Ton
22 Martie, 2010 Afectiuni cardio-vasculare, Calorii, Info alimente, Promo, Sanatatea in familie |
![]() |
Tonul – un aliment bogat in omega 3
Tonul este, acum, unul dintre cele mai populare soiuri de pesti in Japonia.
Are numeroase beneficii pentru sanatate, printre care scaderea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor cardiace si prevenirea bolii Alzheimer.
Tonul este o sursa excelenta de proteine, chiar daca unele vitamine si minerale se pierd in timpul procesarii si conservarii tonului, proteinele nu se schimba dramatic.
Ton mai este o sursa excelenta de acizi grasi omega-3 EPA si DHA, potasiu, seleniu si vitamina B12, niacina si fosfor.
Un studiu realizat pe un esantion de 4680 barbati si femei a indicat ca aportul de omega-3 acizi grasi (obtinuti, in mare parte, din peste), ar putea preveni cresterea tensiunii arteriale si formarea cheagurilor de sange (tromboza).
Consumul de peste sau ulei de peste (1-2 portii / saptamana, sau aproximativ 250 mg / de EPA + DHA) reduce substantial riscul de boli cardiace.
Mai multe studii au aratat ca, acizii grasi omega 3 au un efect pozitiv asupra capacitatii de invatare si memorie.
In urma cercetarilor, s-a constatat ca tonul are indice glicemic 0.
Retete dietetice si sanatoase cu ton:
- Salata de ton cu legume
- Rosii cu ton
- Salata de ton cu legume (varianta light)
- Spaghetti cu ton
- Salata mediteraneeana cu ton
- Salata de paste cu ton
- Salata de ton cu porumb
- Salata de ton cu iaurt
Informatii nutritionale pentru ton:
Mai cititi si...
- Grasimi bune
In ultimii ani, modul de abordare a subiectului “grasimi” s-a schimbat radical. La inceput, toate grasimile erau considerate nesanatoase si responsabile pentru diverse boli (de la boli cardiovasculare pana la diabet). Dar, multiplele cercetari au - Omega 3
Aportul de grasimi nesaturate, care se gasesc in peste si in uleiurile vegetale, este foarte important, deoarece ele nu pot fi produse de catre organism. Acizii grasi esentiali cunoscuti sub denumirea de Omega 3 detin multiple - Somon
Somon – un “izvor” de Omega 3 Sunt atat de multe lucruri bune pe care trebuie sa le stiti despre somon, incat nu stiu de unde sa incep. Este un peste care, chiar si persoanelor care - Margarina
Margarina este un produs artificial, foarte prelucrat chimic si cu o “compozitie” bogata in aditivi. Cel mai trist lucru este faptul ca margarina ne este prezentata si promovata ca o alternativa sanatoasa a untului, lucru care - Pestele – prietenul siluetei tale
Aportul regulat de peste este asociat cu frumusetea, sanatatea si silueta armonioasa a unei femei. Medicii recomanda sa mancam peste de 2-3 ori/saptamana, datorita proprietatilor sale benefice: proteinele din peste sunt usor asimilabile si digirabile persoanele care se
Mai 8th, 2012 at 18:24
Asadar si cel roz contine mercur…

Multumesc de raspuns, de fapt asta nu stiam… uff… ceva vesti bune despre alimentatie nu se mai aud?
Mai 4th, 2012 at 0:07
Buna si aici Ralucel,
Sunt mai multe specii de tuna. Unele au carnea alba (ton Escolar), altele au carnea roz-rosie (ton Albacore), rosie (ton Yellowfin), etc.
Dupa cum stii, tonul este marcat cu o mica “eticheta” de catre oamenii de stiinta si medici, si anume, tonul contine mercur. Exact in acest punct apare diferenta, tonul cu carnea alba contine o cantitate de 3 ori mai mare de mercur decat cel roz. Ca urmare a acestui fapt, femeile insarcinate, cele care alapteaza si copiii ar trebui sa aiba grija cu privire la acest aspect.
Aprilie 28th, 2012 at 8:27
Buna Marina,
O intrebare referitoare la ton… o pun aici pentru ca e la subiect: de ce tonul de conserva este de 2 feluri? Cele mai scumpe sunt roz, celelalte un gri rozuliu… conteaza maniera in care sunt conservate sau faptul ca unii pesti sunt de adancime iar restul nu? Si sunt beneficii pentru sanatatea noastra daca cumparam din cel roz mai aprins/nu? Acum imi pun intrebari referitoare la tot ce are o culoare mai frumoasa…
O zi frumoasa