E161g – Cantaxantin (galbenus de ou portocaliu, somon rosu)
24 Aprilie, 2012 E-uri suspecte, Promo, Sanatatea in familie |
![]() |
Denumire: E161g – Cantaxantin (cantaxantina)
- Tip: aditiv alimentar
- Functia: coloranti alimentari
- Doza maxima recomandata: 0-0.3 mg/kg corp; 80 mg/kg produs
- Aprobare: aprobat in UE si SUA; interzis in Australia si Noua Zeelanda
- Reactii organism: pastilele autobronzante au fost asociate cu probleme grave de sanatate (in 95 de cazuri din 411 oameni testati), inclusiv retinopatie cantaxantina, care se caracterizeaza prin depozite galbene pe retina ochiului. Cantaxantina, de asemenea, poate provoca leziuni hepatice si urticarie. Dozele mari de suplimente de beta-caroten sintetic sunt asociate cu cresterea ratei de cancer pulmonar printre fumatori.
Obtinere
Cantaxantina este un colorant alimentar (E161g) portocaliu, care se obtine din beta-caroten, prin sinteza chimica.
Folosit in
Cantaxantina este folosita pentru a creste in intensitate culoarea carnii pestelui, in special cea a somonului si a pastravului. In UE se foloseste pe scara larga in alimentatia pestelui de crescatorie si alimentatia pasarilor.
Cantaxantina nu se gaseste in somonul salbatic de Atlantic, dar este un caratenoid minor in somonul de Pacific.
Acest aditiv alimentar este utilizat pe scara larga in produse precum: carne de pui pane, crochete/bastonase de peste, muraturi, conserve, sosuri si dulciuri. De asemenea, se utilizeaza in alimentatia gainilor, pentru a spori culoarea si intensitatea galbenusului, acea culoare portocalie, pe care foarte multi oameni o considera un indicativ al unui “produs sanatos”, in realitate este vorba de un colorant alimentar.
De asemenea, E161g este folosit in industria cosmetica, pe post de “autobronzant”. In produsele autobronzante se foloseste o cantitate foarte mare de cantaxantina, care este asociata cu cresterea ratei de cancer pulmonar printre fumatori, cresterea riscului de leziuni hepatice si retinopatie. Nu se va depasi doza zilnica recomandata, <0.03 mg/kg corp.
Face parte din categoria “E-uri suspecte”.
- www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/1852.htm
- ec.europa.eu/food/fs/sc/scan/out81_en.pdf
- en.wikipedia.org/wiki/Canthaxanthin
Mai cititi si...
- Detoxifierea ficatului
Ficatul are un rol major in eliminarea toxinelor din organism si substantelor care provoaca alergii. Pentru a avea un ficat sanatos trebuie sa ii “furnizam” antioxidantii necesari, pe care ii foloseste in procesul de detoxifiere. Nutrienti Extract de - Galbenus galben vs galbenus portocaliu
Culoarea este un factor important in procesul de selectie al unui produs de catre consumator. Drept rezultat, se folosesc din ce in ce mai multe “trucuri alimentare” care sa ne prezinte produsul cat mai atractiv, - E100 – Curcumina
Denumire: E100 – Curcumina Tip: aditiv alimentar Functia: colorant alimentar natural Reactii organism: inofensiv E100 da alimentelor o culoare portocalie sau galbena. Este un aditiv admis spre folosire in industria alimentara. Obtinere Curcumina este un colorant natural izolat din radacinile si - Ceai de urzica
Urzica – un medicament natural Se pare ca urzica (Urtica dioica) a fost folosita din vremuri preistorice. In Danemarca, un tesut al acestei plante a fost gasit intr-un mormant datand din epoca bronzului. Este cunoscut faptul ca trupele - Somon salbatic vs Somon de crescatorie
Somonul “adevarat” este apreciat pentru profilul sau nutritiv, in special, pentru continutul deloc neglijabil al acizilor grasi Omega 3. Exista 9 specii de somon, acestea se impart in 2 genuri. Primul gen, Salmo, contine doar
Aprilie 25th, 2012 at 18:02
Buna Niculina
In mod normal, pe eticheta produsului trebuie sa scrie daca este peste de crescatorie sau peste salbatic. Daca se omite acest detaliu, eu iti recomand sa eviti acel produs. De obicei, daca este peste salbatic este un mare atuu pentru respectivul produs si deci ar fi o prostie sa il omita, asadar, doar cei de crescatorie sunt interesati sa ascunda acest detaliu.
Referitor la diferentieri de culoare, din nou, trebuie sa scrie pe eticheta daca s-a folosit vreun colorant sau nu.
O diferenta importanta intre somonul salbatic si cel de crescatorie este ca cel salbatic are un profil nutritional mult mai bogat, de exemplu un continut mai mare de acizi grasi Omega 3.
Slabuta
(Marina)
Aprilie 25th, 2012 at 17:00
cum poti sa iti dai seama ca pestele este crecut sau nu cu acest aditiv?cum poti recunoaste mai usor pestele salbatic de cel crescut in pescarii(imi scapa cuvantul potrivit)daca atunci cand mergi la standul de peste si intrebi vanzatorul iti spune ca e somonul este din apele atlanticului si poate adevarul nu e acela
Aprilie 24th, 2012 at 13:14
Absolut toate aceste “adaosuri alimentare” se fac in baza unor studii de piata. Consumatorul “cere” un aspect mai bun si de aici solutia pentru nevoia cumparatorului.
O culoarea mai “vie”, mai rosie “simbolizeaza” o carne mai “proaspata”, abia taiata.
O culoare mai pala “simbolizeaza” un produs mai vechi.
La crenvursti de exemplu se foloseste un alt colorant: carmin http://e.slabute.ro/e120-carmin-cosenila.html, acela le da culoarea de portocaliu-rosu. In realitate, crenvurstii mai pali au mai putini coloranti alimentari sau cel putin o doza mai mica. Citeste de curiozitate etichetele de la cateva produse similare in magazin, alege un produs care are un aspect mai comercial si unul mai putin.
Aprilie 24th, 2012 at 10:15
Nu inteleg, de ce ar folosi acest aditiv in colorarea carnii albe, precum cea a pasarilor sau a pastravului?