Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Carnea, sursa importanta de proteine

Dieta, Info alimente, Sanatatea in familie


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Carnea, sursa importanta de proteine, articol scris de catre Slăbuţa

In alimentatia noastra este bine sa fie prezente mai multe tipuri de carne, cele mai apreciate sunt:

  • carnea proteine Carnea, sursa importanta de proteinecarne de vita, vitel
  • carne de porc
  • carne de manzat
  • carne de miel
  • carne de iepure
  • carne de pui
  • carne de curcan

Consumul de proteine animale este important, deoarece acestea sunt complete, adica contin toti aminoacizii esentiali.

Carnea este o sursa importanta de fier usor asimilabil, de asemenea, mai contine fosfor si potasiu, dar aceasta este saraca in calciu si magneziu. In carne se contine complexul de vitamine B. Spre exemplu, carnea de porc este deosebit de bogata in vitamina B1.

Carnea de iepure are un continut de pana la 21% proteine, 7-15% grasimi si este usor digerabila, de altfel este deosebit de recomandata in alimentatia sanatoasa.

In comparatie cu alte tipuri de carne, cea de iepure are un continut mai mic de colesterol, mai mare de fosfolipide, de fier, toate aceastea claseaza aceasta carne in top.

In carnea de cal se contin pana la 21% proteine si 4-10% grasimi si un continut mai mare de acizi grasi nesaturati decat in orice alt tip de carne. Dar exista si anumite aspecte mai putin placute, carnea de cal are un miros aparte, trebuie fiarta foarte mult, iar bulionul de cal are un gust neplacut.

Dintre organe cel mai important in alimentatie este ficatul – un “concentrat” de oligoelemente si vitamine (in special vitaminele A, B2, B12, PP si colina). In ficat se contin pana la 18% proteine si 3% grasimi, are un continut ridicat de colesterol (200-300 mg la 100 g de ficat vs 60-70 mg in carne). Oligoelementele sunt bine asimilate in cazul ficatului fiert, innabusit, prajit, pate de ficat.

O valoarea nutritiva  mare o au: limba, inima si rinichii. Limba este usor de digerat, are pana la 16% proteine si doar 3% grasime si un continut ridicat de fier.

Toate aceste produse contin purine si sunt contraindicate in guta si uraturia. In cazurile de aciditate gastrica se limiteaza consumul de ficat.

Comparativ cu carnea de vita si de porc, carnea de pui si de curcan contine ceva mai multe proteine, iar grasimile si proteinele continute in acestea sunt mai bine asimilate. Atentie insa, toate referirile se fac catre carnea de pui crescuta in conditii sanatoase.

Mai cititi si...

  • Calorii, proteine, grasimi, carbohidrati, fibre – carne
    Tabel cu calorii, proteine, grasimi, carbohidrati si fibre – carne (sursa: calorii.slabute.ro)
  • Oua de prepelita – partea II
    In partea I am vorbit despre cateva dintre beneficiile oualelor de prepelita, precum si despre deosebirile dintre ouale de gaina si cele de prepelita. Continuam cu alte aspecte importante. Ouale de prepelita contin mai multe vitamine Chiar daca
  • Carne
    Probabil deseori te intrebi daca este bine sau nu sa consumi carne. Carnea pasarilor si animalelor crescute in conditii ecologice este buna si ne furnizeaza proteine sanatoase si alti nutrienti importanti, cea care provine de la
  • Ouale de prepelita – sanatate in cateva grame
    Ouale de prepelita sunt un aliment extrem de nutritiv si important pentru sanatate. Cate oua de prepelita se consuma? Conform studiilor de specilitate, se respecta urmatorele cantitati: copii intre 1-3 ani = nu mai mult de 2 oua/zi copii
  • Pomelo
    Pomelo – un “parfum” al naturii Pomelo este cel mai mare dintre toate fructele citrice, are o aroma si un gust deosebit. Partea comestibila are o culoare care variaza de la galben pal la roz si

2 păreri despre “Carnea, sursa importanta de proteine”

  1. 2
    vreo

    ms

  2. 1
    nicole.b

    salut,

    apreciez art de pe site-ul dvs.Cu privire la carne insa, pot sa va zic ca nu este necesara carnea in alimentatia cuiva. se poate trai ft bine fara.Chiar dvs spuneti ca macromolecula de proteina de carne contine toti cei 9 aminoacizi esentiali (pe ceilalti 11 ii poate fabrica corpul si singur din alti compusi chimici existenti in corp)..apoi spuneti ca se pot asambla in corp chiar si proteinele complete prin luarea de aminoacizi din diferite alte surse de hrana (alta decat carnea)..deci corpul poate asambla orice cu conditia sa i se ofere materia prima. Si daca ne gandim ca in carne proteinele animale sunt constituite prin ingerarea de hrana furajera, vegetala..la baza (iarba, fan) ..deci o proteina completa cu toti aminoacizii esentiali se poate compune din materie vegetala, cu atat mai mult ca noi oamenii, avem hrana de origine vegetala mult mai diversa decat cea a animalelor.
    Ca sa nu mai zic ce energie groaznica zace in corpul animalului dupa ce este ucis, sau ce hormoni si antibiotice sunt injectate in animale..sau ma gandesc la puii crescuti in baterii si care nu si-au intins niciodata aripile pt ca nu au avut loc..in concluzie, nu inteleg inca de ce se tot face atata reclama consumului de carne.eu nu as da ok-ul la asa ceva in corpul meu.dar inteleg ca este vorba despre pofta si gust..

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Dieta, Info alimente, Sanatatea in familie (135 / 148)


Cu totii suntem de acord ca dupa 30 de ani abordarea slabitului are nevoie de mai multa atentie in zona alimentatiei, sursei alimentelor si activitatii fizice. Nu se poate compara metabolismul unei adolescente cu a ...