Chec de fructe uscate, fara gluten
7 Decembrie, 2011 Deserturi, Dulciuri, Retete Craciun |
Ingrediente pentru un chec mare:
- 3/4 cana faina de migdale
- 3 oua
- 3/4 cana zahar de trestie
- 1/4 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita sare
- extract de vanilie naturala
- 1/2 cana caise uscate
- 1/2 cana prune uscate fara samburi
- 3/4 cana curmale fara samburi
- 1/4 cana merisoare uscate
- 1/2 cana smochine
- 3 cani de jumatati de nuci
Mod de preparare:
- Cuptorul se incalzeste pana la 150C.
- Faina de migdale se amesteca cu praful de copt, sarea, fructele, zaharul si nucile. Toata aceasta compozitie se amesteca foarte bine cu mainile.
- Separat, ouale si extractul de vanilie se bat cu mixerul, pana cand cantitatea se va dubla.
- Se amesteca foarte bine cele doua compozitii.
- Forma de chec se tapeteaza cu hartie de copt, se rastoarna toata compozitia, se preseaza, ca sa nu existe goluri si se da la cuptor preincalzit pentru ~70 minute. Verificati din cand in cand, ca sa nu se intunece prea mult exteriorul checului. Atunci trebuie sa il acoperiti cu o foaie de copt.
- Dupa ce este gata, se scoate din cuptor si se lasa la racit.
- Fructele din reteta pot fi inlocuite cu altele, care va plac mai mult.
Craciun Fericit si Pofta Buna!
sursa foto: livejournal.com
Mai cititi si...
- Chec dietetic cu fructoza “Slabuta”
Chec dietetic “Slabuta” Ingrediente: Tarate fine de grau, 100% natural si integral – 70 gr Oua proaspete – 265 gr (5 bucati) Bicarbonat de sodiu, alimentar – 5 gr Praf de copt, scazut in sodiu – 10 gr Esenta de vanilie, - Biscuiti cu piper negru, fara gluten
Ingrediente: 1 1/2 cana faina de migdale (se poate inlocui cu faina grau integrala) 3/4 cana cacao 1/2 lingurita sare 1/4 lingurita piper macinat foarte fin 1/2 lingurita scortisoara macinata 160 gr unt, moale 115 gr zahar brut, natural 1 ou mare 1 1/2 - Fursecuri din tahini cu alune, fara gluten
Ingrediente: 1/2 cana tahini (pasta de susan) 1/3 cana zahar brut 100 gr unt 1 lingurita praf de copt 1 1/3 cana faina de migdale alune pentru decor Mod de preparare: Untul se tine la temperatura camerei pana cand devine moale. Se amesteca - Chec cu sparanghel, masline si rosii uscate la soare
Ingrediente 100ml ulei de masline 250g sparanghel (200g sparanghel alb, 50g sparanghel verde-varfurile) 200g faina neagra 2 1/2 lingurite praf de copt (1 plic) 1 lingurita sare 1 lingurita frunze de cimbru proaspat 3 oua 100ml lapte 120g masline negre curatate de samburi 100g rosii - Chec de curcan cu rosii si cascaval
Ingrediente: 500 gr file de curcan (sau pui) 150 gr mozzarella 50 gr rosii uscate 5 oua 1 lingurita de ierburi aromatice (busuioc, oregano, cimbru) 2 catei de usturoi 2 linguri lapte 1/2 lingurita piper roz macinat oregano proaspat Mod de preparare: File-ul de curcan se
Decembrie 20th, 2011 at 21:50
Eu am zis sa nu intreb ca sa nu fac vreo gafa dar ma intrebam daca pot sa macin migdalele si sa le folosesc pe post de faina de migdale:))
Multumesc, Slabuta!
Decembrie 19th, 2011 at 23:16
Buna Diana,
Da, se poate inlocui fara probleme.
Faina de migdale inseamna migdale crude intregi macinate intr-o rasnita.
Decembrie 19th, 2011 at 22:01
Vroiam sa spun ca am aceeasi problema si la cheesecake-ul cu lamaie si cacao:D
Decembrie 19th, 2011 at 22:00
Slabuta, crezi ca pot inlocui faina de migdale cu faina neagra sau integrala?:D:D Tare as vrea sa incerc prajitura asta pentru Craciun si nu gasesc faina de migdale….As incerca si checul cu fructe uscate dar am aceeasi problema:faina de migdale….
Decembrie 16th, 2011 at 2:13
Buna corinnef,
Promit sa postez mai multe retete fara gluten.
Sper sa ii placa fetitei tale.
Slabuta
Decembrie 15th, 2011 at 11:37
multumesc pt retetele fara gluten , am o fetita cu boala celiaca si in romania este destul de greu sa ai aceasta boala pt ca nu prea sunt etichetate corect alimentele ,iar cele pe care scrie ca sunt fara gluten sunt foarte scumpe -deci orice reteta este bine venita. Multumesc !
Decembrie 11th, 2011 at 0:57
buna macnare!!!