Inlocuitori de sare (“sare” cu continut scazut de sodiu)
8 Februarie, 2012 Afectiuni cardio-vasculare, Afectiuni renale, Diabet zaharat, Dieta, Info alimente, Obezitate, Promo, Sanatatea in familie |
![]() |
Sarea (NaCl) este un compus chimic numit clorura de sodiu – 40% sodiu (Na) si 60% clor (Cl). Sodiul este prezent atat in alimente de origine vegetala, animala cat si in apa de baut (plata, minerala, etc). Cel mai mare aport de sodiu vine din alimentele procesate (~75%) sau prin adaugarea sarii la mancaruri, in timpul prepararii. Pentru a scadea cantitatea de sodiu primul lucru care trebuie facut este sa renuntati la alimente procesate (sunca, salam, fast-food, snack-uri, etc), la conserve (legumele si fructele sunt de preferat in stare proaspata sau congelata) si, bineinteles, sa folositi mai putina sare la pregatirea mancarurilor.
In ultimul timp, pe piata, au aparut inlocuitorii de sare, prezentati ca o alternativa buna si sanatoasa la traditionala sare. In special, sunt vizate persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala si prezinta risc mare de boli cardiace. Toate aceste afectiuni sunt asociate cu un aport crescut de sodiu in alimentatia zilnica.
La prima vedere, “sarea” cu continut scazut de sodiu suna la fel de atragator ca si zaharina sau aspartamul, folositi pe post de inlocuitori de zahar.
In cele mai multe cazuri, un inlocuitor de sare este o combinatie intre clorura si un alt mineral (potasiu, aluminiu sau calciu), prin urmare, contine intr-o proportie mai mare clorura de potasiu si intr-o proportie mai mica clorura de sodiu, gluconat de sodiu, antiaglomeranti, clorura de amoniu, glutamat de potasiu, acid citric, amidon de porumb, etc.
Clorura de potasiu in doze mici este sigura, din nefericire, in doze foarte mari poate opri inima.
Inlocuitorii de sare contin cantitati diferite de clorura de potasiu, unii au mai putin de 300 mg per 1/4 lingurita, in timp ce altii contin si 800 mg per 1/4 lingurita. Cat de mult este prea mult, se poate afla doar de la doctorul vostru, in baza analizelor, in baza bolilor pe care le aveti sau pentru care aveti predispozitie, etc. Asadar, inainte de a opta pentru un inlocuitor de sare, este important sa aflati parerea medicului. Din varii motive (interactiuni cu anumite medicamente sau diverse boli) poate scadea excretia potasiului din organism, astfel crescand riscul unei potentiale fatale hipercalemii. Oamenii cu insuficienta renala, insuficienta cardiaca sau diabet ar trebui sa nu foloseasca inlocuitorii de sare decat cu aprobarea medicului curant.
Doza zilnica de sodiu care nu trebuie depasita este de 2400 mg/zi, ceea ce inseamna ~ 1 lingurita de sare, in cazuri speciale (tensiune arteriala crescuta) si peste 40 de ani, doza trebuie limitata la 1500 mg/zi. Tineti cont de faptul ca doza zilnica recomandata de sodiu (de 2400 mg/zi) se refera la aportul total de sodiu, atat cel care provine din sare, cat si din alimentele prezente in meniurile voastre, unele dintre acestea continand o cantitate deloc neglijabila de sodiu.
Calculatorul Nutritional Slabute va poate ajuta in monitorizarea aportului de sodiu in alimentatia voastra zilnica
In loc de “mimarea” gustului de sare, prin folosirea de inlocuitori, dati startul la experimentele culinare cu diverse ierburi aromatice si condimente pentru a oferi mancarurilor gust, aroma si savoare. Un aport suficient de potasiu poate fi asigurat din alimente cu adevarat necesare organismului, nu este nevoie de un inlocuitor de sare.
In acest articol, puteti afla mai multe despre condimentele naturale si care sunt combinatiile cele mai potrivite pentru diverse categorii de mancaruri – “Condimente naturale“
Bibliografie:
- www.ajcn.org/content/42/3/391.abstract
- health.gov/dietaryguidelines/
- www.sacn.gov.uk/pdfs/sacn_salt_final.pdf
- my.clevelandclinic.org/heart/prevention/askdietician/ask1_02.aspx
- www.philrutherford.com/Potassium-40_A.pdf
- www.macrobiotic.org/SaltSubDanger.htm
- www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm181577.htm
Mai cititi si...
- Sare vs Sodiu
De multe ori se face o confuzie intre sare si sodiu. Acest articol are rolul de a deslusi misterul si de a prezenta diferenta dintre cele doua. Sare Sarea (NaCl) este un compus chimic numit clorura de - Faina de migdale
Faina de migdale este o alternativa sanatoasa, nutritiva la traditionala faina de grau si o solutie foarte buna in cazul persoanelor care au intoleranta la gluten. De asemenea, este un aliment bun in cazul unei - Gramaje alimente
Daca nu aveti un cantar de bucatarie, cu siguranta, aceasta lista de gramaje pentru diverse alimente va va fi de folos. Sare 1 varf de cutit – ~0 gr 1 lingurita – 6 gr 1 lingura – 18 gr 1 - Gulia
Gulia – intre varza si ridiche Gulia este o leguma cu o aroma fina si dulce, bogata in potasiu si Vitamina C. Din punct de vedere nutritional, gulia poate fi, cu succes, folosita in dieta de slabire - Crema de urda cu migdale
Crema de urda cu migdale (pentru 1 portie) Ingrediente: ½ cana urda partial degresata ½ lingurita esenta de migdale ¼ lingurita esenta de vanilie 1 pachet inlocuitor de zahar 1 lingurita migdale prajite Mod de preparare: Amestecati intr-un castron urda, esenta de migdale