Calorii Slăbuţe Cursuri pictura, desen, modelaj, istoria artei
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Carne

Calorii, Info alimente, Promo


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Carne, articol scris de catre Slăbuţa

Probabil deseori te intrebi daca este bine sau nu sa consumi carne.

Carnea pasarilor si animalelor crescute in conditii ecologice este buna si ne furnizeaza proteine sanatoase si alti nutrienti importanti, cea care provine de la animalele crescute cu hormoni si antibiotice cu siguranta este de dorit sa fie evitata.

Mai jos vei gasi un mini-studiu asupra principalelor tipuri de carne, studiu care te va ajuta sa faci alegerile corecte in dieta ta.

Tipuri de carne

Bacon (carne sau costita de porc, sarata sau afumata)

Acest tip de carne are un continut ridicat de sodiu si contine de obicei nitriti, care fiind prezenti in stomac pot produce substante ce au legatura cu cancerul.

In general, carnurile/mezelurile afumate sunt suspectate ca ar creste riscul aparitiei cancerului, de aceea, folositi aceste produse cat mai rar si in cantitati cat mai mici.

Carne de vita

Carnea de vita ca si restul carnurilor are un continut variabil de grasimi; aproape jumatate din aceste grasimi sunt grasimi mononesaturate, similare cu cele gasite in uleiul de masline, care sunt benefice pentru inima.

Cand cumparati carne de vita, alegeti o bucata cu mai putina grasime. Informatiile sale nutritionale o aduc pe lista carnurilor care pot fi incluse in dieta ta.

Carne de pui

Pieptul de pui cu piele are in jur de 3 gr grasimi/100 gr. Daca vrei sa scazi aportul sau caloric, inlatura pielea, unde este “depozitata” majoritatea grasimii.

Carnea de pui este o sursa buna de nutrienti. Alege cat mai des posibil carnea de pui organica (de la tara, crescuta fara hormoni si antibiotice), in acest fel vei primi nutrientii necesari si te vei hrani sanatos.

carne recomandari CarneCarnea de rata

Acest tip de carne contine ~11 gr grasimi/100 gr. Carnea de rata contine o cantitate mai mare de grasimi saturate decat carnea de pui si cea de curcan. Este o buna sursa de fier si zinc.

Folositi carnea de rata ocazional si doar cu pielea inlaturata.

Sunca

Sunca are un continut variabil de grasimi (depinde de producator), are o cantitate mare de sodiu, informatiile nutritionale, cat si ingredientele o indeparteaza de lista carnurilor recomandate in dieta.

De cele mai multe ori, sunca este obtinuta din resturi de porc, adaos de amidon, aditivi alimentari (nu rareori periculosi), toate aceste “ingrediente sunt presate” sub forma de sunca.

Se consuma cu moderatie.

  • Ingrediente des folosite la productia de sunca:
  • carne porc, slanina, sorici, carne pasare separata mecanic, organe porc, apa, amidon de cartofi, proteina vegetala din soia, antioxidanti (izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu), sare, zahar, condimente, arome, stabilizatori (polifosfati, caragenan), potentiatori de aroma (glutamat monosodic), conservanti (nitrit de sodiu), colorant natural (acid carminic)

Carnea de miel

Carnea de miel slaba are in jur de 13 gr grasimi/100 gr. Este un tip de carne destul de grasa, in special zona pulpelor. Are un continut mare de grasimi saturate, dar si mononesaturate; fiind un animal de obicei crescut in conditii normale (fara a i se grabi cresterea cu folosirea de hormoni ca in cazul puiului), poate fi consumat cu moderatie in dieta.

Organe (ficat, rinichi)

In cazul organelor este obligatoriu ca acestea sa provina de la animale crescute in conditii ecologice, intrucat functia ficatului sau a rinichilor este de a detoxifia organismul animalului, acestea ar putea contine substante nocive daca animalul a fost supus unei cresteri intensive, etc.

Femeile insarcinate sunt deseori sfatuite sa ocoleasca ficatul, datorita continutului sau ridicat de vitamina A (11077 IU/100 gr, 222% din DZR), in concentratia aceasta ar putea fi daunator fatului.

Carne de porc

Marea majoritatea porcilor sunt crescuti intensiv, carnea acestora poate contine substante daunatoare, din cauza folosirii de hormoni, antibiotice.

Carnati/Crenvursti/Parizer

Ca si in cazul suncii, carnatii, crenvurstii si parizerul sunt fabricati din resturi si multe adaosuri nesanatoase.

Pe langa continutul mare de grasimi, de sodiu, au in compozitie aditivi periculosi.

Se consuma cat mai rar posibil.

Carne de curcan

Carnea de curcan este in topul listei carnurilor recomandate intr-o dieta sanatoasa.

Este o excelenta sursa de proteine, continut redus de grasimi, bogata in vitamina B si zinc.

Recomandari generale

Daca nu ai acces la o “sursa” de carne organica, iata o metoda prin care poti minimaliza efectul substantelor daunatoare care se regasesc in multe tipuri de carne.

Prima apa, in care a fiert carnea, se arunca, abia din a doua apa poti face ciorbe, supe, iar cu carnea fiarta – alte mancaruri.

Ca sa facem un rezumat: in topul listei se afla carnea de curcan (bineinteles, de preferat organica), o urmeaza carnea de pui (organica), carnea de vita si restul se consuma ocazional.

11077
IU

Mai cititi si...

O părere despre “Carne”

  1. 1
    eduard

    grasimile animale sunt esentiale vietii

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
  • 21 day fix
    marina19, Ieri 22:23:27
    fetelor a facut cineva acest program ?? 21 day fix se numeste. ...
  • Jurnalul meu :x
    Madutsa D, 14 iul 2014 11:35:42
    Buna tuturor! >:D< Ma numesc Madalina si am 18 ani. ;;) De multa vreme ...
  • Crom pentru pofta de dulce?
    BlackSirius, 13 iul 2014 22:14:01
    Buna!Am o mare,mare problema cu dulciurile,imi este foarte dificil sa ma abtin ...
  • Healthy Skinny Girl Diet
    BlackSirius, 11 iul 2014 13:47:25
    Buna!Am gasit recent aceasta dieta pe myfitnesspal si mi s-a parut interesanta ...
  • Jurnal de slabit Mihaela1006 II
    Mihaela1006, 10 iul 2014 09:55:08
    Buna fetelor, am primul meu jurnal arhivat, asa ca deschid partea a ...
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Calorii, Info alimente, Promo (223 / 436)


Ulei de masline si Grasimi Uleiul de masline extravirgin contine o substanta antiinflamatoare Grasimi bune Tipuri ulei de masline Legume Gulia Spanacul Conopida Broccoli Ciupercile Fructe Fructe - nutritie Pomelo Ceai Ceaiul este o bautura ...