Carne
14 Septembrie, 2010 Calorii, Info alimente, Promo |
![]() |
Probabil deseori te intrebi daca este bine sau nu sa consumi carne.
Carnea pasarilor si animalelor crescute in conditii ecologice este buna si ne furnizeaza proteine sanatoase si alti nutrienti importanti, cea care provine de la animalele crescute cu hormoni si antibiotice cu siguranta este de dorit sa fie evitata.
Mai jos vei gasi un mini-studiu asupra principalelor tipuri de carne, studiu care te va ajuta sa faci alegerile corecte in dieta ta.
Tipuri de carne
Bacon (carne sau costita de porc, sarata sau afumata)
Acest tip de carne are un continut ridicat de sodiu si contine de obicei nitriti, care fiind prezenti in stomac pot produce substante ce au legatura cu cancerul.
In general, carnurile/mezelurile afumate sunt suspectate ca ar creste riscul aparitiei cancerului, de aceea, folositi aceste produse cat mai rar si in cantitati cat mai mici.
Carne de vita
Carnea de vita ca si restul carnurilor are un continut variabil de grasimi; aproape jumatate din aceste grasimi sunt grasimi mononesaturate, similare cu cele gasite in uleiul de masline, care sunt benefice pentru inima.
Cand cumparati carne de vita, alegeti o bucata cu mai putina grasime. Informatiile sale nutritionale o aduc pe lista carnurilor care pot fi incluse in dieta ta.
Carne de pui
Pieptul de pui cu piele are in jur de 3 gr grasimi/100 gr. Daca vrei sa scazi aportul sau caloric, inlatura pielea, unde este “depozitata” majoritatea grasimii.
Carnea de pui este o sursa buna de nutrienti. Alege cat mai des posibil carnea de pui organica (de la tara, crescuta fara hormoni si antibiotice), in acest fel vei primi nutrientii necesari si te vei hrani sanatos.
Carnea de rata
Acest tip de carne contine ~11 gr grasimi/100 gr. Carnea de rata contine o cantitate mai mare de grasimi saturate decat carnea de pui si cea de curcan. Este o buna sursa de fier si zinc.
Folositi carnea de rata ocazional si doar cu pielea inlaturata.
Sunca
Sunca are un continut variabil de grasimi (depinde de producator), are o cantitate mare de sodiu, informatiile nutritionale, cat si ingredientele o indeparteaza de lista carnurilor recomandate in dieta.
De cele mai multe ori, sunca este obtinuta din resturi de porc, adaos de amidon, aditivi alimentari (nu rareori periculosi), toate aceste “ingrediente sunt presate” sub forma de sunca.
Se consuma cu moderatie.
- Ingrediente des folosite la productia de sunca:
- carne porc, slanina, sorici, carne pasare separata mecanic, organe porc, apa, amidon de cartofi, proteina vegetala din soia, antioxidanti (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu), sare, zahar, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati, caragenan), potentiatori de aroma (glutamat monosodic), conservanti (nitrit de sodiu), colorant natural (acid carminic)
Carnea de miel
Carnea de miel slaba are in jur de 13 gr grasimi/100 gr. Este un tip de carne destul de grasa, in special zona pulpelor. Are un continut mare de grasimi saturate, dar si mononesaturate; fiind un animal de obicei crescut in conditii normale (fara a i se grabi cresterea cu folosirea de hormoni ca in cazul puiului), poate fi consumat cu moderatie in dieta.
Organe (ficat, rinichi)
In cazul organelor este obligatoriu ca acestea sa provina de la animale crescute in conditii ecologice, intrucat functia ficatului sau a rinichilor este de a detoxifia organismul animalului, acestea ar putea contine substante nocive daca animalul a fost supus unei cresteri intensive, etc.
Femeile insarcinate sunt deseori sfatuite sa ocoleasca ficatul, datorita continutului sau ridicat de vitamina A (11077 IU/100 gr, 222% din DZR), in concentratia aceasta ar putea fi daunator fatului.
Carne de porc
Marea majoritatea porcilor sunt crescuti intensiv, carnea acestora poate contine substante daunatoare, din cauza folosirii de hormoni, antibiotice.
Carnati/Crenvursti/Parizer
Ca si in cazul suncii, carnatii, crenvurstii si parizerul sunt fabricati din resturi si multe adaosuri nesanatoase.
Pe langa continutul mare de grasimi, de sodiu, au in compozitie aditivi periculosi.
Se consuma cat mai rar posibil.
Carne de curcan
Carnea de curcan este in topul listei carnurilor recomandate intr-o dieta sanatoasa.
Este o excelenta sursa de proteine, continut redus de grasimi, bogata in vitamina B si zinc.
Recomandari generale
Daca nu ai acces la o “sursa” de carne organica, iata o metoda prin care poti minimaliza efectul substantelor daunatoare care se regasesc in multe tipuri de carne.
Prima apa, in care a fiert carnea, se arunca, abia din a doua apa poti face ciorbe, supe, iar cu carnea fiarta – alte mancaruri.
Ca sa facem un rezumat: in topul listei se afla carnea de curcan (bineinteles, de preferat organica), o urmeaza carnea de pui (organica), carnea de vita si restul se consuma ocazional.
IU
Mai cititi si...
- Carnea, sursa importanta de proteine
In alimentatia noastra este bine sa fie prezente mai multe tipuri de carne, cele mai apreciate sunt: carne de vita, vitel carne de porc carne de manzat carne de miel carne de iepure carne de pui carne de curcan Consumul de proteine animale - Calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre – carne
Tabel cu calorii, proteine, grasimi, carbohidrati si fibre – carne (sursa: calorii.slabute.ro) - Grupa sanguina A – Carne
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină A – Carne - Grupa sanguina AB – Carne
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină AB – Carne - Grupa sanguina 0 – Carne
Alimentaţia ideală pentru persoanele cu grupa sanguină 0 – Carne
Martie 12th, 2011 at 3:07
grasimile animale sunt esentiale vietii