Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Carbohidrati

Info alimente, Promo, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Carbohidrati, articol scris de catre Slăbuţa

Este adevarat. O dieta bogata in carbohidrati poate creste pofta de mancare, dar si “circumferintele” tale.

Deci, ce trebuie sa faci?

Adevarul este ca, poti manca carbohidrati, doar trebuie sa stii pe care sa-i alegi.

Ce sunt carbohidratii?

struguri CarbohidratiCarbohidratii sunt combustibilul ideal al organismului, pentru majoritatea functiilor lui. Acestia furnizeaza si aprovizioneaza organismul cu energia necesara pentru muschi, creier si sistemul nervos central. De fapt, sursa de energie pentru creierul uman depinde exclusiv de glucide.

Carbohidratii se gasesc in fructe, legume, fasole, produse lactate, cereale, snackuri si indulcitori, cum ar fi zaharul, miere, melasa, siropul de porumb, etc.

Organismul converteste carbohidratii digerabili (nu fibrele) in glucoza, pe care celulele noastre o utilizeaza drept combustibil. Unii carbohidrati (simpli) se descompun rapid in glucoza in timp ce altii (complecsi) sunt defalcati incet si intra in fluxul sanguin treptat.

In timpul digestiei, toate glucidele sunt descompuse in glucoza inainte de a putea patrunde in fluxul sanguin, unde insulina ajuta ca glucoza sa se “absoarba” in celulele corpului.

O anumita glucoza este depozitata ca glicogen in ficat si muschi pentru o utilizare ulterioara, cum ar fi “alimentarea” in timpul unui antrenament. Daca exista glucoza suplimentara, organismul o va stoca sub forma de grasime.

Carbohidratii nu sunt creati egal.

Exista trei tipuri de carbohidrati:

Glucide simple (carbohidrati simpli) sunt compuse din 1 sau 2 molecule de zahar care sunt descompuse si digerate rapid.

Cercetarile recente au aratat ca anumite alimente cu carbohidrati simpli pot provoca cresteri mari ale nivelului de zahar in sange (glicemia), care, la randul lor, cresc, de asemenea, eliberarea de insulina. Acest lucru poate creste pofta de mancare si riscul de depozitare de grasime in exces.

cereale integrale CarbohidratiCarbohidratii complecsi (de asemenea, se refera si la amidon) sunt alcatuiti din mai multe molecule de zahar si se regasesc atat in forma naturala (orez brun) cat si rafinata (paine alba). Ei sunt structurati mai complex si dureaza mai mult sa fie descompusi si digerati.

Alimente cu carbohidrati complecsi intra treptat in fluxul sanguin si declanseaza o crestere moderata a nivelului de insulina, ceea ce stabilizeaza pofta de mancare si rezulta mai putine glucide care sa fie stocate sub forma de grasime.

Hidratii de carbon neprelucrati sau “boabe intregi” gasite in produse precum: orez brun, paste din grau integral si tarate de cereale, sunt digerate lent. Acestea contin vitamine, minerale si fibre care intaresc sanatatea. Fibrele si legumele bogate in nutrienti, fructele si fasolea, au, de asemenea, multe functii importante in organism si sunt vitale pentru sanatate.

Carbohidratii greu digerabili sunt, de asemenea, numiti fibre. Organismul este incapabil se descompuna fibrele in molecule suficient de mici pentru absorbtie. Acestea nu sunt, prin urmare, o sursa de energie pentru organism, dar ajuta sanatatea in multe alte aspecte.

Carbohidratii simpli, carbohidratii complecsi si fibrele se gasesc in multe alimente. Unele dintre acestea furnizeaza substante nutritive importante pentru sanatate, in timp ce altele aduc doar calorii si grasime (cm in plus).

  • Zaharul, siropurile, bomboanele, mierea, gemurile, jeleurile, melasa si bauturile racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase contin glucide simple si prea putine substante nutritive.
  • Fructele contin glucide simple, dar, in primul rand, au vitamine valoroase, minerale, fibre si apa.
  • Legume contin cantitati variabile de glucide simple si complexe, vitamine, minerale, fibre si apa.
  • Leguminoasele, cum ar fi fasolea, mazarea, lintea si soia contin carbohidrati, fibre, vitamine, minerale si proteine.
  • Produsele lactate contin carbohidrati simpli, impreuna cu proteine, calciu si alti nutrienti.
  • Cerealele contin carbohidrati, fibre, vitamine, minerale si proteine. Valorile variaza in functie de tipul de cereale si de metoda de prelucrare. Se recomanda alegerea cerealelor integrale.

Mai cititi si...

  • Eticheta nutritionala/Informatii nutritionale
    Pentru unii, este deja un obicei ‘analiza’ etichetelor nutritionale de pe produsele gasite pe rafturile magazinelor. Pentru altii, inca este un subiect neimportant, iar pentru o alta parte de oameni – un subiect complet strain. Intr-adevar,
  • Fructe – nutritie
    Fructele sunt un aliment sanatos, sunt o sursa de fibre, dar, cu toate acestea, trebuie “tratate” cu atentie. De ce?! Acest lucru il vei afla in expunerea de mai jos. Ce contin fructele? Apa Bineinteles apa si intr-o proportie
  • Dieta cu Incarcatura glicemica
    Conceptul de Incarcatura Glicemica este o noutate in nutritie. Controlul nivelului de zahar din sange este cheia pentru scaderea in greutate si reducerea riscului aparitiei unor anumite boli. A adopta o dieta cu incarcatura glicemica scazuta
  • Dieta Michel Montignac
    Metoda de alimentatie dezvoltata de nutritionistul francez Michel Montignac este un stil de viata, care poate fi urmat de catre oricine, la orice varsta si cu care veti obtine rezultate bune atat din punct de
  • Alimentatia inainte si dupa sport
    Alimentatia inainte de sport Daca luati o masa copioasa, continand proteine, fibre si alimente bogate in grasimi, asteptati aproximativ patru ore si abia apoi puteti incepe exercitiile fizice. Daca mancati o masa usoara, trebuie sa asteptati doar

O părere despre “Carbohidrati”

  1. 1
    arlene

    Vrei sa slabesti? Principiile de actiune sunt simple.

    1. Antreneaza-te. De cate ori pe saptamana? Cel mai bine e sa o faci zilnic. 50 de minute in fiecare zi nu te vor ucide.

    2. Diversifica antrenamentul. Nu face in fiecare zi acelasi lucru. E ineficient si plictisitor.

    3. La fiecare sesiune de antrenament ai grija sa implici cat mai multe grupe musculare. Incepe de sus, cu umerii, continua cu spatele si abdomenul, incheie cu muschii picioarelor. Crezi ca incalca principiul 2? Nu e asa. Fiecare grupa musculara are parti distincte ce trebuie antrenate. Nu e gresit ca azi sa lucrezi muschii anteriori ai umerilor, iar maine pe cei posteriori. E valabil pentru orice grupa. Lucreaza-le pe parti!

    4. Mesele trebuie sa fie si ele diversificate. Si sa contina, preponderent, vegetale. Carnea nu este exclusa, dimpotriva. Insa legumele si fructele trebuie sa fie cantitativ mai abundente decat carnea.

    5. Pe langa antrenament, incearca, zilnic, sa ai cat mai multe activitati fizice. Ajuta enorm. Vei fi uluit(a) sa descoperi ca unele activitati casnice consuma mai multe calorii decat un antrenament complex.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Info alimente, Promo, Sfaturi slabire (303 / 447)


Sarmalute cu urda si ciuperci Ingrediente: urda 2 oua ceapa verde ardei gras rosu marar patrunjel ciuperci 1 lingura ulei masline extravirgin putin cimbru boabe de piper boia dulce foi de dafin sare putin jambon ...