Densitate calorica
2 Iunie, 2010 Dieta, Promo, Sfaturi slabire |
![]() |
Atunci cand incerci sa slabesti nu doar numarul de calorii este de luat in calcul. Un studiu clinic a aratat ca densitatea calorica este importanta atunci cand vrem sa slabim sanatos si sa ne mentinem greutatea.
(calculatorul nutritional Slabute afiseaza densitatea calorica pentru peste 18.000 alimente)
Densitatea calorica se calculeaza prin impartirea greutatii alimentului la continutul sau de calorii (pentru greutatea respectiva), cifra obtinuta reprezinta densitatea calorica.
Alimentele in functie de denistatea lor calorica se clasifica in alimente cu:
- Densitate calorica foarte mica = 0.0 – 0.7
- Densitate calorica mica si medie = 0.8 – 1.5
- Densitate calorica medie si mare = 1.6 – 3.0
- Densitate calorica foarte mare = 3.1 si mai mult
Alimentele care sunt bogate in apa si sarace in grasimi (legume, fructe, supe, produse lactate cu continut redus de grasimi, carne slaba, cereale integrale, etc) au densitate calorica mica.
Cum functioneaza densitatea calorica?
Exista 2 componente care influenteaza densitatea calorica: continutul de apa si continutul de fibre. In general, alimentele care sunt bogate in apa si continut de fibre au densitatea calorica mai mica. Apa creste volumul unui produs alimentar, in unele cazuri destul de mult (pepene, mar, etc), insa fara a-i adauga calorii in plus. Ce inseamna acest lucru?! Inseamna ca te vei simti mai satula dupa ce mananci un mar (~80 kcal), de exemplu, decat dupa ce vei manca echivalentul in calorii luat din chipsuri sa zicem.
Consumul de alimente care au densitate calorica mai mica iti va permite sa mananci portii generoase de alimente, ceea ce te poate ajuta la diminuarea senzatiei de foame si frustrare, care apare de cele mai multe ori atunci cand se reduce drastic numarul de calorii. De aceea, adoptarea unei diete cu densitate calorica mica este o strategie sanatoasa pe termen lung.
Alegerea unei diete cu densitate calorica mica
Exista cateva diete, cum ar fi dieta Pritikin sau dieta Okinawa, care se bazeaza pe densitatea calorica a alimentelor. Dieta Okinawa, spre exemplu, ofera o noua piramida alimentara, cu alimente cu densitate calorica mare, cum ar fi cele prelucrate (procesate) si carnea bogata in grasimi in partea de sus (varful piramidei), ceea ce inseamna ca aceste alimente sa fie mancate mai rar si alimente cu densitate calorica mica, cum ar fi fructele si legumele, etc, care pot fi consumate fara nici o grija, situate in partea de jos a piramidei.
Cea mai inteligenta metoda de a pierde in greutate este crearea propriului stil de alimentatie, cu imbinarea tuturor princiipilor sanatoase de viata (inclusiv densitatea calorica), in combinatie cu exercitiile fizice.
Mai cititi si...
- Grasimi
Grasimile sau lipidele sunt substante organice esentiale, indispensabile sanatatii si o sursa de energie. Alimentele cu continut mare de grasimi provin din produse de origine animala, cum ar fi: carne, lapte si oua, la care se - Dieta cu Incarcatura glicemica
Conceptul de Incarcatura Glicemica este o noutate in nutritie. Controlul nivelului de zahar din sange este cheia pentru scaderea in greutate si reducerea riscului aparitiei unor anumite boli. A adopta o dieta cu incarcatura glicemica scazuta - Calculator nutritional Slabute 3
Va anuntam ca in calculatorul nutritional Slabute 3 au aparut mai multe functionalitati noi si interesante, in combinatie cu un design original, autentic si accesibil: Premiera – Densitate calorica pentru alimente Distributie calorii pe nutrienti Prezentare si calcul - Dieta hipocalorica
Ce este dieta hipocalorica? O dieta hipocalorica este un plan alimentar in care conteaza atat aportul caloric, sursa caloriilor, cat si consumul caloric prin diferite activitati. Pentru a putea urma o dieta hipocalorica trebuie stabilit (estimat) un - Incarcatura glicemica
Atat cantitatea cat si calitatea carbohidratilor continuti intr-un aliment influenteaza raspunsul glicemic. Prin definitie, Incarcatura glicemica permite descrierea calitativa (prin indicele glicemic) si cantitativa a glucidelor ingerate la o masa. Conceptul de Incarcatura glicemica a fost