Culoarea este un factor important in procesul de selectie al unui produs de catre consumator. Drept rezultat, se folosesc din ce in ce mai multe “trucuri alimentare” care sa ne prezinte produsul cat mai atractiv, intr-un cuvant cat mai comercial.
Pentru consumator, culoarea adecvata a produsului este un indicativ al prospetimii si al calitatii superioare. Acesta ...Citeste »
Denumire: E161g – Cantaxantin (cantaxantina)
Tip: aditiv alimentar
Functia: coloranti alimentari
Doza maxima recomandata: 0-0.3 mg/kg corp; 80 mg/kg produs
Aprobare: aprobat in UE si SUA; interzis in Australia si Noua Zeelanda
Reactii organism: pastilele autobronzante au fost asociate cu probleme grave de sanatate (in 95 de cazuri din 411 oameni testati), inclusiv retinopatie cantaxantina, care se caracterizeaza prin depozite ...Citeste »
Acest articol face parte din seria “Informare despre glutamat monosodic (E621)”:
E621 – Glutamat Monosodic (20.02.2009)
Glutamat – E621 sau “deliciul alimentelor” (8.06.2010)
De ce este Glutamatul Monosodic periculos pentru mine si familia mea?
Glutamatul monosodic a ajuns sa fie prezent aproape in toate produsele din magazin.
“Beneficiile” acestui aditiv alimentar periculos se rezuma la a transforma produse cu ingrediente ...Citeste »
28 Februarie, 2009E-uri inofensive
Denumire: E1103 – Invertaza
Tip: aditiv alimentar
Functia: ferment, catalizator biologic, stabilizator
Reactii organism: periculos pentru sanatate atunci cand este obtinut prin modificare genetica
Obtinere
Printr-un proces controlat de fermentatie sub actiunea drojdiei Saccharomyces sp. (Kluyve-romyces) sau modificare genetica.
Metabolism si toxicitate
Exista posibilitatea formarii de toxine in timpul cresterii microorganismelor, utilizate pentru biosinteza enzimelor.
Folosit in
E1103 sau invertaza este folosit, in principal, ...Citeste »
20 Februarie, 2009E-uri periculoase
Glutamat monosodic – E621
Problemele de sanatate asociate cu alimentele procesate (cu aditivi alimentari) continua sa creasca.
Abundenta acestor alimente din ultimul timp a adus alimentatia noastra de zi cu zi in pragul unui dezastru, ne hrahim prost si nesanatos.
Informatiile privind aditivii alimentari (in special cei periculosi) ar trebui sa fie cunoscute de fiecare dintre noi.
In acest ...Citeste »