Grasimi
12 August, 2010 Dieta, Promo, Sfaturi slabire |
Grasimile sau lipidele sunt substante organice esentiale, indispensabile sanatatii si o sursa de energie.
Alimentele cu continut mare de grasimi provin din produse de origine animala, cum ar fi: carne, lapte si oua, la care se adauga nuci si seminte.
Alte exemple de grasimi folosite in alimentatie sunt: ulei de masline, ulei de in, untura, ulei de canola, ulei de nuca, ulei de porumb, unt, margarina.
La un moment dat, grasimile au ajuns sa aiba o reputatie proasta in ce priveste prezenta lor in dieta, dar, numai o parte din aspectele acestei reputatii proaste merita atentia noastra. In timp ce, folosirea in alimentatie a grasimilor rele poate duce la o sanatate precara, prezenta unor grasimi bune, in dieta, este necesara pentru o sanatate de nota zece.
Sunt 2 aspecte care merita sa fie retinute, exista grasimi rele si grasimi bune, cele din urma sunt prietenul sanatatii si siluetei tale.
Grasimile si uleiurile sunt alcatuite din molecule individuale numite acizi grasi.
Acizii grasi sunt fie saturati, fie nesaturati.
Majoritatea grasimilor continute in alimentele pe care le mananci zilnic se numesc trigliceride. Trigliceridele sunt formate din trei molecule de acizi grasi atasate la o molecula de glicerol. Corpul tau va folosi trigliceridele ca sursa de energie sau le va stoca sub forma de tesut adipos, cunoscut ca grasime corporala.
Alimentele pe care le mananci pot include, de asemenea, colesterol. Colesterolul nu produce orice tip de energie cum se intampla in cazul trigliceridelor, dar este important pentru multe procese biochimice si producerea hormonilor. Valori crescute de colesterol in sange sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Colesterolul din organismul tau, in proportie de 70-75% (restul de 25-30% provine din alimentatie), este produs in ficat si exista trei tipuri diferite: Lipoproteine cu densitate mare (HDL), Lipoproteine cu densitate mica (LDL) si Lipoproteine cu densitate foarte mica (LDL). Nivelurile mai mari de colesterol HDL (sau colesterol bun) pot scadea riscul de boli cardiovasculare, in timp ce nivelurile crescute ale colesterolului LDL (colesterol rau) vor creste acest risc.
Functiile grasimilor in organism
Grasimile si colesterol au o serie de functii importante. (De ce ai nevoie de grasimi sanatoase?)
In articolele urmatoare vei afla care sunt grasimile bune, grasimile rele, ce grasimi sa alegi pentru dieta ta, etc.
Mai cititi si...
- Grasimi bune
In ultimii ani, modul de abordare a subiectului “grasimi” s-a schimbat radical. La inceput, toate grasimile erau considerate nesanatoase si responsabile pentru diverse boli (de la boli cardiovasculare pana la diabet). Dar, multiplele cercetari au - Grasimi rele
Cum am spus in articolul precedent, nu toate grasimile sunt la fel si cum exista grasimi bune, exista si cele rele. Despre ele vei afla in acest articol. Grasimile rele se solidifica la temperatura camerei (lucru - De ce ai nevoie de grasimi sanatoase?
Organismul uman utilizeaza acizi grasi in multe functii, de la construirea membranelor celulare pana la efectuarea unor functii-cheie in creier, ochi si plamani. Functiile grasimilor: Creier. Grasimile compun 60% din creier si sunt esentiale pentru functionarea creierului, - Densitate calorica
Atunci cand incerci sa slabesti nu doar numarul de calorii este de luat in calcul. Un studiu clinic a aratat ca densitatea calorica este importanta atunci cand vrem sa slabim sanatos si sa ne mentinem - Dieta potrivita in Sindromul ovarelor polichistice si Rezistenta la insulina
Documentare. Ce este Rezistenta la Insulina? In articolul anterior, despre Sindromul Ovarelor Polichistice, ai aflat despre hormonul secretat de pancreas – insulina. Dupa ingestia de alimente care contin carbohidrati, in intestinul subtire carbohidratii sunt defalcati in glucoza.