Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Grasimi bune

Dieta, Promo, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Grasimi bune, articol scris de catre Slăbuţa

In ultimii ani, modul de abordare a subiectului “grasimi” s-a schimbat radical. La inceput, toate grasimile erau considerate nesanatoase si responsabile pentru diverse boli (de la boli cardiovasculare pana la diabet). Dar, multiplele cercetari au aratat ca nu este asa.

Trebuie sa stii ca nu toate grasimile sunt create egal, ca exista grasimi bune, grasimi rele, grasimi posibil nu foarte rele si grasimi foarte rele. Sa incepem cu primele – grasimi bune.

Grasimi nesaturate – grasimi bune

Aceste grasimi nesaturate sunt de 2 tipuri: grasimi mononesaturate si grasimi polinesaturate, ambele tipuri au efecte benefice asupra nivelului de colesterol.

Grasimile mononesaturate ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) si la cresterea colesterolului bun (HDL).

somon grasimi bune Grasimi buneGrasimile polinesaturate ajuta la scaderea colesterolului total si cel rau. Insa, grasimile mononesaturate sunt mult mai apreciate si recomandate decat grasimile polinesaturate, deoarece unele cercetari arata ca grasimile polinesaturate sunt mai putin stabile si pot reduce, pe langa colesterolul rau, si nivelul colesterolului bun, ceea ce nu este benefic. Dar, asta nu inseamna ca trebuie ignorate total, au si parti bune.

Aceste grasimi polinesaturate sunt adesea o sursa buna de acizi grasi Omega 3, care se regasesc mai ales in peste de apa rece, nuci, seminte si uleiuri (ulei de seminte de in si unele uleiuri vegetale).

Acizii grasi esentiali (Omega 3 si Omega 6) nu pot fi produsi de corpul nostru, de aceea mancand alimente care le contin este singura modalitate de a le obtine.

Acizii grasi Omega 3 duc la scaderea tensiunii arteriale, la diminuarea nivelului colesterolului rau (LDL) si protejeaza creierul si sistemul nervos.

Doua tipuri de ulei se remarca prin nivelul lor ridicat de grasimi mononesaturate: uleiul de canola si uleiul de masline. Deci, aceste 2 uleiuri nu trebuie sa lipseasca din camara ta.

Unde se gasesc grasimile bune?

Grasimile bune le regasim in:

  • uleiuri (ulei de masline, ulei de seminte de in, ulei de canola, etc)
  • nuci, seminte, alune, etc.
  • peste
  • cereale
  • unele fructe (avocado, masline)

Cu ce se combina grasimile?

(articol complet: “combinare alimente”)

  • Nucile, semintele, alunele, etc se mananca separat, la gustari, nu se combina cu carbohidrati sau proteine.
  • Cerealele se mananca in combinatie cu legume.
  • Pestele in combinatie cu legumele.
  • Uleiurile se folosesc in salatele de legume.

Mai cititi si...

  • Grasimi rele
    Cum am spus in articolul precedent, nu toate grasimile sunt la fel si cum exista grasimi bune, exista si cele rele. Despre ele vei afla in acest articol. Grasimile rele se solidifica la temperatura camerei (lucru
  • Grasimi
    Grasimile sau lipidele sunt substante organice esentiale, indispensabile sanatatii si o sursa de energie. Alimentele cu continut mare de grasimi provin din produse de origine animala, cum ar fi: carne, lapte si oua, la care se
  • Grupa sanguina 0 – Uleiuri si grasimi
    Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină 0 – Uleiuri si grasimi
  • Dieta anti-imbatranire
    Dieta anti-imbatranire Cuvantul “tinerete” este deosebit de important pentru multi dintre noi. Vorbind de tinerete ne gandim fie la petrecerile/intalnirile cu prietenii, etc, fie la sanatate si frumusete. In lupta cu batranetea, cremele nu au suficienta putere,
  • Grupa sanguina A – Uleiuri si grasimi
    Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină A – Uleiuri si grasimi

O părere despre “Grasimi bune”

  1. 1
    armand

    cine poate sa spuna ce procent de omega 3 si 6 are 100gr somon, repectiv macrou.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Promo, Sfaturi slabire (223 / 442)


Slabutele cu vechime te ajuta sa slabesti sanatos, sa faci alegeri alimentare corecte, sa iti gasesti/regasesti motivatia necesara si sa fii activa fizic. Red_rose Ascultati sfaturile celor care au experienta sau pe cei bine informati. ...