Scortisoara
14 Septembrie, 2011 Calorii, Info alimente, Promo |
![]() |
Origine
Scortisoara este originara din Asia de Sud-Est (Sri Lanka).
Numele vine din ebraica si feniciana prin cuvantul grec “kinnámōmon”. Arborii de scortisoara cresc in plantatii, iar in natura, copacul poate atinge inaltimi de 20 m.
Descriere
Scortisoara este un condiment foarte des intrebuintat in bucatarie, datorita aromei puternice si gustului sau atat de deosebit. De asemenea, se foloseste in parfumerie si productia de cosmetice.
Betisoarele de scortisoara se obtin prin curatarea cojii copacilor si strangerea ei in manunchiuri.
Scortisoara de cea mai buna calitate are o culoare deschisa si seamana cu o hartie rulata, de asemenea, cu cat este coaja mai subtire, cu atat gustul este mai fin.
Aroma scortisoarei se datoreaza unui ulei esential volatil in compozitia caruia se gaseste: aldehida cinamica, eugenol, taninuri, zaharuri, etc.
Partea comestibila este coaja.
Exista mai multe specii inrudite, dar numai cateva dintre ele sunt folosite pentru a se obtine scortisoara. Astfel, in comert, sub numele de scortisoara, gasim urmatoarele specii:
- cinnamomum verum (scortisoara de Sri Lanka sau scortisoara de Ceylon)
- cinnamomum burmannii (arborele Padang sau scortisoara Indoneziana)
- cinnamomum loureiroi (scortisoara Vietnameza)
- cinnamomum aromaticum (Cassia sau scortisoara Chinezeasca)
In medicina
Uleiul de coaja de scortisoara este antiseptic si stimuleaza circulatia sanguina, avand numeroase beneficii si asupra inimii.
Rezultatele studiilor si experimentelor farmacologice de ultima ora asupra acestei plante au aratat ca, scortisoara contine o substanta (CEppt) care inhiba dezvoltarea bolii Alzheimer la soareci.
In bucatarie/alimentatie
Scortisoara este foarte aromata, fina si dulce.
Poate fi folosita pentru prepararea dulciurilor, deserturilor, prajiturilor, bauturilor, sucurilor de fructe, vin fiert, ceai si deja binecunoscutul orez cu lapte. In bucataria asiatica se foloseste si pentru condimentarea carnii si pestelui.
Pentru pastrare, atat betisoarele de scortisoara, cat si pudra se pun in recipiente etanse, intr-un loc uscat si intunecat.
Informatii nutritionale
Combinatie mancaruri
Scortisoara | |
---|---|
Ou | |
Paine | |
Mancaruri la cuptor | ▲ |
Desert | ▲ |
Fructe de mare | |
Peste | |
Vanat | |
Pui | ▲ |
Miel | ▲ |
Porc | ▲ |
Vitel | |
Vita | ▲ |
Orez | |
Paste | |
Cartofi | |
Legume | |
Legume verzi | ▲ |
Salate | |
Sosuri | |
Supe |
Mai cititi si...
- Ghimbir
Origine Ghimbirul este originar din Asia de Sud, dar cultivarea lui s-a extins si in Asia de Est, Japonia, China, India, Indonezia, etc. Poate atinge inaltimi de 90 cm. Descriere Ghimbirul este un condiment des intrebuintat in bucatarie, datorita - Combinatii condimente – mancaruri
In articolul de aici, am vorbit despre alegerile corecte si sanatoase pe care trebuie sa le facem atunci cand vizitam raionul de condimente si ierburi aromatice. De data aceasta, vei descoperi lumea aromata si extrem de - Triunghiuri cu dovleac, dietetice
Triunghiuri (foi de placinta) cu dovleac, reteta dietetica cu fructoza Ingrediente: foi de placinta Linco – 94 gr dovleac – 730 gr ulei – 20 ml (~1 lingura) fructoza – 56 gr scortisoara – 4 gr esenta de vanilie – 6 ml Mod - Cimbru
Origine Cimbrul este originar din zona mediteraneeana, dar cultivarea lui s-a extins in foarte multe regiuni: Europa, Asia, India, America de Nord, etc. Poate atinge inaltimi de 50 cm si creste sub forma de tufa. Descriere Cimbrul creste cel - Surpriza cu scortisoara
Surpriza cu scortisoara (pentru 1 portie) Ingrediente: 1/4 cana branza de vaci dietetica 1 felie paine multicereale 1 varf de cutit scortisoara Mod de preparare: Intindeti branza de vaci pe felia de paine. Presarati-o cu scortisoara si puneti-o pe gratar 2-3 minute
Septembrie 25th, 2011 at 23:24
Buna Valeria,
Si eu ador scortisoara, este un condiment-minune, orice desert devine un deliciu.
Slabuta
Septembrie 24th, 2011 at 20:13
Folosesc des scortisoara este foarte buna si are multe remedii…