Ghimbir
25 Septembrie, 2011 Calorii, Info alimente, Promo |
![]() |
Origine
Ghimbirul este originar din Asia de Sud, dar cultivarea lui s-a extins si in Asia de Est, Japonia, China, India, Indonezia, etc.
Poate atinge inaltimi de 90 cm.
Descriere
Ghimbirul este un condiment des intrebuintat in bucatarie, datorita gustului sau atat de deosebit si aromei care seamana cu cea a lamailor verzi (limette) – vezi fursecuri cu ghimbir.
Gustul ghimbirului se datoreaza unor uleiuri esentiale si rasinilor (galangol si alpinol), care se gasesc in rizom – “radacina” ghimbirului.
Partea comestibila este radacina (rizomul) sub forma de praf/pulbere sau proaspata.
Rizomii tineri de ghimbir sunt deseori murati in otet sau sherry si sunt folosite pe post de aperitiv sau ca ingredient in diferite mancaruri. Tot, din rizomii tineri, se poate face si ceaiul de ghimbir, la care se pot adauga felii de portocale, lamaie si miere.
In medicina
Ghimbirul este folosit in medicina traditionala pentru reumatism, raceala, calmarea crampelor, stimularea apetitului, scaderea nivelului de colesterol.
Rezultatele studiilor preliminare arata ca in ghimbir se gasesc 9 compusi care pot fi de ajutor in tratamentul anxietatii.
In bucatarie/alimentatie
Ghimbirul este foarte aromat, iar gustul sau este iute si fructat.
Poate fi folosit pentru prepararea dulciurilor (fursecuri, turta dulce), deserturilor, tocanitelor, mancarurilor de curry. In bucataria asiatica se foloseste si pentru condimentarea carnii, fructelor de mare si pestelui.
Ghimbirul proaspat se curata de coaja si se da pe razatoare sau se taie in felii foarte subtiri.
Pentru pastrare, pudra de ghimbir se pune in recipiente etanse, intr-un loc rece si intunecat. Ghimbirul proaspat poate rezista si 2-3 saptamani la frigider.
Informatii nutritionale
Combinatie mancaruri
Ghimbir | |
---|---|
Ou | |
Paine | ▲ |
Mancaruri la cuptor | ▲ |
Desert | ▲ |
Fructe de mare | |
Peste | |
Vanat | |
Pui | ▲ |
Miel | ▲ |
Porc | ▲ |
Vitel | |
Vita | ▲ |
Orez | |
Paste | |
Cartofi | |
Legume | |
Legume verzi | |
Salate | |
Sosuri | |
Supe | ▲ |
Mai cititi si...
- Cimbru
Origine Cimbrul este originar din zona mediteraneeana, dar cultivarea lui s-a extins in foarte multe regiuni: Europa, Asia, India, America de Nord, etc. Poate atinge inaltimi de 50 cm si creste sub forma de tufa. Descriere Cimbrul creste cel - Scortisoara
Origine Scortisoara este originara din Asia de Sud-Est (Sri Lanka). Numele vine din ebraica si feniciana prin cuvantul grec “kinnámōmon”. Arborii de scortisoara cresc in plantatii, iar in natura, copacul poate atinge inaltimi de 20 m. Descriere Scortisoara este - Piept de pui cu ghimbir
Piept de pui cu ghimbir (pentru 4 portii) Ingrediente: 1 lingura zeama de lamaie proaspat stoarsa ½ lingurita ghimbir proaspat ras ½ lingurita piper negru proaspat macinat 2 catei de usturoi 4 jumatati de piept de pui dezosat si fara piele Mod - Fursecuri de migdale, pentru Craciun
Pentru aceasta reteta de fursecuri pentru Craciun se va folosi faina de migdale decojite sau nedecojite, depinde de culoarea pe care vrem sa o aiba fursecurile, deschisa sau putin intunecata. Ingrediente pentru 16 fursecuri: ou integral – - Combinatii condimente – mancaruri
In articolul de aici, am vorbit despre alegerile corecte si sanatoase pe care trebuie sa le facem atunci cand vizitam raionul de condimente si ierburi aromatice. De data aceasta, vei descoperi lumea aromata si extrem de