Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Somon salbatic vs Somon de crescatorie

Dieta, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Somon salbatic vs Somon de crescatorie, articol scris de catre Slăbuţa

Somonul “adevarat” este apreciat pentru profilul sau nutritiv, in special, pentru continutul deloc neglijabil al acizilor grasi Omega 3. Exista 9 specii de somon, acestea se impart in 2 genuri. Primul gen, Salmo, contine doar o singura specie, somonul de Atlantic, care se gaseste in Atlanticul de Nord. Cel de-al doilea gen, Oncorhynchus, contine opt specii denumite “somon”, acestea exista, in mod natural, in Pacificul de Nord.

Diferente fizice: somon salbatic si somon de crescatorie

file somon salmonfan Somon salbatic vs Somon de crescatorie

Somon Atlantic, Salmo salar, prezentare file de somon alaturi de "Salmo-Fan" (compania Hoffman LaRoche), paleta de culori, ca referinta pentru gradul de colorare a fileului de somon; din punct de vedere comercial, Somonul Premium se incadreaza pe scala "Salmo-Fan" de la coeficientul 26 in sus. Sursa: sciencefish.com

Somonul de Atlantic si somonul de Pacific au o prezentare exterioara similara. Dar, intre aceste doua specii exista diferente de aroma, textura si culoarea carnii. Felul in care pestele este prelucrat si pastrat, de asemenea, influenteaza foarte mult aceste caracteristici.

Pe rafturile magazinelor intre doua fileuri de somon, cel salbatic si respectiv somon de crescatorie este foarte greu sa facem diferentierea, intrucat culoarea (portocaliu-rosu) poate fi obtinuta cu ajutorul colorantului cantaxantin (si astaxantin), care este introdus in alimentatia somonului.

Somonul salbatic are culoarea portocaliu-rosu in mod natural, ca urmare a consumului de diverse crustacee, din care isi obtine carotenoidele (pigment natural care se gaseste in diverse plante, alge, organisme, etc)

Diferente nutritionale: somon salbatic si somon de crescatorie

Somonul de crescatorie contine un procent excesiv de mare de grasime, ~30-35% din intreaga greutate este reprezentata de grasime.

Somonul salbatic are un continut de proteine cu 20% mai mare si un continut de grasime cu 20% mai mic decat somonul de crescatorie.

In timp ce somonul salbatic de Pacific este renumit pentru nivelul extrem de ridicat de acizi grasi Omega 3, somonul de crescatorie, care traieste in spatii stramte, este mai gras (continut mai mic de proteina) si contine o cantitate mai mica de Omega 3.  Inlocuirea de proteine de origine animala cu cele de origine vegetala (izolat proteic din soia) a facut ca somonul de crescatorie sa aiba un continut mai mic de acizi grasi Omega 3 si un continut mai mare de Omega 6 -- acizi grasi polinesaturati, care cresc riscul de a dezvolta cancer la san.

Somonul de crescatorie contine o cantitate mai mare de acizi grasi cu factor inflamator Omega 6 (~14%) decat cel salbatic (~5%).

Iata cele 5 specii pe care trebuie sa le alegem, prezentate in ordinea descrescatoare a continutului in Omega 3:

  • King (Chinook). Are cel mai mare continut in grasimi Omega 3 si este, de obicei, cel mai scump, apreciat pentru textura sa fina, matasoasa;
  • Coho (argintiu). In stare proaspata, este disponibil pe perioada toamnei, se caracterizeaza printr-o aroma distinctiva;
  • Sockeye (rosu). Este de culoarea rosu-inchis si are un profil nutritional deosebit. Este unul dintre cele mai apreciate specii printre iubitorii de somon;
  • Chum (dog) si Pink (humpback), acesta din urma este folosit in special pentru conserve.

Continutul de acizi grasi Omega 3 variaza de la o specie la alta. Tabelul de mai jos, indica mai multe informatii despre acest aspect, precum si raportul dintre Omega 3 si Omega 6.

PESTE OMEGA 3 OMEGA 6 RAPORTUL DINTRE OMEGA 3 SI OMEGA 6
Somon salbatic Chinook 2.342 gr/100 gr 0.122 gr/100 gr 19.2
Somon salbatic Sockeye 1.130 gr/100 gr 0.080 gr/100 gr 14.1
Somon salbatic Coho 1.474 gr/100 gr 0.206 gr/100 gr 7.2
Somon de crescatorie Coho 1.281 gr/100 gr 0.349 gr/100 gr 3.7
Somon salbatic Chum 0.74 gr/100 gr 0.06 gr/100 gr 12.3
Somon salbatic Pink 1.135 gr/100 gr 0.05 gr/100 gr 22.7
Somon salbatic, de Atlantic 2.018 gr/100 gr 0.172 gr/100 gr 11.7
Somon de crescatorie, de Atlantic 2.506 gr/100 gr 0.982 gr/100 gr 2.6

* Cu cat mai mare este raportul dintre Omega 3 si Omega 6, cu atat organismul este mai capabil sa foloseasca acizii grasi Omega 3. Un raport mai mic inseamna ca enzimele care transforma aceste grasimi in formele in care acestea sunt active in organism, sunt mult mai susceptibile de a fi utilizate de catre acizii grasi Omega 6.

Impactul negativ asupra mediului si sanatatii, asociat cu somonul de crescatorie

800px Time series for global production of all salmon 497x321 Somon salbatic vs Somon de crescatorie

sursa: wikipedia.org

Studiile arata ca somonul de crescatorie are un continut ridicat in PCB si alti contaminanti. Pe baza unui studiu extins despre cancer, Organizatia Mondiala a Sanatatii (World Health Organization) si Departamentul de Sanatate si Servicii Umane SUA (US Department of Health and Human Services) considera PCB un agent cancerigen pentru om si un cunoscut cancerigen pentru animale. Un studiu realizat de EWG (Environmental Working Group) a aratat ca somonul de crescatorie are un continut de PCB de 16 ori mai ridicat decat somonul salbatic.

Doua studii din Marea Britanie au aratat ca somonul de crescatorie acumuleaza dioxine toxice si compusi bifenili policlorurati cancerigeni sau PCB intr-o portie mult mai mare decat somonul salbatic.

* PCB -- bifenili policlorurati sunt lichide uleioase sau solide care au fost folosite in agenti de racire si lubrifianti. Utilizarea de PCB a fost interzisa in 1979, din cauza problemelor de sanatate si pericolelor asupra mediului pe care le provoaca. Cu toate acestea, PCB inca mai persista in natura si somonul il absoarbe.

Utilizare excesiva a antibioticelor

Folosirea de antibiotice in mancarea somonului pentru a preveni raspandirea bolilor in bazine este o practica obisnuita printre crescatoriile de somon. Multe dintre aceste antibiotice sunt aceleasi pe care le folosim noi oamenii. Acest lucru reprezinta un risc pentru sanatate prin faptul ca unii microbi devin rezistenti la tratamentul cu antibiotice.

Coloranti sintetici

salmonfan Somon salbatic vs Somon de crescatorie

sursa: groundtruthtrekking.org

Daca nu s-ar fi folosit colorantii, carnea somonului de crescatorie ar fi aparut pe rafturile magazinelor sub o “infatisare pala, roz-gri”.

Cantaxantina este un colorant folosit pentru a-i oferi somonului de crescatorie acea culoare “vie”, de portocaliu-rosu, specifica in mod natural somonului salbatic. (Pericolele colorantului alimentar Cantaxantina)

Paduchii de mare

Acvacultura a crescut problemele de mediu, cea mai grava problema este ca are un impact negativ asupra populatiei de somon salbatic. Paduchii de mare care provin de la crescatoriile de somon se transmit fratilor lor salbatici, astfel decimand populatia de somon salbatic (Krkosek M, Lewis MA. Proc. Natl. Acad. Sci. USA).

Cum ne facem cumparaturile

somon Somon salbatic vs Somon de crescatorie

sursa: Arhiva slabute.ro

Atunci cand pe eticheta produsului scrie “somon de Atlantic” si nu se specifica daca acesta este salbatic sau nu, sanse ca acel somon sa fie de crescatorie cresc foarte mult. In zilele noastre, mai putin de 1% din toata productia de somon de Atlantic este somonul salbatic, restul de 99% reprezinta somonul de crescatorie.

Somonul sabatic este disponibil in stare proaspata doar din iunie pana in septembrie, in timp ce somonul de crescatorie il gasim intreg anul, in toate formele posibile.

Nu exista notiunea de somon “bio”, daca intalniti o astfel de eticheta este o pacaleala.

Somonul salbatic il putem gasi in stare proaspata (iunie-septembrie), congelat, in conserve, afumat sau marinat. Pe eticheta produsului trebuie sa fie specificata originea: peste salbatic sau de acvacultura.

Daca totusi alegeti sa cumparati somon de crescatorie, mancati-l cu moderatie; la grill, copt sau fiert, coaja nu se mananca, contine cei mai multi contaminanti.

La final, va invit sa urmariti un mic filmulet cu cei mai “fericiti si sanatosi consumatori” de somon:

Referinte:

  • Nettleton JA. (2000). Fatty Acids in Cultivated and Wild Fish. Presented paper, International Institute of Fisheries, Economics and Trade (IIFET), IIFET 2000 Conference: Microbehavior and Macroresults. Oregon State University, Corvallis, OR, July 10-14, 2000.
  • Some Differences in Pesticides and Toxic Chemicals between Wild and Farmed and FishContaminant Farmed Wild Type of Fish
    Tributyltin (pesticide, used to keep barnacles and algae off the paint used on hulls of ships 39 micrograms 28 micrograms mussels
    Dibutyltin 26 micrograms (maximum observed amount) 4 micrograms (maximum observed amount mussels
    PCBs (symthetic coolants 146-460 ppb salmon
  • Jacobs, M. N.; Covaci, A., and Schepens, P. Investigation of selected persistent organic pollutants in farmed Atlantic salmon (Salmo salar), salmon aquaculture feed, and fish oil components of the feed. Environ Sci Technol 2002 Jul 1; 36(13):2797-805.
  • Nettleton JA. (2000). Fatty Acids in Cultivated and Wild Fish. Presented paper, International Institute of Fisheries, Economics and Trade (IIFET), IIFET 2000 Conference: Microbehavior and Macroresults. Oregon State University, Corvallis, OR, July 10-14, 2000.
  • Analysis of PCBs in Farmed versus Wild Salmon. Environmental Working Group, July 30, 2003.
  • Dietary Guidelines Advisory Committee, US Department of Agriculture and US Department of Health and Human Services, Nutrition and Your Health: Dietary Guidelines for Americans, Washington, DC: US Government Printing Office, 2000.
  • George R, Bhopal R. Fat composition of free living and farmed sea species: implications for human diet and sea-farming techniques, Br. Food J. 97:19-22, 1995.
  • Hites RA, Foran JA, Carpenter DO, Hamilton MC, Knuth BA, Schwager SJ. Global assessment of organic contaminants in farmed salmon. Science. 2004 Jan 9;303(5655):226-9.
  • Simopoulos, A.P., Leaf, A. and Salem, N. Jr., Essentiality of and Recommended Dietary Intakes for Omega-6 and Omega-3 Fatty Acids, Ann. Nutr. Metab. 43:127-130, 1999.
  • thewildsalmonco.com/about-our-fishery/dangers-of-farmed-salmon
  • www.ewg.org/reports/farmedpcbs
  • www.puresalmon.org/pdfs/human_health.pdf
  • www.puresalmon.org
  • whfoods.org/genpage.php?tname=george&dbid=96

Mai cititi si...

  • Somon
    Somon – un “izvor” de Omega 3 Sunt atat de multe lucruri bune pe care trebuie sa le stiti despre somon, incat nu stiu de unde sa incep. Este un peste care, chiar si persoanelor care
  • Omega 3
    Aportul de grasimi nesaturate, care se gasesc in peste si in uleiurile vegetale, este foarte important, deoarece ele nu pot fi produse de catre organism. Acizii grasi esentiali cunoscuti sub denumirea de Omega 3 detin multiple
  • Ton
    Tonul – un aliment bogat in omega 3 Tonul este, acum, unul dintre cele mai populare soiuri de pesti in Japonia. Are numeroase  beneficii pentru sanatate, printre care scaderea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor cardiace si prevenirea bolii
  • E161g – Cantaxantin (galbenus de ou portocaliu, somon rosu)
    Denumire: E161g – Cantaxantin (cantaxantina) Tip: aditiv alimentar Functia: coloranti alimentari Doza maxima recomandata: 0-0.3 mg/kg corp; 80 mg/kg produs Aprobare: aprobat in UE si SUA; interzis in Australia si Noua Zeelanda Reactii organism: pastilele autobronzante au fost asociate cu
  • Margarina
    Margarina este un produs artificial, foarte prelucrat chimic si cu o “compozitie” bogata in aditivi. Cel mai trist lucru este faptul ca margarina ne este prezentata si promovata ca o alternativa sanatoasa a untului, lucru care

9 păreri despre “Somon salbatic vs Somon de crescatorie”

  1. 9
    Sofia

    Foarte interesant articolul, felicitari!ce parere aveti insa despre somonul vegetal?merita incercat sau ne face mai mult rau decat somonul din crescatorii?

  2. 8
    Ana

    Este putin probabil sa gasim in Romania somon salbatic ! Diferenta ca la noi si pestele asta de acvacultura se comercializeaza la un pret foarte mare ,apropiat de cel pescuit ! Nici eu nu am cunoscut la ce riscuri ma supun consumand somon de acvacultura ! gata l-am scos din alimentatie …ne mai miram de ce sunt atat de multi bolnavi de cancer !

  3. 7
    gelu

    Din pacate somonul de ocean ,e plin de mercur,pestele fiind un adevarat filtru de mercur.Cu cat pestele e mai mare,cu atat are mai mult mercur.Pestele mare il mananca pe cel mic.Cel de crescatorie, e plin de antibiotice si hrana preparata cu chimicale,plus ca au si o gena modificata sa creasca mai repede,mai mare,chiar si in apa rece.Oricum ar fi,este rau.

  4. 6
    alexndra

    Buna,
    Unde ai gasit somon salbatic, te rog?

  5. 5
    Slabuta

    Buna Iulian,

    In magazinele mari (hypermarket-uri) se gaseste somon salbatic. Cauta la raionul ‘peste’, eu am gasit cel putin 2 marci care vand somon salbatic.

    Slabuta
    (Marina)

  6. 4
    iulian

    este adevarat ce spui dar din pacate nu se gaseste niciunde somon pescuit,totul este de acvacultura cel putin aici in timisoara am cautat in toate magazinele si crede-ma caut de ceva ani buni si cand spun toate magazinele crede-ma ca toate plus ca am intrebat pe toata lumea si asta de vreo 2 ani incoace,spune-ne tu unde sa-l gasim si fac cinste….multumesc

  7. 3
    Rallara

    Ce bine suna, asteptam cu drag ghidul :)

  8. 2
    Slăbuţa

    Buna Ralucel, :)

    Ma bucur ca te-am ajutat cu aceasta informatie. Este important sa fim informati, abia atunci putem lua decizii cat mai corecte si benefice pentru noi.

    Asa este, din pacate, si mediul sanatos este contaminat.

    Urmeaza sa scriu o serie de articole care sa alcatuiasca un fel de ghid despre cum putem face cumparaturi sanatoase in conditiile date.

    O seara placuta,
    Marina.

  9. 1
    Rallara

    Multumim de articol Marina, pe mine m-a ajutat foarte mult, mi-a deschis ochii… eu mancam fara sa stiu cantaxantin pe paine daca pot zice asa… sper ca efectele lui nu m-au afectat mult avand in vedere ca mancam des… sunt trista, pentru ca se contamineaza si mediul sanatos de peste cu paduchii respectivi din crescatorii… mi se pare ca cu adevarat sanatos nu isi permite sa manance decat un procent foarte mic de populatie… :( Si asta nu e normal…

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
  • Un nou inceput
    barbuta, 08 ian 2016 23:00:23
    Buna seara fetele ,sînt cîteva fete care ma cunosc ff bine de ...
  • Jurnal mami alinutza656
    alinutza656, 04 ian 2016 19:19:42
    Buna seara dragele mele. Pentru ca vechiul meu jurnal este arhivat m-am ...
  • Jurnalul Adolescentelor
    Lauragirl, 25 dec 2015 17:20:28
    Buna fetelor :) Ce mai faceti? Am deschis acest subiect pentru a ...
  • Jurnalul unui nou inceput
    roxana1985, 02 dec 2015 16:49:49
    Din nou eu, cea care a reusit odata ce nu credea ca ...
  • Jurnal Gabiy 2
    gabiy, 01 dec 2015 11:23:39
    Buna jurnal!
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie (37 / 456)


Culoarea este un factor important in procesul de selectie al unui produs de catre consumator. Drept rezultat, se folosesc din ce in ce mai multe "trucuri alimentare" care sa ne prezinte produsul cat mai atractiv, ...