Calorii Slăbuţe Cursuri profesionale de pictura
Sunt ResposnabilCalculator nutriţionalSusţine Slăbuţe!Concurs Slăbuţe!Slabute TV

Nivel de activitate fizica

Promo, Sfaturi slabire, Sport


Marina Capaţîna (Slăbuţa), Iniţiatorul mişcării pentru stilul de viaţă sănătos din România, Iniţiatorul Primei Petiţii Naţionale Pentru Dreptul la o Viaţă Sănătoasă, Artist Vizual, Co-Fondator Slabute.ro

Nivel de activitate fizica, articol scris de catre Slăbuţa

Inainte de a porni la drum, pe langa alte informatii pretioase, trebuie sa stii si de ce aport caloric are nevoie organismul tau, adica ce obiective de alimentatie si activitate fizica trebuie sa iti propui ca sa obtii rezultatele dorite.

Pentru a putea estima necesarul zilnic de calorii trebuie sa stii ce nivel de activitate fizica ai/ai de gand sa adopti. In felul acesta vei putea constientiza si evetualele schimbari pe care ar trebui sa le faci, de exemplu, din sedentar sa devii activ fizic sau sa cresti nivelul de activitate fizica de la moderat la intens.

Intensitatea unui exercitiu fizic este perceputa de fiecare dintre noi diferit, de aici apare si dificultatea intelegerii nivelului de activitate fizica.

Fiecare nivel de activitate fizica descrie un anume consum de energie: usor, moderat, intens. Pentru un adult este recomandata o activitate fizica moderata/intensa de minim 30 minute de 3-5 ori pe saptamana.

Exista cateva caracteristici pentru fiecare nivel de activitate fizica.

Sedentar

Nivelul de activitate “sedentar” nu are nevoie de foarte multe prezentari. Zero exercitii fizice, munca de birou, toata ziua pe scaun si seara pe canapea in fata televizorului sau calculatorului.

Dezavantajele acestui stil de viata pe termen lung privesc atat sanatatea cat si posibila ingrasare.

Daca folosesti pedometru, numarul de pasi pentru ’sedentar’ este de: ~3500/zi sau mai putini.

Usor activ

start sport Nivel de activitate fizicaLa ‘usor activ’ intra activitati fizice de tipul:

  • plimbari in aer liber
  • mers pe jos
  • curatenie
  • gradinarit
  • urcat pe scari

Ca o concretizare, putem considera activitate fizica usoara daca facem exercitii fizice usoare intre 60-90 minute/saptamana.

Moderat activ

Pentru ‘moderat activ’ avem urmatoarele activitati fizice:

  • mutat cutii/carat cutii
  • fuga la deal
  • aerobic/tae-bo sau alte activitati cardio
  • mers vioi/plimbari lungi (6 000-10 000 pasi/zi)

Acest nivel se caracterizeaza prin practicarea constanta a unor activitati fizice moderate, cel putin 3 sedinte a cate 30 minute pe saptamana. Nu se refera la practicarea unui singur tip de sport, in timpul unei saptamani se pot combina mai multe tipuri de sport.

Ca o concretizare, putem considera activitate fizica moderata daca facem exercitii fizice (intensitate moderata) de 3 ori si intre 90-150 minute/saptamana.

Foarte activ

Pentru ‘foarte activ’ avem urmatoarele activitati fizice:

  • jogging
  • mers nordic (10 000 – 14 000 pasi/zi)
  • spinning
  • dans
  • aerobic/tae-bo sau alte activitati cardio
  • exercitii de forta/rezistenta/cu greutati/aparate

La acest nivel de activitate fizica, se imbina cardio cu exercitiile de forta. Sportul este practicat de cel putin 5 ori pe saptamana, 150 minute sunt dedicate activitatilor aerobice si cel putin 2 zile sunt pentru exercitiile de forta, cu practicarea a minim 6 tipuri de exercitii. Bineinteles, ca intre aceste antrenamente, trebuie mers pe jos/plimbari cat se poate de des si mult.

Ca o concretizare, putem considera activitate fizica foarte activa daca practicam sportul de cel putin 5 ori pe saptamana, exercitii aerobice intre 150-250 minute/saptamana si exercitii de forta de cele putin 2 ori/saptamana.

Extrem activ

Pentru ‘extrem activ’ avem urmatoarele activitati fizice:

  • ciclism
  • inot
  • fotbal/basket, etc
  • alergat (14 000 – 18 000 si mai mult pasi/zi)

La acest nivel de activitate fizica, sportul este practicat de 5-6 ori pe saptamana, 250 minute sunt dedicate activitatilor aerobice si cel putin 3 zile sunt pentru exercitiile de forta, cu practicarea a 8-10 tipuri de exercitii.

In ziua a 7-a, considerata zi “libera” se poate practica yoga.

Ca o concretizare, putem considera activitate fizica extrem activa daca practicam sportul de 5-6 ori pe saptamana, exercitii aerobice intre 250-360 (si mai mult) minute/saptamana si exercitii de forta de cel putin 3 ori/saptamana.

Mai cititi si...

  • Dieta Weight Watchers
    Dieta Weight Watchers are la baza un sistem de puncte pe care le poti organiza intr-o dieta personalizata, important este sa stii numarul de puncte Weight Watchers pe care il ai la dispozitie intr-o zi,
  • Dieta hipocalorica
    Ce este dieta hipocalorica? O dieta hipocalorica este un plan alimentar in care conteaza atat aportul caloric, sursa caloriilor, cat si consumul caloric prin diferite activitati. Pentru a putea urma o dieta hipocalorica trebuie stabilit (estimat) un
  • Beneficiile exercitiilor aerobice
    Indiferent de varsta, greutate sau rezistenta la sport, activitatea aerobica este benefica pentru sanatatea ta. Pe masura ce corpul se adapteaza la exercitiile aerobice regulate, vei obtine atat rezistenta mai mare cat si rezultate pe masura. In
  • Ce este Callanetics?
    Callanetics este un tip de sport care a fost dezvoltat cu mai mult de trei decenii in urma. Este un program de exercitii care poate fi realizat de catre oricine, indiferent de varsta. Practicarea Callanetics-ului nu
  • Si barbatii doresc sa slabeasca
    Femeile nu sunt singurele care vor sa slabeasca! Tot mai multi barbati devin preocupati de greutatea lor. Intre un barbat si o femeie exista diferente foarte mari atunci cand se pune problema kilogramelor in plus. Cu

Scrie o părere

Dacă vrei să discuţi mai multe despre stilul de viaţă sănătos şi alimentatia corectă, intră pe forum!

Calculator nutriţionalFan Slăbuţe!Susţine Slăbuţe!Top SlăbuţeSlabute TV
Ultimele articole
Ultimele comentarii
Ultimele subiecte în forum
 Mesajele slăbuţelor
Se încarcă mesajele...
Poziţionare:
Promo, Sfaturi slabire, Sport (155 / 445)


Exista mai multe metode de a obtine culori naturale pentru ouale de Pasti, fara a folosi "colorantii-vopsea" (e-uri) din comert (E102 - galben, E133 - albastru, E122 - rosu sau E110 - portocaliu). Coji de ...