarea actiunilor fiecarei persoane dintr-o societate este aproape imposibila si drept consecinta identificarea actiunilor anumitor grupuri de persoane poate fi considerata o abordare mai eficienta catre intelegerea “matematicii complexe” care sta la baza societatii nefunctionale din prezent. In continuare le vom defini ca “efectele nocive generice”, efecte generate de anumite grupuri de persoane.

Daca ar fi s-o exprimam in cuvinte mai simple, atunci enuntul ar fi urmator: “s-a ajuns aici, pentru ca datorita unui anumit comportament social, prin consecinta, altfel nici nu putea sa fie”.

Primul “efect nociv generic” abordat, prezentat cu exemple inspirate din experienta noastra de pana acum, va fi “Declaratii” versus Valoare (o sa ne rezumam doar la “efectele nocive” din Romania, pe care le intelegem). Este o problema foarte complexa si nu stiu daca va putea fi acoperita in totalitate doar intr-un articol, dar se va incerca abordarea mai multor aspecte astfel incat acest “efect nociv general” sa poata fi inteles cat mai bine.

Prin “Declaratii” vom intelege un anumit mesaj  transmis de catre o persoana catre un anumit grup de persoane. Prin “Valoare” vom intelege un anumit rezultat real si autentic obtinut in rezultatul unui proces de creatie. In cazul ideal scopul “Declaratiei” ar fi sa comunice acelui grup de persoane “Valoarea” sau rezultatul obtinut, dar in realitate nu este  asa, ba din contra, de multe ori este invers … cineva “creeaza” si altcineva “declara” sau “minte”.

Problema

Din diverse motive (comerciale, personale, etc.), in ziua de astazi declaratiile de multe ori nu au legatura cu valoarea sau cu rezultatele. Nu este neaparat o problema noua, dar parca acum se manifesta mai mult ca oricand. Avem parte de multe declaratii  ”exagerate la maxim” si fara a fi ancorate intr-o valoare reala.

Care totusi sunt efectele negative ale acestor “declaratii”?! O sa incepem cu prezentarea a catorva exemple cunoscute din experienta noastra. Am remarcat ca in timp ce noi cercetam si dezvoltam, publicam concluzii din experienta si informatii, ajutam oameni si evoluam concepte, un efort care consuma foarte mult timp, majoritatea experientelor si concluziilor de pe Slabute erau “declarate” sub “alti autori” prin intermediul a diverse canale de informare (tv, ziare, site-uri, etc.). Atunci am inceput sa studiem problema si am ajuns la unele concluzii foarte interesante.

Multe concepte de pe Slabute sunt unice si datorita faptului ca studiez in domeniul tehnologiei informatiei de aproximativ 19 ani. Cred ca toate acestea sunt o consecinta fireasca a unei experiente cu implicare in proiecte de nivel international din mai multe domenii … probabil ati observat ca Slabute este “altfel” din mai multe puncte de vedere. Nu o sa va ascund faptul ca dupa ce am pornit Slabute si am inteles situatia din domeniul sanatatii, am dorit sa cream ceva unic si foarte avansat, de talie mondiala. Bineinteles ca Slabute nu se va opri aici, avem inca foarte multe de facut.

Un alt exemplu al problemei “Declaratie” versus “Valoare” poate fi observata si in alte domenii, cum ar fi relatiile cu publicul (PR) sau unele reclame la produse. In unele cazuri nu doar ca sunt “exagerate”, dar chiar “minciunoase”. Faptul ca organele competente nu se sesizeaza in cazul “reclamelor minciunoase” este inca o “enigma” pentru mine.

“Declaratiile” pot fi gasite nu doar in mediul de afaceri si a persoanelor publice, dar si in cazuri de tipul “Gigi” se lauda cu “masina pe care nu o are” sau cu “telefonul prietenului” ca s-o cucereasca pe “Oana”.

Pot fi gasite mult mai multe exemple de acest tip, incepand de la situatii simple si pana la pseudo-personalitati.

O alta fraza pe care o s-o prezint intr-o nuanta comica, dar care ne demonstreaza iarasi acest fenomen este:

“In 20 de la revolutie s-au scris si s-au spus foarte multe declaratii inteligente si frumoase. Daca ar fi sa ne luam dupa ele, am coloniza planetele si, totusi, realitatea este cea pe care o cunoastem.”

Bineinteles ca aceasta fraza are exceptii, dar totusi reprezinta o realitate si am considerat ca trebuie mentionata.

De ce totusi sunt nocive “Declaratiile” fara Valoare?

Este foarte usor sa “declari” o idee preluata pe un canal de informare in masa cu “credibilitate”, dar este nevoie de zeci de ani ca sa ajungi la ea.

Care sunt consecintele in astfel de cazuri?! Concluzia este foarte simpla. Acest fenomen duce la promovarea de persoane incompetente si distruge persoanele competente, pentru ca acestea ori renunta, ori sunt nevoite sa plece in locuri unde sunt apreciate la justa lor valoare si munca lor este cu adevarat apreciata.

Drept consecinta numarul de incompetenti creste si un numar de competenti scade, motiv pentru care si se ajunge intr-o societate unde majoritar predomina nesimtirea, pornografia, lipsa de respect, violenta, incorectitudinea, minciuna, smecheria, etc. Toate acestea sunt consecintele directe ale “omului nepotrivit la locul nepotrivit”.

Acesta este si unul dintre motivele pentru care Romania a pierdut o parte din elitele profesionale, care au fost nevoiti sa plece in alte tari pentru a fi apreciati si recunoscuti chiar si pe plan international, pentru ca probabil altii “declarau” rezultatul muncii lor.

Declaratiile fara Valoare (fara a crea cu adevarat un lucru si doar “a poza”) au efect devastator asupra societatii, pentru ca progreseaza cei care au declarat si nu cei care au facut, drept consecinta valoarea este “suprimata” si este promovata o “valoare falsa”.

Care ar fi primii pasi spre solutionare?

Desi este extrem de complicat, capacitatea de a face diferenta dintre “declaratie” si “valoare” este primul pas. Mecanismele contemporane de comunicare si “declarare” au devenit atat de avansate si complexe incat in unele cazuri sunt practic imposibil de identificat chiar si de catre persoanele preocupate de acest domeniu. Acum sa ne gandim cum ar proceda un om care nu este preocupat de astfel de lucruri?

O sa va prezint si un exemplu. Sa presupunem ca pe Slabute s-a creat inovatia X. In paralel, pe un canal de informare de dimensiuni mari (national/international) apare cineva care se “declara” autorul tot aceleeasi inovatii, dar fara s-o fi creat. Majoritatea pe cine ati crede?! Tocmai v-am demonstrat ipotetic cum majoritatea ar putea crede o minciuna. Este foarte usor de observat ca de multe ori “realitatea” nu chiar conteaza. Un alt exemplu, de data aceasta real, poate fi vazut in forum, aici.

Dupa cum am mentionat si pe Slabute TV, in adresarea cu ocazia Anului Nou, cunoasterea si capacitatea de a distinge intre bine si rau, intre corect si incorect sunt esentiale in identificarea a astfel de cazuri, care duc la distrugerea valorii umane.

Va invit ca impreuna sa cream o lume mai buna.

Mai cititi si...

  • Cantitate zilnica estimata (CZE%)
    Cantitatea Zilnica Estimata (CZE%) este cantitatea estimata de calorii, grasimi, glucide, proteine, sare, etc., in procente, din necesarul unei persoane pentru o zi. Termenul valoare estimata provine de la faptul ca valorile sunt calculate pentru un
  • SUNT RESPONSABIL – Slabute Social
    “Lumea in care traim este o matematica foarte complexa si tot ce se intampla este o consecinta fireasca a actiunilor fiecaruia dintre noi.” … asa a aparut si Slabute, ca o “consecinta fireasca” a actiunilor
  • Social. Implicare. O abordare noua.
    Dupa cum am promis intr-un comentariu de pe Slabute TV, voi aborda si voi inainta spre discutie mai multe probleme noi si foarte interesante, care ar trebui sa preocupe pe fiecare dintre noi si care
  • Sare vs Sodiu
    De multe ori se face o confuzie intre sare si sodiu. Acest articol are rolul de a deslusi misterul si de a prezenta diferenta dintre cele doua. Sare Sarea (NaCl) este un compus chimic numit clorura de
  • Concurs – Promovezi stilul de viata sanatos si poti castiga 3 premii speciale oferite de ArtSpace.ro
    Zilele trecute v-am anuntat ca, Slabute si valorile pe care le promovam, ca sa fie cunoscute de cat mai multi si sa putem ajuta cat mai multi oameni, au nevoie de ajutorul si recomandarea voastra.

O părere despre ““Declaratii” vs Valoare”

  1. 1
    sand

    In Ro dupa revolutie, a continuat din pacate promovarea non-valorilor peste tot si unda de nesimtire s-a propagat asa la nesfarsit. Este foarte dificil pentru un om cu bun simt si modestie sa-si foloseasca la maximum potentialul intr-o lume de nonvalori care-i dau in cap cu obraznicie, tupeu si agresivitate tipica prostului fudul. Exista un anumit procent de oameni sanatosi la cap si tari, de bun simt…in Ro care sunt de fapt cei care ajuta la mersul inainte al societatii de acolo. Din pacate, procentul lor e prea mic…d-aia societatea da inapoi cu trei pasi si merge inainte doar cu un pas. Din cauza nonvalorilor agresive de peste tot. E mult de discutat aici…ai putea sa deschizi un subiect pe forum pe tema asta. Numai bine si succes!

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Promo, Social (76 / 407)


Sarea (NaCl) este un compus chimic numit clorura de sodiu - 40% sodiu (Na) si 60% clor (Cl). Sodiul este prezent atat in alimente de origine vegetala, animala cat si in apa de baut (plata, ...