Faina de migdale
12 Ianuarie, 2012 Afectiuni cardio-vasculare, Diabet zaharat, Dieta, Info alimente, Obezitate, Promo, Sanatatea in familie, Sfaturi slabire |
![]() |
Faina de migdale este o alternativa sanatoasa, nutritiva la traditionala faina de grau si o solutie foarte buna in cazul persoanelor care au intoleranta la gluten. De asemenea, este un aliment bun in cazul unei alimentatii in care se doreste reducerea cantitatii de carbohidrati din surse precum: cerealele. Faina de migdale poate fi folosita la prepararea unor deserturi si dulciuri delicioase, a caror gust, savoare si aroma cu siguranta iti vor placea si te vor surprinde placut. Atentie! Faina de migdale niciodata nu trebuie sa se arda, se tine pe foc doar pana cand devine rumena.
Faina de migdale se face din migdale decojite, dar pot fi si cu piele, care au fost macinate fie cu ajutorul unui robot, fie cu ajutorul unei rasnite de cafea.
Faina de migdale este un aliment incredibil, cu un continut mare de proteine, dar scazut de zaharuri si carbohidrati si indice glicemic/incarcatura glicemica mica.
Se foloseste:
- ca inlocuitor al fainii atunci cand vrem sa obtinem o crusta pentru pui sau peste
- atunci cand vrem sa inlocuim faina la prepararea cheesecake-urilor, blaturilor de prajituri, aluatului de briose sau biscuiti/fursecuri
- ca inlocuitor al fainii la prepararea sosului bechamel
Informatii nutritionale
Faina de migdale are un profil nutritional care nu poate fi neglijat, contine de la vitamina E, calciu, magneziu si pana la cupru.
Vitamina E
Migdalele sunt o excelenta sursa de vitamina E (alfa-tocoferol). Vitamina E este un puternic antioxidant solubil in grasimi, care scade nivelul colesterolului si reduce riscul dezvoltarii unor boli, cum ar fi: alzheimer, diabet si boli cardiace. Doza zilnica recomandata de vitamina E pentru adulti este de 15 mg. O portie zilnica de 25 gr de migdale asigura 6.6 mg de vitamina E, adica 44% din DZR (doza zilnica recomandata).
Calciu
Toate varietatile de nuci, alune sunt bogate in calciu. Calciul este un mineral vital care asigura buna functionare si dezvoltare a corpului nostru. Calciul mentine sanatatea dintilor si a oaselor si regleaza tensiunea arteriala. Doza recomandata este de ~1000 mg/zi pentru adulti. O portie zilnica de 25 gr de migdale asigura 66 mg de calciu, adica 6.6% din DZR (doza zilnica recomandata).
Magneziu
Faina de migdale este o buna sursa de magneziu. Magneziul participa la constructia si mentinerea sistemului osos si a dintilor, absorbtia calciului si la mentinerea unui tonus muscular adecvat. Doza zilnica recomandata este intre 300 si 400 mg/zi pentru adulti. O portie zilnica de 25 gr de migdale asigura 67 mg de magneziu, adica 17-22% din DZR (doza zilnica recomandata).
Cupru
Faina de migdale este si o buna sursa de cupru. Cuprul este un mineral esential care actioneaza ca un antioxidant, mentine integritatea oaselor (contribuie la fixarea calciului in oase) si a tesuturilor (cuprul este cheia constructiei si repararii tesuturilor conjunctive), protejeaza sistemul nervos si ajuta organismul sa asimileze eficient fierul. De asemenea, joaca un rol esential in constructia multor enzime ale corpului si in producerea de energie. Doza zilnica este de 1-2 mg/zi pentru adulti. O portie zilnica de 25 gr de migdale asigura 0.2 mg de cupru, adica 10-20% din DZR (doza zilnica recomandata).
Retete cu faina de migdale
Biscuiti cu piper negru, fara gluten
O, brad frumos si dietetic, fara gluten!
Cheesecake de lamaie-ciocolata, fara gluten
Chec de fructe uscate, fara gluten
Cheesecake de lamaie-mac, fara gluten
Bibliografie:
- University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences – edis.ifas.ufl.edu
- The George Mateljan Foundation – www.whfoods.com
- National Institutes of Health Office of Dietary Supplements – www.nlm.nih.gov
Mai cititi si...
- Dieta in functie de varsta: 50+
Varsta 50+ (caracteristici) Iata ca ai ajuns si la varsta menopauzei. Ovarele secreta tot mai putin estrogen. La aceasta varsta kilogramele in plus, pe langa probleme de sanatate, vor aduce si cativa ani in plus, tot - Citrice
Iarna este anotimpul in care consumam o cantitate mai mare de citrice (mandarine, portocale, clementine, lamai, etc) decat in alte perioade ale anului… parfumul si gustul lor sunt inconfundabile. Citrice – profil nutritional, beneficii sanatate Citricele sunt - E101 – Riboflavina
Denumire: E101 – Riboflavina Tip: aditiv alimentar Functia: colorant alimentar natural, vitamina Reactii organism: inofensiv Riboflavina (aditivul alimentar E101) se imparte in 2 tipuri: E101i – riboflavina simpla E101ii – riboflavina 5-fosfat E101 este greu dizolvabil in apa. In organism, vitamina B2 - Spanacul
Spanacul are frunze de culoare verde inchis si poate fi folosit in alimentatia zilnica, sub forma de salate, mancaruri, etc. Frunzele tinere de spanac au un gust delicios. Dar inainte de a le consuma, trebuie sa - Gulia
Gulia – intre varza si ridiche Gulia este o leguma cu o aroma fina si dulce, bogata in potasiu si Vitamina C. Din punct de vedere nutritional, gulia poate fi, cu succes, folosita in dieta de slabire
Aprilie 2nd, 2012 at 14:25
migdalele in cantitate mare sunt toxice;cel putin asa tin minte din scoala
Ianuarie 27th, 2012 at 13:57
Buna Mia,
Faina de migdale se gaseste in magazine specializate pe produse naturiste/bio. Incearca chiar si la plafar.
Faina de migdale se poate face si din migdale decojite, dar pot fi si cu piele, care au fost macinate fie cu ajutorul unui robot, fie cu ajutorul unei rasnite de cafea.
Slabuta
Ianuarie 25th, 2012 at 21:31
As vrea si eu sa stiu daca se poate unde se gaseste faina de migdale si la ce pret este. Va multumesc!