Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Anorexia

Anorexie, Promo, Sfaturi slabire


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Anorexia, articol scris de catre Slăbuţa

Anorexia – o afectiune destul de recenta, dar in continua “expansiune”.

Daca acum 20 de ani, cazuri de “pierdere a poftei de mancare” erau foarte rar intalnite, acum, in fiecare an, sunt internate peste o suta de persoane care sufera de aceasta afectiune si “daunele” pe care le provoaca sanatatii, iar acest lucru, potrivit medicilor, este doar un mic procent comparativ cu cei care sunt in realitate si nu cer ajutor medical.

Ce este anorexia, cum o putem depista si cum se trateaza?

Medicina atribuie anorexia tulburarilor psihice severe. Dar dintre toate bolile psihice, este singura care, netratata corespunzator si la timp, duce la moarte.

Conform statisticilor, 20% dintre pacientii bolnavi de anorexia nervosa vor muri inevitabil.

Anorexia nervoasa are “simptome” clinice clar definite si poate fi usor diagnosticata:

  • O imagine distorsionata despre propriul corpul
  • Subponderalitate
  • Dereglari ale ciclului menstrual
  • Metode extreme de control a propriei greutati, precum: provocari de voma sau consumul regulat de laxative

Grupa de risc major o rezprezinta adolescentele de pana la 20 de ani.

Printre cauzele care duc la aceste tulburari psihice grave, pot fi mentionate si aspectele biologice, sociale si psihologice.

Din motive biologice, persoanele care au predispozitie ereditara: risc mare o au cei in a caror istoric familial au fost cazuri grave de dependenta, si anume alcoolism, consumul de droguri si depresie.

Cauzele sociale sunt vizibile cu ochiul liber: cultul frumusetii “scheletice” care triumfeaza pe marele podiumuri de moda, in ciuda îngrijorarilor si avertismentelor exprimate de doctori si in ciuda incercarilor unor oameni carora le pasa (vezi: comunitatea slabutelor) de a explica fenomenul si de a ajuta persoanele care sufera de aceasta boala.

anorexie AnorexiaLa aceasta se mai adauga, grupurile de copii care au tendinta de a jigni persoanele supraponderale, atitudinea specifica in societate si familie, incat s-au creat niste stereotipe: “slab  -  este bine, gras – este o rusine”.

Sau imposibilitatea de angajare din cauza standardelor mari de selectie in ce priveste fizicul.

Cauzele psihologice ale anorexiei sunt legate, in special, de personalitatea adolescentilor: perfectionism, nemultumirea fata de propriul corp, dorinta de a se schimba de dragul opiniei publice sau a acceptarii intr-un “grup”, etc.

Lucru, destul de ciudat, este faptul ca, de obicei, fetele slabute ajung sa vrea sa fie si mai slabe, adica, procentul celor care deja sunt slabe si totusi vor sa mai slabeasca este mai mare decat al celor care sunt supraponderale.

Totul incepe cu scaderea rapida in greutate… apoi organele incep sa “cedeze” unul cate unul. Atunci cand organismul nu dispune de suficienta “materie prima” din exterior, el incepe sa “suga” din interior, iar, in cazuri grave, acest proces este ireversibil.

Din pacate, anorexia este foarte greu de tratat.

Acest lucru este cauzat in primul rand de faptul ca, de regula, numai 10% din pacienti realizeaza ca sunt bolnavi, iar fara dorinta pacientului de a trata aceasta boala este imposibil.

Ce trebuie sa faca parintii ale caror fiice au o dorinta mare de a pierde in greutate?

Comunicati cu copilul dumneavoastra.

Acordati-i atentie maxima si ingrijire, lasati-l sa va impartaseasca problemele lui, nemultumirile, nu-l judecati, incercati sa-l intelegeti.

Imediat ce observati ceva neobisnuit in comportamentul copilului (refuzul de a manca, voma frecventa, pierdere brusca in greutate), incercati sa-i vorbiti sau mergeti  la un specialist.

Incarcati-i programul cu ore suplimentare de: muzica, desen, design, va avea suficient timp pentru aceste activitati.

Mai cititi si...

  • Alimentatia cu prea putine calorii
    Despre alimentatia cu prea putine calorii Care este cel mai bun mod de a pierde în greutate? Fără îndoială, cea mai sigură şi cea mai eficientă abordare este de a mânca sănătos şi de a face exerciţii
  • Informeaza-te: Anorexie nervoasa!!!
    Anorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică din categoria tulburărilor de alimentare, caracterizată printr-o reducere anormală a greutăţii corpului şi printr-o deformare a imaginii propriului corp cu teama prevalentă , persistentă, de îngrăşare. Persoanele suferind de anorexia
  • Antrenament cu greutati pentru incepatori – partea II
    Elemente de baza Daca iti construiesti propriul program, vei avea nevoie sa stii unele principii de baza. Aceste principii te vor invata cum sa te asiguri ca folosesti suficienta greutate, sa determine numarul de seturi si
  • Febra musculara, dupa exercitii
    Care sunt cauzele febrei musculare / durerii musculare dupa exercitii? Durerile musculare apar, de obicei, la 12-48 de ore de la exercitiu, in special la inceputul unui nou program de exercitii sau dupa o schimbare a
  • De la anorexie la Binge Eating si bulimie – introducere
    La cererea voastra, vom vorbi de data acesta despre trecerea de la o extrema la alta, de la anorexie la Binge Eating si bulimie. Continuare la articolele: De la anorexie la alimentie sanatoasa (I) si De la

O părere despre “Anorexia”

  1. 1
    Dara

    La metodele de control al greutatii intra si restrictiile alimentare severe (este tipul restrictiv, pe perioade indelungate. La mecanisme de compensare, alaturi de vomismente si utilizarea laxativelor intra si sportul compulsiv (persoana efectiv nu se poate opri sa nu faca sport, de teama ingrasarii).

    Una dintre consecintele grave mai este si osteoporoza severa.

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Anorexie, Promo, Sfaturi slabire (309 / 437)


Tort cu fulgi de nuca de cocos Ingrediente blat: oua - 5 bucati tarate - 12 linguri fructoza - 2 linguri apa - 5 linguri Ingrediente crema: fructoza - 3 linguri tarate - 4 linguri ...